Het doel van de humane voedingsinterventiestudie is om de gunstige gezondheidseffecten van voedingsproducten met verschillende combinaties van een equivalent van 400 gram groenten en fruit bij gezonde vrijwilligers te onderzoeken. Dit zal worden…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
chronische ziekten
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
- Het meten van de effecten op het niveau van verschillende fenotypische
markers van ziekterisico: oxidatieve DNA-schade in ex-vivo behandelde
lymfocyten, antioxidant capaciteit van bloedplasma, uitscheiding van lipide
peroxidatie producten in urine, plasmaspiegels van verschillende markers voor
hart- en vaatziekten en type II diabetes, en veranderingen in de retinale
microvasculatuur.
- Om genexpressie-analyses van het gehele genoom te meten om meer inzicht te
verschaffen in de onderliggende moleculaire mechanismen. Genen en betrokken
moleculaire processen geassocieerd met de gemeten fenotypische markers zullen
een oorzakelijk verband aantonen tussen de specifieke interventie en de markers
van het ziekterisico.
- het meten van het voorkomen van 20 verschillende polymorfismen gerelateerd
aan ziekterisico om bepaalde subgroepen te identificeren die meer baat zullen
hebben bij een bepaalde interventie.
Secundaire uitkomstmaten
- Het meten van de biobeschikbaarheid van verschillende phytochemicalien in
plasma
- Bepalen van de samenstelling van de witte bloedcellen
Achtergrond van het onderzoek
Mensen die voldoende hoeveelheden fruit en groenten eten als onderdeel van hun
dagelijkse voeding hebben een verlaagd risico op een aantal chronische ziekten,
zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type II. Er is
voldoende wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat deze gezondheidsvoordelen
het gevolg zijn van de gecombineerde werking van verschillende phytochemicaliën
in fruit en groenten. Het aantal onderzoeken wat is uitgevoerd bij mensen is
echter beperkt. Meer onderzoek is nodig om de meest optimale combinatie van
phytochemicaliën in groenten en fruit vast te stellen die kunnen beschermen
tegen ziekterisico's. Daarnaast blijven de onderliggende mechanismen hoe deze
phytochemicaliën hun effect uitvoeren onduidelijk. Bovendien kunnen mensen
anders reageren op veranderingen in het dieet als gevolg van hun genetische
samenstelling. In eerder onderzoek is aangetoond dat proefpersonen met
specifieke genetische kenmerken meer baat kunnen hebben bij bepaalde
combinaties van phytochemicaliën dan proefpersonen met andere genetische
kenmerken. Meer combinaties van groenten en fruit moeten worden getest bij
mensen met verschillende genetische achtergronden op het niveau van geschikte
fenotypische effect markers, inclusief genexpressieveranderingen van het gehele
genoom om inzicht te geven in de onderliggende moleculaire mechanismen. Daarom
is het doel van de huidige menselijke voedingsinterventiestudie het evalueren
van het effect van verschillende combinaties van groenten en fruit met
verschillende complexe mengsels van phytochemicaliën bij gezonde vrijwilligers
op het niveau van fenotypische markers van ziekterisico in combinatie met
gen-expressie-analyses van het gehele genoom, en rekening houdend met
genetische variabiliteit tussen proefpersonen.
Doel van het onderzoek
Het doel van de humane voedingsinterventiestudie is om de gunstige
gezondheidseffecten van voedingsproducten met verschillende combinaties van een
equivalent van 400 gram groenten en fruit bij gezonde vrijwilligers te
onderzoeken. Dit zal worden geëvalueerd in verschillende subgroepen met
specifieke genetische kenmerken op het niveau van verschillende fenotypische
markers, gecombineerd met het meten van genexpressie profielen
Onderzoeksopzet
Deze humane voedingsinterventiestudie is een gerandomiseerde gecontroleerde
cross-over studie waarbij herhaalde metingen plaatsvinden in gezonde
vrijwilligers. Na een inloopperiode van twee weken worden de proefpersonen
gerandomiseerd over een van de 9 studiegroepen. Elke groep zal twee
interventieperioden van twee weken volgen waarin telkens een van de negen
verschillende voedingsmiddelen met verschillende combinaties van groenten en
fruit zal worden geconsumeerd, gescheiden door een uitwasperiode van één week.
Bij aanvang van de studie en na elke interventieperiode worden bloed en urine
verzameld en wordt een foto genomen van de fundus van het rechteroog voor
analyses van markers van oxidatieve stress, DNA-schade, biomarkers van
cardiovasculaire ziekterisico's en type II diabetes, genexpressie analyses en
bepaling van 20 genetische polymorfismen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Negen verschillende voedingsproducten met een verschillende combinatie van fruit en groenten zullen worden geëvalueerd in deze interventiestudie voor de mens. Zeven van deze 9 verschillende voedingsproducten bestaan >>uit een smoothie, die 400 gram groenten en fruit en groene thee bevat die dagelijks gedurende de dag worden geconsumeerd: Smoothies 1-4 bevatten een specifieke selectie groenten en fruit, wat resulteert in een oververtegenwoordiging van een specifieke klasse phytochemicaliën. Smoothies 5-7 zullen bestaan >>uit een combinatie van de vier verschillende klassen die oververtegenwoordigd zijn in smoothies 1-4, met toenemende biodiversiteit. Voedselproduct 8 en 9 zal bestaan >>uit een zogenaamde pearl, een croutonachtig product, bestaande uit een kern van haver en rijstmeel, en zal gecoat of niet gecoat zijn met de meest diverse mix van groenten en fruit zoals gebruikt in smoothie nummer 7. Elke proefpersoon wordt gerandomiseerd in een van de negen studiegroepen, die begint met een inloopperiode van twee weken, gevolgd door twee interventieperiodes van twee weken gescheiden door een wash-outperiode. Tijdens elke interventieperiode zal een van de negen verschillende voedingsproducten worden geconsumeerd. Bij aanvang van de studie en na elke interventieperiode worden bloed en urine verzameld, en zal een foto worden genomen van de fundus van het rechteroog.
Inschatting van belasting en risico
Gezonde vrijwilligers moeten een informed consent ondertekenen en moeten een
dieet volgen in overleg met een diëtist. De voedingsproducten bevatten
verschillende combinaties van groenten en fruit, in de aanbevolen hoeveelheden,
die vrij verkrijgbaar zijn en als gezond worden beschouwd. Deelnemers zullen 8
keer naar de universiteit moeten komen. Het eerste bezoek bestaat alleen uit
het ondertekenen van de toestemmingsverklaring en het afhemen van een medische
vragenlijst door de hoofdonderzoeker. Op baseline en na de eerste en tweede
interventieperiode zullen proefpersonen naar de universiteit komen na een nacht
vasten en urine en bloed doneren. Ook wordt een foto van de fundus van het
rechter oog genomen. In totaal moeten proefpersonen drie keer 24 uur urine
verzamelen, 3 keer 34 ml bloed verdeeld over 4 vacutainers doneren en wordt er
drie keer een foto genomen van de fundus van het rechteroog. de overige
bezoeken zijn voor het ophalen van de voedingsproducten. Het risico van het
verzamelen van deze monsters wordt als minimaal beschouwd. Echter, de
interventieperiode is relatief lang en zal een impact hebben op het dagelijkse
leven van de proefpersoon. Dit ongemak wordt als matig beschouwd.Tijdens de
gehele onderzoeksperiode moeten proefpersonen hun dieet registeren in een
voedingsdagboek.
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229ER
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-60 jaar
BMI tussen de 18.5-27 kg.m2
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Een potentiële proefpersoon die aan een van de volgende criteria voldoet, wordt uitgesloten van deelname aan deze studie:
- Alcoholmisbruik tot 6 maanden voor deelname aan dit onderzoek, dat wil zeggen meer dan 4 drankjes per dag en meer dan 14 drankjes per week voor mannen en meer dan 3 drankjes per dag en meer dan 7 drankjes per week voor vrouwen;
- aanwezigheid van ziekten gerelateerd aan het maagdarmkanaal, de nier, de lever, het hart of de longen;
- aanwezigheid van type I of type II diabetes;
- aanwezigheid van symptomen gerelateerd aan ziekten van het maagdarmkanaal, d.w.z. braken, diarree of constipatie en veranderde ontlasting, zoals bloed in ontlasting;
- aanwezigheid van ziekten gerelateerd aan het endocriene of metabole systeem;
- aanwezigheid van bloedarmoede;
- HIV-infectie of hepatitis;
- gebruik van antibiotica en andere medicatie (behalve anticonceptiva) in de afgelopen 3 maanden;
- Gebruik van voedingssupplementen gedurende de 3 maanden voorafgaand aan het onderzoek;
- Bekende allergieën voor fruit en / of groenten
- Rokers en ex-rokers die stopten gedurende de 3 maanden voorafgaand aan het begin van het onderzoek;
- Vegetariërs en veganisten;
- Zwangere vrouw;
- Sporters die meer dan 8 uur per week fysiek actief zijn
- Deelnemers aan andere interventieonderzoeken tijdens deze interventieperiode.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Ander register | 29706 |
CCMO | NL66118.068.18 |
OMON | NL-OMON23386 |