Doel van het onderzoek is het bepalen of er een waarneembaar verschil gemeten kan worden tussen voedingsproducten die wel/niet verrijkt zijn met FAAA-conjugaten, en het beschrijven/kwantificeren van mogelijke sensorische en hedonische verschillen.…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
smaakperceptie
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoeksvariabelen zijn; proportie correcte antwoorden bij een
discriminatie test, plus sensorische en hedonische evaluatie scores
Secundaire uitkomstmaten
n/a
Achtergrond van het onderzoek
Gebaseerd op preliminaire observaties door R&D Givaudan, resulteert het
toevoegen van specifieke vet- en aminozuren (FAAA-conjugaten) aan een reeks van
voedingsproducten in een verbetering/versterking van diverse sensorische en
hedonische effecten (bijv smaakverbetering). Dergelijke effecten zouden kunnen
worden toegeschreven aan het zg. kokumi effect, een smaak concept dat in de
literatuur is beschreven als een 'smaakversterker, die alle andere 5 basis
smaken versterkt en verlengt. Het exacte onderliggende mechanisme achter de
kokumi sensatie is nog onbekend. Perceptie van de kokumi sensatie hangt af van
de context van andere smaakcomponenten en integratie in de voedingsmatrix. Een
systematische valuatie is nodig om te bepalen of de toevoeging van specifieke
FAAA-conjugaten resulteert in objectief meetbare versterking van sensorische en
hedonische effecten bij het evalueren van voedsel producten. Daarnaast willen
we de 'afhankelijkheid' van deze effecten van de voedingsmatrix onderzoeken.
Hiertoe wordt een combinatie van discriminatie, descriptieven en hedonische
testen uitgevoerd.
Doel van het onderzoek
Doel van het onderzoek is het bepalen of er een waarneembaar verschil gemeten
kan worden tussen voedingsproducten die wel/niet verrijkt zijn met
FAAA-conjugaten, en het beschrijven/kwantificeren van mogelijke sensorische en
hedonische verschillen. Een ander doel is het onderzoeken of de effecten van
FAAA-conjugaten afhankelijk zijn van integratie in de voedingsmatrix
Onderzoeksopzet
Studie opzet: een gerandomiseerde gecontroleerde interventie studie in 2
stappen
Onderzoeksproduct en/of interventie
toevoeging van FAAA-conjugaten; in stap 1 van de studie worden FAAA-conjugaten geintegreerd (toegevoegd aan) commercieel verkrijgbare voedselproducten; in stap 2 van de studie worden FAAA-conjugaten zowel afzonderlijk (opgelost in een smaakloze oplossing die als mondspoeling gebruikt wordt) toegediend als geintegreerd in voedselproducten
Inschatting van belasting en risico
De huidige studie is niet-therapeutisch voor de deelnemers. Risico's verbonden
aan deelname zijn minimaal en de tijdsbelasting is laag. De FAAA-conjugaten die
in de interventie gebruikt worden zijn veilig (GRAS = generally recognized as
safe) door de FEMA (Flavour Extract Manufacturers Association) en er zijn geen
negatieve gezondheidseffecten bekend.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6703HV
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6703HV
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Leeftijd: 18 - 55 jaar
BMI: 18.0 - 27 kg/m2
Gezond (zelf rapportage)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
gewichtsverandering > 5 kg gedurende de afgelopen 2 maanden
roker (> 1 sigaret per dag
restrained eater, gemedten met de DEBQ vragenlijst (Van Strien et al, 1986)
zwangerschap of borstvoeding (vrouwen)
smaak- of reukstoornissen (zelf-rapportage)
voedingsallergieen of intoleranties relevant voor de voedselproducten die in de studie gebruikt worden
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Ander register | Clinical Trails.gov; ID not yet assiged |
CCMO | NL67908.081.18 |