Primaire doel van het onderzoek is om te evalueren of het Voeding Slim Thuis (VST) concept kan bijdragen aan een verbeterde voedingsinname en tevredenheid met voedingsinname onder kwetsbare zelfstandigwonende ouderen. Het VST concept omvat…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
ondervoeding
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Inname van verschillende voedingsgroepen uit de Schijf van Vijf (e.g. fruit,
groente, zuivel) op basis van een drie-daags voedingsdagboekje.
Tevredenheid met voedingsinname op basis van een vragenlijst met 3 items (10
punt- gestructureerde lijn schaal).
Beide variabelen worden gemeten aan het begin en aan het eind van de studie.
Secundaire uitkomstmaten
Acceptatie en gebruiksvriendelijkheid van het ICT systeem voor het opstellen
van voedingsadvies op maat door de diëtist
Achtergrond van het onderzoek
Het voorkomen en behandelen van ondervoeding is complex mede in verband met
interacties tussen medicijnen, zorgbehandelingen, voedingspatroon en welzijn.
Simpele en praktische voedingsadviezen op maat van een diëtiste kunnen
zelfstandig wonende ouderen helpen bij een adequate voedingsinname.
Doel van het onderzoek
Primaire doel van het onderzoek is om te evalueren of het Voeding Slim Thuis
(VST) concept kan bijdragen aan een verbeterde voedingsinname en tevredenheid
met voedingsinname onder kwetsbare zelfstandigwonende ouderen. Het VST concept
omvat voedingsadvies op maat, een consult met de diëtist en een maaltijddienst
* alle ondersteund door een ICT systeem. Het ICT systeem wordt gebruikt voor:
1- inschatten van individuele voedingsbehoefte; 2- monitoren van opvolging van
het advies gegeven door de diëtist en waardering van maaltijden; en 3-genereren
van persoonlijke maaltijdmenu's (warme maaltijd). Het secundaire doel van het
onderzoek is om te evalueren of het ICT systeem in het VST concept de diëtist
faciliteert bij het opstellen van effectief voedingsadvies op maat voor
kwetsbare ouderen die nog zelfstandig wonen.
Onderzoeksopzet
Gerandomiseerde gecontroleerde interventie studie met een duur van 12 weken
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers in de interventie groep ontvangen het VST concept. Ze krijgen een tablet-pc waar het ICT systeem op geïnstalleerd is. Met het ICT systeem heeft elke deelnemer toegang tot een persoonlijke ICT omgeving waar hij/zij 1) het advies op maat gegeven door de diëtist kan inzien, 2) warme maaltijden kan bestellen uit een persoonlijk keuzemenu, en 3) monitoring vragenlijsten kan invullen. Het opstellen van voedingsadvies op maat gebeurt in stappen. Eerst integreert het ICT systeem met behulp van kennisregels informatie over de individuele gezondheidssituatie (geslacht, leeftijd, medisch profiel en voedingsstatus) om voedingsbehoefte in te schatten. Deze voedingsbehoefte wordt vervolgens gecombineerd met informatie over het individuele profiel (i.e. voedingsgewoonten, voorkeuren, eetlust, kauw- en slikproblemen) doorgegeven aan de diëtist die ze vertaald in een voedingsadvies op maat. Dit advies op maat wordt tijdens een consult aan het begin van de studie besproken met de deelnemer en verfijnd indien nodig. Tijdens de onderzoeksperiode kan de deelnemer zelf geselecteerde warme maaltijden ophalen bij de apotheek of de maaltijden worden thuis bezorgd. Met behulp van een korte vragenlijst wordt twee keer per week gemonitord in hoeverre de deelnemers aan het ontvangen voedingsadvies hebben voldaan en hoe zeer ze de geconsumeerde maaltijden waarderen. De resultaten van deze monitoring kunnen door de diëtist gebruikt worden om eventuele aanpassingen te maken in het initiële advies (na 4 weken). Deelnemers in de controle groep ontvangen een algemene folder met algemene voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum (>Schijf van Vijf>) en gebruikelijke zorg.
Inschatting van belasting en risico
De risico's van deelname aan dit onderzoek zijn verwaarloosbaar. De belasting
voor de deelnemers is laag: beginmeting (1 uur), eindmeting (1 uur), twee keer
drie dagen een voedingsdagboekje bijhouden en een consult met de diëtist (1
uur) kosten tijd en inzet van de deelnemers. De meeste metingen betreffen
vragenlijsten en zijn niet invasief. Tijd die nodig is om
monitoringsvragenlijsten in te vullen is beperkt (15 minuten per week). De
deelnemers behouden zelf controle over hun voedingsinname en worden niet
beperkt in hun dagelijkse activiteiten.
Publiek
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 QG
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 QG
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Leeftijd 70 jaar of ouder
* Zelfstandig wonend
* Gebruik van 5 soorten medicijnen of meer (polyfarmacie)
* Op minimaal 2 dagen per week kant-en-klaarmaaltijden consumeren
* Bereid om een tablet te gebruiken voor het invullen van vragenlijsten en het monitoren van de mate van
opvolgen van adviezen en waardering van maaltijden
* Ondertekend toestemmingsformulier
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* Geen toestemming dat de huisarts door de apotheker wordt geraadpleegd over de aanwezigheid van bepaalde medische aandoeningen
* Onder behandeling van een diëtiste
* Op een afval dieet
* Kampen met ernstige ondervoeding, BMI <20kg/m2 in combinatie met ernstig gewichtsverlies (op basis van SNAQ65+ criteria)
* Kampen met ernstige slik problemen
* Allergieën/intoleranties anders dan ei, gluten, koeienmelk of lactose
* Gediagnostiseerd met kanker
* Lijden aan nierziekte
* Progressieve ziekte met een sterk verlaagde levensverwachting (<6-12 maanden)
* Ziekte van Parkinson
* Cognitieve beperkingen waardoor het begrijpen en invullen van vragenlijsten moeilijk is
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL63515.081.17 |