Het doel van deze studie is de invloed van herhaalde blootstelling aan zoetzure appelsap op de zoete smaakvoorkeuren van 2.5-3 jaar oude kinderen te onderzoeken.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De voorkeuren voor verschillende intensiteit van zoetheid in appelsap en voor
een gezoete en ongezoete yoghurt zullen worden beoordeeld bij de beginmeeting
(week 1), na de interventie (week 6) en na twee maanden follow-up.
Secundaire uitkomstmaten
-De hoeveelheid appelsap die tijdens de interventie wordt geconsumeerd
-De karakteristieken van kinderen en ouders: Ouders worden gevraagd een korte
vragenlijst in te vullen over de kenmerken van hun kind, zoals leeftijd,
geslacht, gezondheidstoestand, lichaamsgewicht en lichaamslengte. Ze zullen ook
een aantal vragen over zichzelf beantwoorden, zoals het opleidingsniveau.
Achtergrond van het onderzoek
Slechts een klein en heterogeen aantal onderzoeken heeft de impact van
verschillende hoeveelheden blootstelling aan zoete smaak op smaakvoorkeuren
onderzocht. Eerdere bevindingen tonen aan dat de smaak van het dieet de
voorkeuren voor voedingsmiddelen kan veranderen. Een hogere blootstelling aan
zoete producten tijdens de kindertijd kan de voorkeur voor zoete smaak op de
korte en lange termijn verhogen. Omdat voedsel voorkeur de belangrijkste
voorspeller is van voedsel inname bij kinderen kan een verhoogde voorkeur voor
zoet leiden tot verhoogde inname van suikerrijk voedsel. Echter kan ook het
tegenovergestelde gebeuren, namelijk dat bij veel blootstelling aan zoete
producten een weerstand voor zoet door ontstaat wat juist kan leiden tot een
verminderde eetlust voor zoete producten. Om deze reden is er meer onderzoek
nodig om het effect van blootstelling aan zoet smakende voedingsmiddelen op de
algemene voedsel acceptatie en de voedsel voorkeur te bepalen. Omdat
voedselvoorkeuren al in de vroege kinderjaren wordt ontwikkeld is het
belangrijk om dit interventie onderzoek uit te voeren met kinderen.
Doel van het onderzoek
Het doel van deze studie is de invloed van herhaalde blootstelling aan zoetzure
appelsap op de zoete smaakvoorkeuren van 2.5-3 jaar oude kinderen te
onderzoeken.
Onderzoeksopzet
Cluster gerandomiseerde studie. Het onderzoek zal worden uitgevoerd bij de
kinderdagverblijven.
De studie zal worden uitgevoerd in kinderdagverblijven. De groepen in het
kinderdagverblijven worden willekeurig ingedeeld in één van de drie mogelijke
studiegroepen. Kinderen krijgen gedurende 4 weken één keer per dag 150 ml zoet
(Sweet-Group) of zoetzuur (Sour-Group) appelsap (Diksap) per dag. De derde
groep drinkt water. Aangezien veel peuters 2 tot 3 keer per week naar de
dagopvang gaan, wordt ervan uitgegaan dat elke deelnemer tijdens de interventie
8 tot 12 keer de drank zal drinken. Kinderen worden niet gedwongen om alles te
drinken. De restjes worden door de onderzoeker gemeten om de individuele inname
te berekenen. Dranken in beide groepen (Zoet en Zuur) zullen dezelfde
hoeveelheid energie bevatten en zullen alleen verschillen in de
citroenzuurconcentratie. De consumptie van het appelsap tijdens de interventie
zal de deelnemers niet storen in hun routine of dagelijkse schema, aangezien ze
worden aangeboden in de dagopvang op het reguliere snacktijdstip. Voor de
interventie, direct na de inerventie en 2 maanden na de interventie wordt de
voorkeur bepaald voor een reeks appelsappen die variëren in zoetheid. Na deze
procedure wordt een gezoete en een ongezoete yoghurt geproefd. Waarbij elke
sessie ongeveer 15 minuten in beslag neemt. De voorkeurstest wordt uitgevoerd
in spelvorm.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Kinderen krijgen 150 ml zoet (Sweet-Group) of zoetzuur (Sour-Group) appelsap (Diksap) per dag op de dagopvang gedurende 4 weken. De derde groep drinkt water. Aangezien veel peuters 2 tot 3 keer per week naar de dagopvang gaan, wordt ervan uitgegaan dat elke deelnemer tijdens de interventie tussen de 8 en 12 keer het doeldrankje drinkt. Kinderen worden niet gedwongen om alles te drinken.
Inschatting van belasting en risico
Het risico van deelname aan deze studie is te verwaarlozen. De belasting voor
de deelnemer kan als laag worden beschouwd. Kinderen moeten ongderen ongeveer
8-12 keer een zoete of zure appelsap drinken binnen een periode van 4 weken
(2-3 keer per week). Voorkeuren voor verschillende zoetheidsintensiteit in
appelsap en yoghurt zullen 3 keer in een spelvorm worden uitgevoerd. Elke
sessie duurt niet langer dan 15 minuten.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Gezonde kinderen.
- 2.5-3 jaar oud.
- Geen allergie/intolerantie voor producten die in de studie worden gebruikt.
- Kinderen moeten toestemming hebben van hun ouders om deel te nemen
(geïnformeerde toestemming ondertekend).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
-Medische problemen die van invloed zijn op het vermogen om te eten, zoals
slik- of spijsverteringsproblemen.
- 4 jaar oud worden voor het einde van de studie, wat betekent dat de kinderen
de KDV zullen verlaten.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL71541.081.19 |
Ander register | NL8183 |
OMON | NL-OMON22016 |