Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen van de relatie tussen eet snelheid en verzadiging. Deze studie relateert kauw duur (kort/lang) van standaard lunches aan bloed glucose niveaus in de daarop volgende…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
gezonde voedselkeuze
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Primaire onderzoeksvariabele is bloedglucose in de 3-uur volgend op een lunch
geconsumeerd volgens een kort/lang kauw protocol. Bloedglucose parameters zijn
tijd-tot-piek, maximum waarde, en oppervlakte onder de curve.
Secundaire uitkomstmaten
Secondaire onderzoeksvariabelen zijn deeltjes grootte van de voedselboli op
het moment van doorslikken, en amylase in speeksel.
Achtergrond van het onderzoek
Eerdere studies toonden aan dat voedsel dat langzamer wordt gegeten meer
verzadigend is dan hetzelfde voedsel dat sneller wordt gegeten. Hoewel deze
resultaten robust zijn, is er onvoldoende bekend over de onderliggende
mechanismen. Als gevolg hiervan hebben deze resultaten nog niet geresulteerd in
bijv. de ontwikkeling van meer verzadigende en gezondere voedsel producten.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de onderliggende
mechanismen van de relatie tussen eet snelheid en verzadiging. Deze studie
relateert kauw duur (kort/lang) van standaard lunches aan bloed glucose niveaus
in de daarop volgende uren. Bovendien worden de mediërende werking van amylase
in speeksel en deeltjes grootte op het moment van doorslikken onderzocht.
Onderzoeksopzet
De studie bestaat uit een 8-daagse trial waarin de proefpersoon twee test
lunches volgens een lang-kauw of kort-kauw protocol consumeert. De test lunches
bestaan uit zetmeelrijk voedsel met verschillende vezel samenstellingen. The
volgorde van kauwcondities is gerandomiseerd. Voorafgaand aan elke test lunch
worden twee samples van boli genomen die gebruikt worden voor deeltjes grootte
metingen en amylase metingen
Onderzoeksproduct en/of interventie
Proefpersonen zullen twee test lunches (rijst en kikkererwten) in duplicaat volgens een kort en lang kauwen protocol consumeren.
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemer. Het risico van deelname
aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en in vergelijking met andere studies kan
de belasting voor de deelnemer als laag worden ingeschat.
Publiek
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Gezonde mannen en vrouwen (gebaseerd op zelf-gerapporteerde vragenlijst)
* Leeftijd: 18-55 jaar
* BMI tussen 18.5 and 30
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Participanten zijn van deelname uitgesloten indien:
* Werkzaam zijn bij de FHCR groep van Wageningen Food & Biobased Research.
* BMI > 30.0 en < 18.5
* Gediagnostiseerd met Diabetes mellitus type 1 or 2
* Onder behandeling is voor neurologische of psychiatrische klachten, waaronder
eetstoornissen.
* Geschiedenis van gastro-intestinal chirurgie of van (ernstige)
gastro-intestinale klachten.
* Gebruik van medicatie/supplementen die de studie resultaten kunnen
beinvloeden, zoals medicijnen waarvan bekend is dat ze de glucose homeostasis
beinvloeden. Een arts zal dit bepalen.
* Het volgen van een diet of een gewichtsverandering van meer dan 5 kg in de
voorafgaande maand.
* Coeliac disease of gluten intolerantie
* Huid allergie, ecxeem of sensitiviteit voor pleisters,
* Gebruik van drugs
* Roken
* Meer dan 14 glazen alcohol/week.
* Voedsel allergien
* Deelname in een gelijktijdige clinische trial
* Lijdend aan een maagontledigingsstoornis
* Lijdend aan kauw en/of slik problemen
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL74340.081.20 |