Het primaire doel is om het effect van Kori-tofu consumptie op het totaal en LDL-cholesterolgehalte te onderzoeken. Het secundaire doel is om het effect van Kori-tofu consumptie op andere markers van lipidenmetabolisme, glucosemetabolisme en andere…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Lipidenmetabolismestoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De belangrijkste onderzoeksparameters zijn nuchtere totaal en
LDL-cholesterolwaarden.
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire onderzoeksparameters zijn bloeddruk en andere markers van het
lipidenmetabolisme, namelijk: HDL-cholesterol, triglycerideniveaus, leptine en
adiponectine. Secundaire onderzoeksresultaten omvatten ook markers van
glucosemetabolisme: insuline, HbA1c, fructosamine en glucose.
Achtergrond van het onderzoek
Er zijn verschillende soorten tofu, een voorbeeld van een specifiek type tofu
is Kori-tofu. Kori-tofu betekent letterlijk bevroren tofu. Het productieproces
van Kori-tofu leidt tot de vorming van een hoger hoog moleculair gewicht
fractie (HMF) gehalte van de soja-eiwitten. Verschillende klinische onderzoeken
beschrijven de effecten van Kofi-tofu op de gezondheid. We willen in deze
studie het effect van Kori-tofu consumptie op het cholesterolgehalte en andere
aan het vetmetabolisme gerelateerde aspecten onderzoeken. Dit zullen we doen in
proefpersonen met een licht verhoogd cholesterolgehalte.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel is om het effect van Kori-tofu consumptie op het totaal en
LDL-cholesterolgehalte te onderzoeken. Het secundaire doel is om het effect van
Kori-tofu consumptie op andere markers van lipidenmetabolisme,
glucosemetabolisme en andere cardio-metabole uitkomstmaten te onderzoeken.
Onderzoeksopzet
De studie heeft een gerandomiseerde, cross-over, dubbelblinde, gecontroleerde
opzet. Proefpersonen krijgen twee interventies van 4 weken (kori-tofu of
controle) met een wash-outperiode van 4 weken tussen de interventies.
Proefpersonen bezoeken voor en na elke interventieperiode onze Research Unit
voor een testdag. Tijdens deze testdagen zullen we nuchtere bloedmonsters nemen
en bloeddrukmetingen uitvoeren.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Proefpersonen krijgen 4 sneetjes/bolletjes brood per dag. Voor de interventie groep bevatten deze 3 sneetjes brood 34,5 gram Kori-tofu. Voor de controle groep bevatten deze sneetjes brood Wei-eiwit, sojaolie en maltodextrine/cellulose.
Inschatting van belasting en risico
Deze studie heeft betrekking op proefpersonen met een verhoogd
cholesterolgehalte in het bloed. Er zijn kleine risico's voor de deelnemers aan
dit onderzoek. Er zijn geen directe voordelen voor de deelnemers. Alle
ingrediënten zijn geschikt voor menselijke consumptie en commercieel
verkrijgbaar. De totale hoeveelheid afgenomen bloed (220 ml) wordt gespreid
over 12 weken. Bloedafname zal daarom naar verwachting geen problemen
opleveren. Proefpersonen die aan het onderzoek zullen deelnemen, zullen tijdens
de proef ongeveer 10 uur investeren.
Publiek
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Leeftijd tussen 40-70 jaar;
* BMI tussen 18.5-35 kg/m2;
* Totaal cholesterol levels >5 mmol/L of LDL >3 mmol/L
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* Gebruik van medicatie / supplementen / voedingsmiddelen die de
studieresultaten kunnen beïnvloeden, zoals cholesterolverlagende medicatie,
Becel ProActiv (beoordeeld door onze onderzoeksarts);
* Totaal cholesterol > 7 mmol / L;
* LDL-cholesterol > 5 mmol / L;
* volgen van een medisch voorgeschreven of andere extreme diëten;
* Gemeld gewichtsverlies of gewichtstoename van> 5 kg in de maand voorafgaand
aan de screening;
* niet bereid zijn bloeddonatie op te geven tijdens het onderzoek;
* Huidige rokers;
* Alcoholgebruik *4 glazen alcoholische dranken per dag;
* Zwanger zijn, borstvoeding geven of zwanger willen worden in de
onderzoeksperiode (zelfrapportage);
* gebruik van drugs;
* Voedselallergieën of -intoleranties voor producten die we in het onderzoek
gebruiken;
* Deelname aan een andere klinische studie op hetzelfde moment;
* Medewerker zijn van de Food, Health & Consumer Research groep van Wageningen
Food & Biobased Research.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Ander register | het traject loopt |
CCMO | NL75320.081.20 |