Het primaire doel van deze studie is om het voorspellende model dat het effect van een gestandaardiseerde maaltijdshake op postprandiale triglycerideniveaus in een heterogene groep van mensen van middelbare leeftijd met overgewicht tot obesitas…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Lipidenmetabolismestoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
glucosemetabolismestoornissen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoeksparameter is de postprandiale triglyceriderespons in het
bloed na inname van een gestandaardiseerde maaltijdshake.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire onderzoeksparameters zijn: postprandiale glucose- en
insulineresponsen in het bloed na inname van een gestandaardiseerde
maaltijdshake, en uitgebreide fenotypering van de proefpersonen door gegevens
te verzamelen over nuchtere bloedprofielen van micronutriënten, metabolieten en
eiwitten, continue bloedglucosespiegels (Freestyle Libre),
lichaamsvetsamenstelling (DEXA), levervetpercentage (MRI), gebruikelijke
voeding (FFQ) en fysieke activiteit (ActivPAL3).
Achtergrond van het onderzoek
Verhoogde triglyceride- en glucosespiegels zijn belangrijke risicofactoren voor
hart- en vaatziekten. Daarom kan het verminderen van de postprandiale toename
van triglyceriden- en glucosespiegels helpen het risico van een persoon op het
ontwikkelen van hart- en vaatziekten te verminderen. De huidige strategieën om
mensen te stimuleren tot een gezonde levensstijl zijn echter nog onvoldoende.
Dit komt mede doordat voedingsadviezen tegenwoordig nog steeds op
populatieniveau worden gegeven via algemene voedingsrichtlijnen, terwijl
voedingsdeskundigen al lang weten dat wat voor de een werkt, voor de ander niet
hoeft te werken. Het geven van persoonlijk voedingsadvies kan de postprandiale
stijging van de triglyceriden- en glucosespiegels helpen verminderen en kan
helpen in de strijd tegen de toename van voedingsgerelateerde ziekten, zoals
hart- en vaatziekten.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van deze studie is om het voorspellende model dat het effect
van een gestandaardiseerde maaltijdshake op postprandiale triglycerideniveaus
in een heterogene groep van mensen van middelbare leeftijd met overgewicht tot
obesitas voorspelt, te valideren.
De secundaire doelstellingen zijn 1) het verbeteren van de nauwkeurigheid van
de voorspelde postprandiale TG-responsen door het aantal postprandiale
TG-metingen te verhogen, 2) bepalen welke parameters de nauwkeurigheid van de
voorspelde postprandiale TG-responsen kunnen verbeteren, en 3) bepalen of we
ook het effect kunnen voorspellen van een gestandaardiseerde maaltijdshake op
postprandiale glucosespiegels in een heterogene groep van mensen van middelbare
leeftijd met overgewicht tot obesitas, en 4) om te bepalen welke parameters de
nauwkeurigheid van de voorspelde postprandiale glucoseresponsen kunnen
verbeteren.
Een ander doel is om te bepalen in hoeverre triglyceridenmetingen in bloed
vergelijkbaar zijn met metingen in opgedroogde bloedvlekken.
Onderzoeksopzet
Een observationele studie met drie bezoeken, waaronder één testdag met een
gestandaardiseerde maaltijdshake
Inschatting van belasting en risico
Deze studie relateert aan een brede populatie. Er zijn zeer geringe risico's
voor de deelnemer bij deelname aan de studie. De maaltijd-shake kan wat zwaar
op de maag vallen. Bloedafnames vinden plaats via een cannule, het zetten
hiervan kan pijnlijk zijn en een bloeduitstorting veroorzaken. De hoeveelheid
bloed die wordt verzameld is acceptabel (186mL in totaal). de dosis straling
waaraan de deelnemer tijdens de DEXA scan aan wordt blootgesteld is
verwaarloosbaar. Deelnemers zijn ongeveer 13.5 uur bezig met de studie. Ze
bezoeken de onderzoeksfaciliteit van Wageningen University driemaal: eenmaal
voor een korte screening, eenmaal om phenotype data te verzamelen en een
laatste maal voor een maaltijdshake testdag. Verder bezoeken de deelnemers
eenmalig Ziekenhuis de Gelderse Vallei voor een MRI scan.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• een man of vrouw tussen de 45 en 75 jaar oud bent;
• een BMI* heeft tussen de 25-35 kg/m2;
• bloedvaten heeft die geschikt zijn voor het prikken van een infuus
(beoordeeld door de onderzoeksverpleegkundige op de screeningsdag);
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• geïmplementeerde medische implantaten hebben, zoals metalen voorwerpen,
metaalsplinters, pacemaker of gehoorbeenimplantaten etc.;
• claustrofobie hebben;
• ziekte aan het maag-darmstelsel, zoals coeliakie, ziekte van Crohn, of
Colitis Ulcerosa
- Presence of significant systemic diseases, such as diabetes mellitus, cancer,
cardiovascular disease or respiratory disease, as determined by the medical
supervisor
• chirurgische ingrepen hebben ondergaan aan de darm, met uitzondering van
verwijdering galstenen en galblaas) die de onderzoeksresultaten kunnen
beïnvloeden;
• medicatie gebruiken die effect hebben op de glucose- of de
triglyceridehuishouding (zoals corticosteroïden, cholesterolverlagende
medicatie, insuline, metformine etc.). Medicijngebruik wordt beoordeeld door de
onderzoeksarts;
• Een systemische aandoening hebben, zoals Diabetes Mellitus, kanker, hart- en
vaatziekte or een respiratoire aandoening, wordt beoordeeld door de studiearts;
• bloedstollingsstoornis(sen) hebben;
• gewichtstoename of gewichtsverlies van >3 kg in de afgelopen 3 maanden hebben
gehad.
• (afval)dieet volgen;
• meer dan 22 glazen alcohol per week drinken;
• bloedarmoede hebben (hemoglobinewaarde <7.5 mmol/L voor vrouwen en <8.5
mmol/L voor mannen, dit wordt beoordeeld op de screeningsdag).
• zwanger zijn (of willen worden tijdens de studie), borstvoeding geven;
• niet willen stoppen met bloeddonatie tijdens de studieperiode;
• voedselallergieën of intoleranties hebben voor de producten die wij in deze
studie gebruiken.
• niet bereid zijn om een niet-veganistische maaltijd te consumeren;
• recentelijk antibiotica gebruik (<3 maanden geleden);
• roken;
• soft en/of harddrugs gebruiken;
• deelnemen aan een andere studie;
• werkzaam zijn bij de afdeling Food, Health & Consumer Research van Wageningen
Food & Biobased Research of de afdeling Humane Voeding van Wageningen
University & Research.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL79685.091.21 |
Ander register | volgt nog |