Het onderzoeksdoel is om de optimale eiwitinname van een eiwit van hoge kwaliteit (melk) te vergelijken met de optimale eiwitinname van een eiwit van lage kwaliteit (tarwe) in gezonde ouderen met de Indicator Amino Acid Oxidation (IAAO) techniek.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Eiwitbehoefte
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat is om verschillen in optimale eiwitinname afkomstig
uit een eiwit met hoge kwaliteit (melk) en uit een eiwit met een lage kwaliteit
(tarwe) in kaart te brengen.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire onderzoeksvariabelen zijn het vaststellen van de "estimated
average requirement (EAR)" voor zowel melk- als tarwe-eiwit, en de "recommended
daily allowance (RDA)" voor zowel melk- als tarwe-eiwit.
Achtergrond van het onderzoek
Inname van eiwit via de voeding is essentieel voor weefselvernieuwing en groei.
De huidige aanbevelingen voor eiwitinname zijn gebaseerd op onderzoeken naar
eiwitbehoefte in ei-eiwit. Dit is een dierlijk eiwit van hoge kwaliteit. De
kwaliteit van eiwitten wordt bepaald door de samenstelling van aminozuren en de
verteerbaarheid. Verschillende eiwitten hebben dus ook een verschillende
kwaliteit. Onder andere door de huidige mileucrisis vindt er een transitie
plaats naar consumptie van meer plantaardige eiwitten. Deze plantaardige
eiwitten hebben over het algemeen een lagere eiwitkwaliteit dan dierlijke
eiwitten. Daarom is het doel van deze studie om te onderzoeken of eiwitbehoefte
afhankelijk is van eiwitkwaliteit. Hiervoor wordt de optimale eiwitinname van
een (dierlijk) eiwit van hoge kwaliteit (melk) vergeleken met de optimale
eiwitinname van een (plantaardig) eiwit van lage kwaliteit (tarwe).
Doel van het onderzoek
Het onderzoeksdoel is om de optimale eiwitinname van een eiwit van hoge
kwaliteit (melk) te vergelijken met de optimale eiwitinname van een eiwit van
lage kwaliteit (tarwe) in gezonde ouderen met de Indicator Amino Acid Oxidation
(IAAO) techniek.
Onderzoeksopzet
Gerandomiseerd, dubbelblind, parallel studiedesign
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers worden onderverdeeld in twee groepen en ontvangen melk eiwit of tarwe eiwit. De deelnemers die melk-eiwit ontvangen zullen voeding met een eiwitgehalte van 0,1, 0,3, 0,6, 0,9, 1,2, 1,5, en 1,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag gedurende de testdagen consumeren. Voor tarwe-eiwit zijn deze eiwitgehaltes 0,1, 0,5, 1,0, 1,5, 2,0, 2,5, en 3,0 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag gedurende de testdagen.
Inschatting van belasting en risico
De risico's bij deelname zijn klein. Het risico van catheters is minimaal en
kan enkel zorgen voor een klein hematoom. Afname van adem en bloed monsters
brengt geen risico's met zich mee. Alle proefpersonen zullen een week na
voltooiing van de experimentele testen gecontacteerd worden om te vragen of ze
enige ongemakken hebben ervaren van de interventie. Proefpersonen komen 8 keer
naar de universiteit: 1 screening (~2u) en 7 experimentele dagen (8u ieder).
Proefpersonen worden gevraagd om twee dagen voor de testdag geen zware fysieke
activiteit te doen en om een standaard dieet te volgen dat door de onderzoekers
verstrekt zal worden. Proefpersonen worden gevraagd om hun dagelijkse
activiteiten te noteren in de twee dagen voor de eerste experimentele dag. Er
is geen direct voordeel voor de proefpersoon, behalve de bijdrage aan
wetenschappelijke kennis over optimale eiwitinname en kennis over hun
persoonlijke optimale eiwitinname.
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Leeftijd tussen 65 en 85 jaar
BMI tussen 18,5 - 30 kg/m^2
Geen fysieke beperkingen
Maximaal een intensieve sporttraining per week
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Roken
Gediagnosticeerd met skeletspieraandoeningen
Gebruik van medicatie die het eiwitmetabolisme beïnvloedt
Chronisch gebruik van maagzuurremmende middelen of anti-stollingsmiddelen
Instabiel gewicht over de laatste drie maanden
Gediagnosticeerd met maag-darm aandoeningen
Bloeddonatie in de afgelopen 2 maanden
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL87664.068.24 |