ln dit onderzoek willen wij het gehele bacteriële ecosysteem in het maag-darmkanaal van patiënten met lgA nefropathie opnieuw in kaart brengen na een periode van ongeveer twee jaar, om zo inzicht te krijgen in de processen die een rol kunnen spelen…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Nefropathieën
- Auto-immuunziekten
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Geen interventie
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Verschilt het gastro-intestinale bacteriële ecosysteem tussen patiënten met lgA nefropathie ten opzichte van controle nierpatiënten en gezonde controles? Zo ja,in welk opzicht? Verschilt het gastro-intestinale bacteriële ecosysteem tussen patiënten met lgA nefropathie bij de follow up ten opzichte van het gastro-intestinale bacteriële ecosysteem van patiënten bij de eerste deelname?</p><p>Daarnaast kijken we naar hoe het proteoom van de urine en plasma van IgA patiënten verschilt bij de follow up van het proteoom van patiënten bij de eerste deelname.</p>
Achtergrond van het onderzoek
IgA nefropathie is een langzaam voortschrijdende ziekte die nierschade veroorzaakt en in ongeveer 25-50% van de gevallen leidt tot nierfalen. Voor hun is dialyse of een transplantatie nog de enige oplossing. De reden waarom lgA nefropathie zich bij sommige mensen ontwikkeld, is onduidelijk en ook is er nog geen goede behandeling. De ziekte kenmerkt zich door het neerslaan van het eiwit (antistof) lgA in de nieren. lgA wordt gemaakt door afweercellen en helpt bij de bescherming tegen infecties. Het lgA in het bloed is normaal gesproken sterk gebonden met suiker moleculen. Bij lgA nefropathie patiënten gaat er iets mis met de versuikering van het lgA in het bloed waardoor het neerslaat in de nieren en nierschade veroorzaakt. Een belangrijke rol in het ontstaan van lgA nefropathie lijkt weggelegd voor afweercellen die lgA maken in ons maag-darmslijmvlies. Het lgA dat ze uitgescheiden is van nature weinig versuikerd en bindt bacteriën in het maag-darmkanaal en heeft een substantiële invloed op de samenstelling van het bacteriële ecosysteem in het maag-darmkanaal. Een interessante observatie in dit verband is dat het bacteriële ecosysteem in het speeksel en de ontlasting van lgA nefropathie patiënten anders is dan dat van gezonde mensen. Dit zou kunnen wijzen op een verstoring van de afweer in het maag-darmkanaal van lgA nefropathie patiënten. Momenteel is hier nog weinig over bekend.
Doel van het onderzoek
ln dit onderzoek willen wij het gehele bacteriële ecosysteem in het maag-darmkanaal van patiënten met lgA nefropathie opnieuw in kaart brengen na een periode van ongeveer twee jaar, om zo inzicht te krijgen in de processen die een rol kunnen spelen in de ontstaanswijze van de ziekte en de progressie van de ziekte. Daarnaast onderzoeken we opnieuw de eiwit samenstelling van de urine van deze patiënten om te zien hoe deze de progressie van het ziektebeeld kan voorspellen. Dit kan vervolgens de fundering leggen voor nieuwe behandelvormen.
Onderzoeksopzet
Het betreft een klinische observationele studie.
De proefpersonen van studie 2021-13006/BIgAN I worden opnieuw geïncludeerd:
1. Patiënten met lgA nefropathie (n = 50).
2. Controle individuen gematcht qua leeftijd en nierfunctie (eGFR), bestaande uit gezonde individuen en patiënten met nierschade op basis van cysteuze nieziekte (ADPKD) of renovasculaire schade (hypertensie, diabetes mellitus type 2) (n = 50)
Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat patiënten die een eindpunt bereikt hebben (dood, getransplanteerd of aan de dialyse) niet geïncludeerd kunnen worden en er geen nieuwe patiënten of controle geïncludeerd worden, waardoor het aantal van 50 inclusies per groep mogelijk lager uit gaat vallen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
N.v.t.
Inschatting van belasting en risico
Het betreft een observationele studie waarbij deelnemers een vragenljist invullen en lichaamsvloeistoffen (urine, sputum, feces en bloed) afstaan. Ons inziens zijn hier geen risico's aan verbonden. De belasting is minimaal en bestaat uit een plm, 1 uur-durend bezoek aan onze polikliniek.
Wetenschappelijk
R Duivenvoorden
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen 6525 GA
Netherlands
024361461
raphael.duivenvoorden@radboudumc.nl
Publiek
R Duivenvoorden
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen 6525 GA
Netherlands
024361461
raphael.duivenvoorden@radboudumc.nl
Deelnemende studiecentra in Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Heeft succesvol deelgenomen aan de BIgAN studie 2021-13006.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Geen informed consent
- Aan de dialyse
- Een niertransplantatie ondergaan
- Zwanger
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009432 |