Er werd een informatiecampagne ontwikkeld die gericht was op patiënten en zorgprofessionals in een vroeg stadium van KHOA, om de timing van doorverwijzing naar de tweedelijnszorg te optimaliseren.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Gewrichtsaandoeningen
Aandoening
Knee and Hip OsteoArthritis, KHOA
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Leefstijlinterventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het primaire eindpunt is het verschil in verwijzingspercentages naar de tweedelijnszorg tussen de groepen (interventie versus controle), zoals gerapporteerd door patiënten over een periode van 18 maanden (behandeling voor KHOA beperkt tot de eerstelijnszorg (ja/nee)).
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire onderzoeksparameters voor patiënten omvatten algemene gezondheidsstatus, pijn (in rust en tijdens activiteit) en dagelijks functioneren, pijnbeheersing, PA, kwaliteit van zorg, overtuigingen over PA, fysiotherapie, pijnmedicatie voor OA en zelfmanagementgedrag. Daarnaast beoordelen we de kosteneffectiviteit van de informatiecampagne in vergelijking met gebruikelijke zorg; en we beoordelen barrières en facilitators voor netwerksamenwerking zoals waargenomen door HCP's na het bijwonen van een multidisciplinaire workshop.
Achtergrond van het onderzoek
Ondanks aanbevelingen worden niet-chirurgische behandelingsmethoden bij knie- en/of heupartrose (KHOA) te weinig gebruikt.
Doel van het onderzoek
Er werd een informatiecampagne ontwikkeld die gericht was op patiënten en zorgprofessionals in een vroeg stadium van KHOA, om de timing van doorverwijzing naar de tweedelijnszorg te optimaliseren.
Onderzoeksopzet
Het Behaviour Change Wheel (BCW) werd gebruikt als theoretisch kader voor het campagneontwerp. Na een inventarisatie van de literatuur werd een selectie gemaakt van factoren die het gebruik van gezondheidszorg beïnvloeden. De effectiviteit wordt geëvalueerd met een cluster-RCT. De studie heeft tot doel 300 patiënten te rekruteren in 24 huisartsenpraktijken, willekeurig toegewezen aan interventie of gebruikelijke zorg (verhouding 1:1). Huisartsen en aangesloten HCP's worden uitgenodigd om deel te nemen aan de proef en patiënten te rekruteren. Patiënten komen in aanmerking om deel te nemen als ze Nederlandstalig zijn, tussen de 50 en 75 jaar oud zijn, geregistreerd staan met KHOA in de huisartsenpraktijk, maar geen gewrichtsvervanging hebben ondergaan of aanzienlijke loopproblemen hebben. Het belangrijkste eindpunt is het verschil in verwijzingspercentage naar ziekenhuiszorg zoals gerapporteerd door patiënten over een periode van 18 maanden. Secundaire parameters omvatten kwaliteit van zorg, overtuigingen over KHOA-behandelingsmodaliteiten, fysieke activiteit (PA), zelfmanagementgedrag en verwijzingspercentages naar secundaire zorg vanuit het HIS (huisartsinformatiesysteem). Patiënten ontvangen online vragenlijsten bij aanvang, 6, 12 en 18 maanden. Bij aanvang en na 12 maanden worden online vragenlijsten naar zorgverleners gestuurd om (veranderingen in) hun opvattingen over KHOA-behandelingsmodaliteiten te beoordelen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
n.v.t.
Inschatting van belasting en risico
Alle methoden worden uitgevoerd in overeenstemming met de relevante richtlijnen en voorschriften en er is afgezien van ethische goedkeuring (dossiernummer 2020-7246).
Publiek
Wetenschappelijk
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
"Om in aanmerking te komen voor deelname aan deze studie, moeten huisartsenpraktijken voldoen aan de volgende criteria: - Aangesloten bij een van de huisartsencoöperaties - ≥ 12 geregistreerde KHOA-patiënten die in aanmerking komen voor deelname - Bereid om toegang te bieden tot het gezondheidsinformatiesysteem - Professionele communicatie hebben met fysiotherapeut(en) Om in aanmerking te komen voor deelname aan deze studie, moeten zorgprofessionals (HCP's) een van de volgende zijn: - Een huisarts die werkt in een van de opgenomen praktijken - Een praktijkassistent of praktijkverpleegkundige die werkt in een van de opgenomen praktijken Om in aanmerking te komen voor deelname aan dit onderzoek, moeten patiënten aan alle volgende criteria voldoen: - Geregistreerd bij de huisartsenpraktijk met KHOA (International Classification of Primary Care (ICPC): L90, L89) - Leeftijd 50-75 jaar - Pijnlijke knie en/of heup gedurende ten minste de afgelopen drie maanden - Pijnlijke knie en/of heup > 15 dagen van de afgelopen maand - Ochtendstijfheid < 30 minuten (knie) en/of < 60 minuten (heup) - In het bezit van een e-mailadres"
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
"Patiënten die aan een van de volgende criteria voldoen, worden uitgesloten van deelname aan deze studie: - leeftijd > 75 jaar; - niet in staat om in het Nederlands te communiceren en online vragenlijsten in te vullen. - rolstoelgebonden of een loopafstand van minder dan 100 meter - met een of meer heup- en/of knievervangingen of deze staat gepland"
Opzet
Deelname
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
p/a Radboudumc, huispost 628,
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
024 361 3154
commissiemensgebondenonderzoek@radboudumc.nl
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
NTR-new | NL9140 |
Ander register | METC Radboudumc : 2020-7246 |