Uit vooronderzoek blijkt een prevalentie van 6% sensibilisatie voor lupinemeel bij patiënten met een mogelijke voedselallergie. Onderhavig onderzoek heeft als doel na te gaan of sensibilisatie enerzijds kan leiden tot klinische reacties of…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Voedselintolerantiesyndromen
- Bovenste luchtwegaandoeningen (excl. infecties)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Huidtesten met lupinemeel, pinda en soja. Reacties op DBPCFC met lupinemeel.
Aanwezigheid van specifiek IgE tegen lupinemeel.
Secundaire uitkomstmaten
Aanwezigheid van kruis reagerende antistoffen tussen lupinemeel en pinda.
Achtergrond van het onderzoek
Lupinen wordt al heel lang gebruikt als voedingsmiddel. Sinds 1990 wordt het in
heel Europa aan veel voedingsmiddelen toegevoegd. Meestal wordt de (zoete)
Lupinus augustifolius (blauwe lupinen, Australie) gebruikt. Deze zoete lupinen
plant behoort tot de familie Fabaceae (leguminosae) en is een peulvrucht.
Er zijn enkele gevallen van anafylaxis beschreven veroorzaakt door lupine meel.
De laatste tijd worden er steeds meer positieve huidtesten gevonden voor
lupinemeel. Er lijkt een sterke kruisreactiviteit te bestaat met andere
peulvruchten zoals pinda en soja.
Doel van het onderzoek
Uit vooronderzoek blijkt een prevalentie van 6% sensibilisatie voor lupinemeel
bij patiënten met een mogelijke voedselallergie. Onderhavig onderzoek heeft als
doel na te gaan of sensibilisatie enerzijds kan leiden tot klinische reacties
of anderzijds kan berusten op kruisreagerende antistoffen zonder klinische
reactiviteit.
Onderzoeksopzet
Van oktober 2004 tot oktober 2005 zijn alle patiënten met een mogelijke
voedselallergie getest met lupinemeel, pinda en soja. HEP (Histamine Equivalent
Prick test) indexen worden berekend.
Patienten met een sensibilisatie voor lupinemeel en pinda zijn geselecteerd.
Een aantal daarvan ondergaan een dubbelblinde placebo gecontroleerde
voedselprovocatie (DBPCFC) met lupinemeel.
Er wordt bij deze patienten ook bloedonderzoek gedaan om een eventuele
kruisallergie uit te sluiten of aan te tonen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De patienten krijgen koekjes te eten met daarin verstopt lupinemeel. Het is mogelijk dat lupinemeel op dit moment niet in het dieet van de patient voorkomt. Met deze interventie kijken we hoe relevant de gevonden sensibilisatie voor lupinemeel in de huidtest is.
Inschatting van belasting en risico
De patient is in totaal 6 uur met het onderzoek bezig. Op de eerste dag 3 uur
en op dag 14 weer 3 uur. Er wordt 1 buis bloed afgenomen en een vragenlijst.
Bij de provocatie wordt er in de laagste dosis met een minimale hoeveelheid
allergeen gewerkt waardoor een reactie in het lichaam uiterst zeldzaam is.
Mocht een reactie optreden dan is een anti histamine tablet waarschijnlijk
adaquaat. Als er een reactie optreedt wordt direct met de provocatie gestopt en
mag de patient als de klachten verdwenen zijn naar huis. Noodmedicatie is
aanwezig, arts in onmiddelijke nabijheid.
Publiek
dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam
Nederland
Wetenschappelijk
dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Patienten met een mogelijke voedselallergie en een positieve huidtest (HEP (Histamine Equivalent Prick test) index > 0.15) met lupinemeel - en pinda extract. Ouder dan 18 jaar.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
zwangerschap, niet kunnen stoppen met anti histamines, het gebruik van medicatie die invloed heeft op de provocatie zoals: prednison, cyclosporine en montelukast
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL12945.078.06 |