Het doel is het onderzoeken van het verband tussen het ontstaan van van sensorisch specifieke verzadiging (SSS) en orale sensorische stimulatie. Specifiek vergelijken we het ontstaan van SSS na consumptie van een tussendoortje in reep-vorm met een…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het verschil in de mate van SSS, gemeten als het verschil in de afname in
aangenaamheid van het test voedingsmiddel van voor tot na consumptie en de
afname in aangenaamheid van andere, niet gegeten, voedingsmiddelen, tussen een
tussendoortje in knabbelvorm en een tussendoortje in reepvorm, en tussen
langzame en normale consumptie van de twee tussendoortjes.
Secundaire uitkomstmaten
nvt
Achtergrond van het onderzoek
Wetenschappelijke literatuur laat zien dat verschillen in sensorische
eigenschappen van voedingsmiddelen, zoals de intensiteit, een effect hebben op
het ontstaan van sensorisch specifieke verzadiging.
Doel van het onderzoek
Het doel is het onderzoeken van het verband tussen het ontstaan van van
sensorisch specifieke verzadiging (SSS) en orale sensorische stimulatie.
Specifiek vergelijken we het ontstaan van SSS na consumptie van een
tussendoortje in reep-vorm met een tussendoortje in de vorm van kleine
knabbeltjes. De ingredienten, voedingswaarde, en energiedichtheid van de twee
tussendoortjes zijn gelijk. Bovendien vergelijken we het ontstaan van SSS in
beide tussendoortjes na langzame consumptie versus normale consumptie.
Onderzoeksopzet
De studie is een gerandomiseerde, crossover, interventie studie, waarbij het
ontstaan van sensorisch specifieke verzadiging van twee voedingsmiddelen wordt
onderzocht. Voor beide voedingsmiddelen wordt de mate van sensorisch specifieke
verzadiging op 2 manieren gemeten (na consumptie zonder instructies en na
instructies om de voedingsmiddelen langzaam te consumeren). De vier sessies
vinden voor elke deelnemer plaats op verschillende dagen, tenminste 48 uur van
mekaar.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Ellke deelnemer ondergaat 4 consumptie sessies. Elke sessie proeven de deelnemers een kleine hoeveelheid van 6 voedingsmiddelen, en beoordelen deze op aangenaamheid. Daarna eten ze een ad libitum hoeveelheid van een van deze voedingsmiddelen (test voedingsmiddel), ofwel met ofwel zonder consumptie instructies. Vervolgens proeven en beoordelen ze dezelfde 6 voedingsmiddelen opnieuw. Consumptie tijd en consumptie volume worden gemeten. De test voedingsmiddelen zijn tussendoortjes met een koekbasis, gelijk in smaak, ingredienten, voedingswaarde en energiedichtheid, maar verschillend in vorm, waardoor ze verschillen in de intensiteit van orale sensorische stimulatie tijdens consumptie.
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet therapeutisch. Het risico geassocieerd met deelname is
te verwaarlozen, en de belasting voor de deelnemers kan worden beschouwd als
minimaal. Deelnemers ondertekenen een bereidheidsverklaring alvorens aan de
studie deel te nemen.
Publiek
Postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
gezond, BMI tussen 18.5 en 30
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
momenteel volgen van een energiebeperkt dieet, lijngerichte eter, allergie voor de voedingsmiddelen die gebruikt woden in het onderzoek, gebruik van geneesmiddelen die de smaak en/of eetlust kunnen beinvloeden
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL13746.081.06 |