Het vergelijken van sensorisch specifieke verzadiging voor zoetheid na consumptie van een energierijke frisdrank met een laag-energetische frisdrank. Daarnaast onderzoeken we of sensorisch specifieke verzadiging afhangt van de manier van toediening…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
SSS, gemeten als het verschil tussen de daling in aangenaamheid van de test
voedingsmiddelen (frisdranken) en de daling in aangenaamheid van de andere,
niet geconsumeerde, dranken, wordt vergeleken tussen de frisdrank gezoet met
sucrose en de frisdrank gezoet met kunstmatige zoetstoffen, en tussen frisdrank
toegediend in grote slokken en toegediend in kleine slokken.
Secundaire uitkomstmaten
n.v.t.
Achtergrond van het onderzoek
In de wetenschappelijke literatuur zijn er aanwijzingen dat het niet de
energiedichtheid, maar de mate van orale sensorische stimulatie is die zorgt
voor sensorisch specifieke verzadiging voor zoetheid. Daarom veronderstellen we
dat er een gelijke mate van sensorisch specifieke verzadiging optreedt na
consumptie van energierijke frisdranken dan na consumptie van laag-energetische
frisdranken.
Doel van het onderzoek
Het vergelijken van sensorisch specifieke verzadiging voor zoetheid na
consumptie van een energierijke frisdrank met een laag-energetische frisdrank.
Daarnaast onderzoeken we of sensorisch specifieke verzadiging afhangt van de
manier van toediening, wat de sensorische stimulatie beinvoedt.
Onderzoeksopzet
De studie is een gerandomiseerde, cross-over, interventie studie, waarbij
sensorisch specifieke verzadiging (SSS) van 2 limonades wordt onderzocht. Voor
elk van de limonades wordt SSS onderzocht in twee verschillende
toedienings-condities. Deze zijn toediening in grote slokken, wat zorgt voor
een lage orale sensorische stimulatie, en toediening in grote slokken, wat
zorgt voor een lage orale sensorische stimulatie. De vier sessies die de
deelnemers ondergaan vinden plaats op verschillende dagen, van elkaar
gescheiden door tenminste 48 uur.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Elke deelnemer ondergaat 4 sessies. Tijdens elke sessie proeven en beoordelen de deelnemers eerst een kleine hoeveelheid van 3 verschillende dranken. Daarna consumeren ze een ad lititum hoeveelheid van een van die dranken, de testdrank (limonade), ofwel toegediend met grote, of met kleine slokken. De deelnemers krijgen 10 minuten de tijd voor de ad libitum consumptie. Consumptie volume wordt achteraf gemeten. Na ad libitum consumptie krijgen de deelnemers opnieuw dezelfde 3 dranken te proeven en beoordelen. De test dranken zijn frisdranken met sinaasappel smaak. Een van de dranken is gezoet met sucrose (10%), de andere met kunstmatige zoetstoffen. De frisdranken zijn gematched op zoetheid.
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet-therapeutisch. Het risico dat geassocieerd is met
deelname is te verwaarlozen en de belasting kan als minimaal worden beschouwd.
Deelnemers vullen eerst thuis een vragenlijst in. Vervolgens komen ze 4 keer
naar de onderzoekslocatie waar ze voedingsmiddelen proeven en beoordelen. De
voedingsmiddelen zijn ofwel commercieel verkrijgbaar of ze bevatten uitsluitend
ingredienten die geschikt zijn voor humane consumptie. Ook consumeren ze steeds
een van deze voedingsmiddelen totdat ze aangenaam verzadigd zijn. De deelnemers
tekenen een bereidheidsverklaring alvorens aan de studie deel te nemen.
Publiek
Postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
leeftijd 18-30, rechtshandig, body mass index tussen 20 en 25 kg/m2, en gezond
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
roken, volgen van een energiebeperkt dieet, lijngericht eetgedrag, allergie voor de voedingsmiddelen die gegeten worden tijdens het onderzoek, gebruik van geneesmiddelene die de smaak en/of eetlust kunnen beinvloeden.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL15958.081.07 |