Deze study zal de effecten van verschillende zuivelproducten onderzoeken, welke vaak genuttigd worden in Nederland en nog niet analyseerd zijn, op de glycemische index en insuline index bij mensen. Dit zal onderzocht worden door post-prandiaal…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
glycemische index en insuline index
Secundaire uitkomstmaten
-
Achtergrond van het onderzoek
Op dit moment is GI een van de belangrijkste doelen van voedingsonderzoek om de
stijgende niveau's van obesitas te verklaren. Vet inname is afgenomen de
laatste jaren terwijl de prevalentie van obesitas dat niet deed. Daarom is de
focus van onderzoek verandert naar de koolhydraten inname en voornamelijk hoge
GI koolhydraten zoals suiker. Snel verteerbare koolhydraten zorgen voor een
hogere postprandiale bloed glucose en insuline concentratie dan minder
verteerbare koolhydraten. McCarron (1984) wees voor de eerste keer op de
omgekeerde relatie tussen zuivel inname en vooral calcium inname en
lichaamsgewicht. Zuivelproducten hebben een erg lage GI en behalve voor kaas,
alle zuivelproducten hebben insulin stimulerende kwaliteiten.
De internationale tabel van glycemische index van Foster en Powell (2002)
includeerde analyses van zuivelproducten. Maar de GI van een aantal vaak
gebruikte Nederlandse zuivelproducten ontbreken en ook de II is niet gemeten
bij deze producten. Voordat experimentele studies opgezet kunnen worden met
verschillende GI en II dieten, inclusief zuivelproducten, is het noodzakelijk
om eerst een aantal typische Nederlandse zuivelproducten te analyzeren voor GI
en II.
Doel van het onderzoek
Deze study zal de effecten van verschillende zuivelproducten onderzoeken, welke
vaak genuttigd worden in Nederland en nog niet analyseerd zijn, op de
glycemische index en insuline index bij mensen. Dit zal onderzocht worden door
post-prandiaal bloedmonsters te analyseren voor glucose en insuline
concentraties.
Onderzoeksopzet
Verschillende zuivelproducten zullen geselecteerd worden en gegeven aan de
proefpersonen in de gevaste toestand. De proefpersonen zullen naar het test
laboratorium komen, na 10- tot 14- uur gevast te hebben tijdens de nacht, en
consumeren dan in willekeurige volgorde 4 test maaltijden.
De GI en II van deze producten zullen bepaald worden aan de hand van standaard
en geaccepteerde protocols. Om de GI en II te berekenen zullen de producten
dezelfde hoeveelheid beschikbare koolhydraten leveren (25 gram). Voor elke test
komen de proefpersnonen in een gevaste toestand naar de universiteit, dat houdt
in dat ze instructies ontvangen om niet te eten vanaf 22:00 de avond
vantevoren. Alleen water en thee is toegestaan 's ochtends voor de bloed
afnames. Bij aankomst, zal een cannule aangebracht worden in een bloedvat voor
de bloedafnames. Bloed (5 mL) zal afgenomen worden voor de inname van de test
maaltijd (0 min), en 15, 30, 45, 60, 90 en 120 post-prandiaal. De monsters
zullen gecodeerd worden en vernietigd worden na publicatie van de resultaten.
De monsters van 1 proefpersoon zullen geanalyseerd worden voor glucose en
insuline tijdens 1 bepaling
op het einde van de studie onder strenge controle. Plasma zal verkregen worden
door te centrifugeren op lage snelheid binnen 1 uur na bloedafname en wordt
correct opgeslagen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
The GI van sommige Nederlandse zuivelproducten ontbreken; daarom worden 8 Nederlandse zuivelproducten geanalyseerd in deze study. De producten die getest gaan worden zijn zuivelproducten zoals halfvolle melk, karnemelk, kwark, vla, drinkontbijt, yohurtdrank en een zuiveldrank. Als referentie zal een glucose oplossing gebruikt worden. Elk persoon consumeert dus 4 keer een zuivelproduct en 2 keer een glucosedrank in de 6 test dagen.
Inschatting van belasting en risico
The zuivelproducten zijn hetzelfde als de zuivelproducten in de winkel en
worden daar gekocht, de producten zijn daarom veilig. Bij bloedafnames kan er
soms plaatselijk een blauwe plek ontstaan.
Publiek
Abraham Kuyperstraat 14
6136 DE Sittard
NL
Wetenschappelijk
Abraham Kuyperstraat 14
6136 DE Sittard
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
BMI later dan 30, gezonde proefpersonen
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
BMI hoger dan 30, lactose intolerant
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL22524.068.08 |