Het doel van deze studie is het effect van voorbehandeling van bran op de biologische beschikbaarheid van ferule.Secundaire eindpunten zijn; Verandering in plasma totale antioxidantcapaciteit, ontstekingsremmende effecten, metabolieten van ferule…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
oxidative stress related conditions
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Primair eindpunt is de biologische beschikbaarheid van ferule zuur.
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire eindpunten: andere fenolische verbindingen als ferule zuur (sinapic
zuur, p-coumarine zuur), totale antioxidant capaciteit, ontstekingsremmende
effecten, metabolieten van ferule zuur gevormd in het colon, kort-ketenige
vetzuren.
Achtergrond van het onderzoek
De consumptie van volkorenbrood is geassocieerd met een verminderd risico op
het ontstaan van het metabool syndroom, cardiovasculaire ziekten, type 2
diabetes en sommige vormen van kanker. Volkoren is een goede bron van
antioxidanten, zoals ferule zuur. Ferule zuur is ook de belangrijkste
fenolische verbinding in volkoren. Het zit voornamelijk in bran, en wel in de
celwanden van de aleuron laag. Het meeste ferule zuur is covalent gebonden aan
onverteerbare celwand polysaccharides, waardoor de biologische beschikbaarheid
van ferule zuur beperkt is. Alleen het vrije (niet covalent gebonden) ferule
zuur is biologisch beschikbaar.
Voorbewerking van graan producten kan de biologische beschikbaarheid van ferule
zuur in mensen en de potentiële gezondheidsbevorderende effecten vergroten.
Een nieuwe voorbewerkingsmethode voor het berieden van brood is ontwikkeld.
These voorbewerking bestaat uit behandeling van bran met enzymen en giste
fermentatie voordat het aan het deeg wordt toegevoegd. Het effect hiervan op de
in vitro bepaalde biologische beschikbaarheid van ferule zuur was dat die
5-voudig toenam (vergeleken met onbewerkt bran) in een maag-darm model. Dit is
de aanleiding om in deze studie de kinetiek en biologische beschikbaarheid van
ferule zuur uit voorbehandeld en onvoorbehandeld bran te vergelijken in de
mens. Bovendien wordt het metabolisme van ferule zuur in het colon en de
vorming van kort-ketenige vetzuren onderzocht. Tenslotte zal de totale
antioxidant capaciteit en de ex-vivo ontstekingsremmende werking worden
onderzocht.
Doel van het onderzoek
Het doel van deze studie is het effect van voorbehandeling van bran op de
biologische beschikbaarheid van ferule.
Secundaire eindpunten zijn; Verandering in plasma totale antioxidantcapaciteit,
ontstekingsremmende effecten, metabolieten van ferule zuur gevormd in het
colon, vorming kort-ketenige vetzuren.
Onderzoeksopzet
Blind, cross-over, gerandomiseerde opzet. Wash-out periode van een week. Drie
dagen laag antioxidant dieet, Gestandaardiseerde maaltijd, laag in fenolische
verbindingen en antioxidanten, te consumeren de avond voor de proef.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Eten van 300 g of volkoren brood verrijkt met standaard of voorbehandeld bran.
Inschatting van belasting en risico
Elke vrijwilliger doet mee op twe testdagen (ong 24 uur lang). Bloedafname zal
gedurende die dag plaatsvinden (totale afname 152 ml per testdag) en 24-uurs
urine zal worden verzameld. Deelnemers dienen een standaardmaaltijd te eten de
avond voor de testdagen en tijdens de avond van de testdag. De deelnemers
dienen 3 dagen voor de testdag geen graan- of bran-bevattende producten te
eten, evenals zaden en noten, antioxidant supplementen en dranken of voedsel
met een hoog gehalte aan fenolen. De deelnemers moeten hun voedselinname
bijhouden gedurende 3 dagen voor de testdag. Alle ingrediënten gebruikt voor
het maken van het brood zijn geschikt voor menselijke consumptie. The testbrood
wordt eenmalig gegeten, op de ochtend van de testdag. Het voornaamste risico
van deze studie is de hoeveelheid bloed die afgenomen wordt, en dit risico is
gering.
Publiek
Universiteitssingel 50
6229 ER Maastricht
Nederland
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
6229 ER Maastricht
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde mannen
Leeftijd > 18
20 < BMI < 30
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Medecijnen gebruik
Roken
Consumptie van 3 of meer glazen alcohol houdende drank per dag
Het geven van meer dan 500 ml bloed (< 6 maanden voor de start van de studie)
Vegetarier
Allergie voor stoffen in graan (gluten allergie)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
ClinicalTrials.gov | NCT00777543 |
CCMO | NL25116.068.08 |