Het doel van de studie is te onderzoeken wat het effect is van herhaaldelijk blootstelling aan groente tegenover herhaaldelijke blootstelling aan fruit tijdens het wennen aan bijvoeding. Verder wort gekeken wat het effect hiervan is over langere…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Het onderzoek heeft geen betrekking op aandoeningen.
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
- Toename van groente- en fruitconsumptie in gram
Secundaire uitkomstmaten
- Toename groente- en fruitconsumptie in calorieen
- Beoordeling hoe lekker het kind het eten vond, volgens de moeder (9 punts
schaal)
- Analyse van gezichtsuitdrukkingen
- Snelheid van het voeden
- Drie daags voedings dagboekje over de voedsel inname van het kind (alleen
tijdens de 2e fase na een hald jaar)
- Voedsel Neophobia van de moeder
- Baby eetgedrags vragenlijst
- Voedsel consumptie vragenlijst ouders
Achtergrond van het onderzoek
Ondanks dat het eten van groenten voordelen heeft voor de gezondheid, is bij
kinderen en ook volwassenen de consumptie van groenten veel lager dan de
aangeraden hoeveelheid.
De meeste voedselvoorkeuren worden verkregen door herhaaldelijke blootstelling,
imitatie en conditionering. De laatste jaren is door wetenschappelijk onderzoek
duidelijk geworden dat de ontwikkeling van voedselvoorkeuren al vroeg bij
baby's begint. De voorkeuren die op jonge leeftijd verworven worden, blijken
ook voor langere tijd stabiel te zijn en kunnen zelf nog op volwassen leeftijd
aanwezig zijn. Het is echter niet duidelijk hoe groente voorkeuren zich
ontwikkelen bij baby's.
Om groente consumptie te bevorderen is het nodig om de mogelijkheden te
onderzoeken om de voorkeur al vroeg aan te leren. Naast herhaaldelijke
blootstelling en variatie, zou ook de eerste blootstelling aan bijvoeding een
invloed hebben op latere smaakvoorkeuren. Door de consultatiebureaus wordt
aangeraden om met zoete, zachte fruit en groente soorten te beginnen bij
bijvoeding. Er zijn echter ook experts die denken dat het beginnen met
bijvoeding met fruit en zoete groenten, juist de aangeboren voorkeur voor zoet
te versterken en zo de ontwikkeling van voorkeuren voor bittere groenten in de
weg staat. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor wat de beste
manier is om een kind te laten wennen aan bijvoeding, en de invloed hiervan op
latere smaakvoorkeuren
Doel van het onderzoek
Het doel van de studie is te onderzoeken wat het effect is van herhaaldelijk
blootstelling aan groente tegenover herhaaldelijke blootstelling aan fruit
tijdens het wennen aan bijvoeding. Verder wort gekeken wat het effect hiervan
is over langere tijd. Ook word de stabiliteit van de verworven fruit of groente
voorkeur gemeten over langere tijd en worden de latere voedselvoorkeuren
gemeten.
Onderzoeksopzet
In deze longitudinale (observationele) studie zullen we de voorkeuren voor een
groente of fruitsoort meten binnen proefpersonen, tijdens een 19 daagse
exposure periode aan groente- of fruithapjes (waarvan 9 keer aan de target
groente- of fruitsoort)en 6 maanden na deze 19 daagse periode. Verder
vergelijken we de voedselvoorkeuren (fruit, groente, andere voeding) 6 maanden
na de 19 daagse blootstelling, tussen baby's die tijdens die 19 dagen
verschillende fruitsoorten hebben gehad en baby*s die tijdens die 19 dagen
verschillende groentesoorten hebben gehad.
Inschatting van belasting en risico
Voor de ontwikkeling van goede voedingsadviezen is het belangrijk dat dit
onderzoek gedaan wordt. Beter inzicht in de invloed van de eerste aanbieding
van vaste voeding, kan helpen adviezen te ontwikkelen die de voorkeur voor
groente op latere leeftijd, positief beïnvloeden en daarmee de gezondheid van
de kinderen positief beïnvloeden.
De belasting voor het kind is dat de ouder het 5 keer en na een half jaar 3
keer in het Restaurant van de Toekomst moet voeden in plaats van thuis.
Aangezien de voeding in een rustige kamer door de eigen ouder gedaan wordt,
verwachten we niet dat het een grote belasting is voor het kind. De voedingen
thuis zullen niet anders zijn dan een "normale voeding" thuis.
Publiek
Bomenweg 4,
6703 HD, Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 4,
6703 HD, Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- leeftijd tussen 4 en 7 maanden
- ouders willen beginnen met bijvoeding
- baby is zo ver al bekend gezond
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- ouders zijn al begonnen met bijvoeding kind.
- Gezondheid: voedsel allergieen of gevoeligheden, problemen met maag of darmen, problemen met slikken.
- de baby is jonger dan 4 maanden of 7 maanden of ouder.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL28886.081.09 |