Het primaire doel van dit experiment is om het effect van zout intensiteit op ad libitum inname van tomatensoep in twee verschillende maaltijdcomposities te bestuderen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat is het verschil in ad libitum inname van tomatensoep
met hoge zout intensiteit vergeleken met de ad libitum inname van tomatensoep
met lage zout intensiteit. Dit wordt apart bekeken in de twee
maaltijdcomposities.
Secundaire uitkomstmaten
1) De verschillen in eetsnelheid van de soep met lage zout intensiteit versus
de soep met hoge zout intensiteit. Dit wordt apart bekeken in de twee
maaltijdcomposities.
2) De verschillen in ad libitum inname van soep met lage zout intensiteit, soep
met ideale zout intensiteit en soep met hoge zout intensiteit tussen de
"pre-load" en "mixed lunch" conditie (dus inname van soep met lage zout
intensiteit in de "pre-load" conditie wordt vergeleken met inname van soep met
lage zout intensiteit in de "mixed lunch" conditie, ect).
3) De verschillen in ad libitum inname en eetsnelheid van de soep met ideale
zout intensiteit versus de soep met lage zout intensiteit en soep met hoge zout
intensiteit.
4) De verschillen in consumptie van hartig versus zoet beleg op brood na ad
libitum inname van soep met lage zout intensiteit versus soep met hoge zout
intensiteit in de "mixed lunch" conditie.
Achtergrond van het onderzoek
De prevalentie van obesitas en overgewicht is wereldwijd aan het toenemen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat maaltijdgrootte een belangrijke oorzaak hiervan
is. In het proces van maaltijdbeëindiging zijn sensorische processen van groot
belang, we noemen dit sensorisch specificieke verzadiging. Dit refereert naar
een afname van aangenaamheid van een zojuist gegeten product vergeleken met een
significant mindere afname in aangenaamheid van een product dat niet gegeten
is. De intensiteit van de smaak is een voedingseigenschap die invloed zou
kunnen hebben op sensorisch specificieke verzadiging. Een verhoging van de
smaak intensiteit zou een snellere afname in aangenaamheid tijdens het eten van
een product kunnen veroorzaken, wat kan resulteren in een lagere ad libitum
inname. Om smaak intensiteit te manipuleren gebruiken we zout. In ons vorige
onderzoek hebben we geen verschil gevonden in ad libitum inname tussen soep met
lage zout intensiteit en soep met hoge zout intensiteit. Omdat deelnemers toen
in een hongerige staat waren en alleen de soep te eten kregen, is het mogelijk
dat die inname niet zozeer door sensorische processen werd bepaald maar meer
door metabole honger-signalen. Daarom wordt de hypothese nogmaals getest maar
nu in twee verschillende maaltijdcomposities.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van dit experiment is om het effect van zout intensiteit op
ad libitum inname van tomatensoep in twee verschillende maaltijdcomposities te
bestuderen.
Onderzoeksopzet
Het is een cross-over interventie studie waarbij twee condities met elkaar
worden vergeleken: inname van tomatensoep met hoge zout concentratie en inname
van tomatensoep met lage zout concentratie. De inname van tomatensoep met de
''ideale'' zout concentratie wordt ook meegenomen in de studieopzet en dient
als positieve controle. Er worden twee verschillende maaltijdcomposities
gebruikt. In de eerste compositie krijgen deelnemers eerst een pre-load waarna
ze de soep gaan eten. In de tweede compositie krijgen deelnemers eerst de soep
te eten waarna ze daarna brood met beleg aangeboden krijgen. Alle drie
condities (laag zout, ideaal zout en hoog zout) worden in beide
maaltijdcomposities genuttigd, dat resulteert dus in totaal 6 lunchsessies.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Ad libitum inname van tomatensoep met lage zout intensiteit (referentie behandeling) wordt vergeleken met ad libitum inname van tomatensoep met hoge zout intensiteit (index-behandeling).
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor deelname
aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en in vergelijking met andere studies kan
de belasting voor de deelnemers als laag worden gezien. Er worden geen
invasieve metingen gedaan.
Publiek
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezond (beoordeeld door de deelnemer)
Leeftijd: 18-35 jaar
Niet-rokend
BMI tussen de 18.5 en 25 kg/m2
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Mensen die lager dan 5 scoren op een 9-punts schaal voor aangenaamheid van tomatencremesoep
Diabetici
Mensen met nierafwijkingen
Mensen die een dieet hebben gevolgd in de laatste twee maanden
Mensen met een "restraint" eetgedrag
Mensen met slik problemen
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL27244.081.09 |
OMON | NL-OMON20176 |