Het doel is de effecten van verschillende soorten voedingsvezels op ad libitum voedsel inname in gezonde mensen vast te stellen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
verzadiging
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Hoe groot is het verschil in ad libitum consumptie tussen de verschillende
testproducten.
Secundaire uitkomstmaten
Het bestuderen van de verschillen in eetsnelheid, de aangenaamheid,
verzadigingsparameters en de bewustheid van de gegeten hoeveelheid van de
verschillende soorten koekjes.
Achtergrond van het onderzoek
In eerdere studies is er gesuggereerd dat voedingsvezels een effect kunnen
hebben op voedsel inname en verzadiging. Verzadiging, of maaltijd beeindiging,
kan worden geinitieerd door de sensorische eigenschappen en energie dichtheid
van vezelrijke voedingsmiddelen, maar dit kan ook door de
chemische/fysiologische/rheologische effecten van vezels in de maag of darmen.
Het is nog niet duidelijk welke eigenschappen de belangrijkste regulatoren zijn
bij de werking van vezels. Er zijn veel verschillende soorten vezels, welke
allen verschillende sensorische en chemische eigenschappen hebben, deze zouden
daarom ook verschillende effecten op verzadiging kunnen hebben.
Doel van het onderzoek
Het doel is de effecten van verschillende soorten voedingsvezels op ad libitum
voedsel inname in gezonde mensen vast te stellen.
Onderzoeksopzet
Zes test voedingsmiddelen met verschillende typen en hoeveelheden voedingsvezel
worden ad libitum aangeboden in een gerandomiseerd crossover design. De zes
verschillende producten worden op zes verschillende momenten aan proefpersonen
aangeboden in een bioscoop setting.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Per test sessie, krijgen de vrijwilligers een overvloed van de testproducten, welke zij mogen eten totdat zijn aangenaam vol zitten. Voor de start van het vrijwillig eten wordt de voedingsstatus van de vrijwilligers gestandaardiseerd met behulp van een beginmaaltijd. De testproducten zijn koekjes die worden gebakken bij een lokale bakkerij. De koekjes bevatten dezelfde ingrediƫnten, met uitzondering van de verschillende vezels en de koekjes zijn even lekker.
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet-therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor een
deelnemer aan de studie is verwaarloosbaar en de belasting is laag. Tijdens het
onderzoek komen de deelnemers voor de screeningsbezoek eenmalig naar het
onderzoekscentrum, waar een aantal vragenlijsten worden ingevuld en waarbij de
lengte en gewicht worden gemeten. Tijdens het onderzoek komen de deelnemers 6
keer voor 3 uur naar de onderzoekslocatie, waarbij zij een aantal vragenlijsten
moeten invullen en waarbij ze de testproducten moeten eten totdat ze aangenaam
vol zitten. Alle testproducten zijn gebaseerd op commercieel te verkrijgen
producten en zijn veilig geacht voor gebruik voor humane consumptie.
Publiek
Bomenweg 4
6703 HD Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Bomenweg 4
6703 HD Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Leeftijd: 18-50 jaar
BMI: 18-25 kg/m2
Gezond: zoals door de deelnemer beoordeeld
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Gewichtsverlies of toename van meer dan 5 kg in de afgelopen 2 maanden
Een gewichtsbeperkende voeding in de afgelopen 2 maanden
Afwezigheid van eetlust voor elke (onbekende) reden
Het hebben van problemen met kauwen of slikken
Het hebben van problemen met de spijsvertering (prikkelbaar darmsyndroom)
Bewust gematigde eter
Overgevoeligheid voor gluten of andere ingredienten van chocoladekoekjes
Overgevoeligheid voor een van de vezels
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL26703.081.09 |