In deze studie wordt het effect van speciaal - voor consumptie - gekweekte komkommers (Trees) op de glucosehuishouding onderzocht in vergelijking met normale snack komkommers (Cucumis Sativus) na een orale glucose tolerantietest.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
The hoofd parameters zijn glucose, insulin and glucagon
Secundaire uitkomstmaten
niet van toepassing
Achtergrond van het onderzoek
In deze studie wordt het mogelijke effect van een speciaal gekweekte komkommer
op de bloedsuikerspiegel in het bloed onderzocht bij mensen met overgewicht.
Bij gezonde mensen regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig,
met het hormoon insuline. Bij diabetes type 2 kan het lichaam de
bloedsuikerspiegel niet meer goed in balans houden, doordat het lichaam niet
meer goed reageert en/of er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam
aanwezig is. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker
uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Daarnaast zijn
de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld.Voor mensen met diabetes kan
het volgen van een speciaal dieet gunstig zijn voor de glucose balans in het
bloed. In dierexperimenteel onderzoek is gebleken dat het eten van komkommer
een gunstig effect kan hebben op bloedsuikerwaarden in het bloed. Het bedrijf
Sportfruit B.V. in Poeldijk heeft speciale komkommers gekweekt die mogelijk de
glucosespiegel in het bloed meer kunnen verlagen in vergelijking tot gewone
komkommers. Mocht met dit onderzoek bevestigd worden dat de speciale komkommers
een gunstig effect hebben op de bloedsuikerwaarden, dan zou het eten van deze
komkommers een goede aanvulling kunnen zijn op de behandeling van diabetes.
Doel van het onderzoek
In deze studie wordt het effect van speciaal - voor consumptie - gekweekte
komkommers (Trees) op de glucosehuishouding onderzocht in vergelijking met
normale snack komkommers (Cucumis Sativus) na een orale glucose tolerantietest.
Onderzoeksopzet
Dubbel blind, placebo gecontrolleerd, cross over, gerandomiseerd onderzoek met
een washout periode van tenminste 7 dagen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Het eten van 5 speciaal gekweekte (active) / 5 normale (placebo komkommers) snack komkommers Het drinken van 300 ml suikerwater voor de orale glucose tolerantie test
Inschatting van belasting en risico
Het risico voor de proefpersonen door het eten van de speciaal - voor
consumptie - gekweekte komkommer is minimaal. Hoewel wordt verwacht dat het
eten van de speciaal gekweekte komkommer een verlaging van de glucose levels in
het bloed, wordt niet verwacht dat dit resulteert in een potentieel risico voor
de vrijwilligers. Het eten van de komkommers wordt als veilig beschouwd.
Publiek
ABC Westland 100,
2685 DB Poeldijk
NL
Wetenschappelijk
ABC Westland 100,
2685 DB Poeldijk
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Mannen en vrouwen in de leeftijdscatagorie 18 tot 65 jaar met een body mass index van 28 of hoger
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Elke klinisch significante afwijking zoals bepaald tijdens het afnemen van een medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek tijdens een medische keuring dat in de mening van de artsonderzoeker kan interfereren met de studie objectives of de veiligheid van de proefpersoon.
Klinische relevante laboratorium afwijkingen, ECG resultaten, bloeddruk en hartslag tijdens de medische keuring die in de mening van de artsonderzoeker kan interferen met de studie objectives of de veiligheid van de vrijwilligers
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL34589.058.10 |