Biobeschikbaarheid van vet-oplosbare micornutrienten in speciale dressings.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Geen aandoening (voedingsonderzoek)
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Biobeschikbaarheid van vet-oplosbare voedingstoffen gemeten als het oppervlak
onder de ''concentratie micronutrienten in plasma chylomicronen'' versus tijd
curve (0-9 uur, 7 monsters).
Secundaire uitkomstmaten
geen
Achtergrond van het onderzoek
De term biobeschikbaarheid wordt gebruikt om dat deel van de voeding aan te
duiden dat wordt opgenomen in het lichaam. De biobeschikbaarheid van
vet-oplosbare micronutrienten uit rauwkost is opvallend laag.
Doel van het onderzoek
Biobeschikbaarheid van vet-oplosbare micornutrienten in speciale dressings.
Onderzoeksopzet
De vrijwilligers eten 3 maal een standaard rauwkost salade met een van de 3
test-dressings in een dubbelblind, gerandiomiseerd, volledig cross-over
onderzoek.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Het 3 x eten van een standaard rauwkostsalade (50 g spinazie, 50 g sla, 70 g geraspte wortel, and 80 g tomaat) met een van de test-dressings.
Inschatting van belasting en risico
Selectie
1xselectievragenlijst
Keuring
1x vragenlijst
1x lengte en gewicht meting
1x bloedafname
1x informed consent
Tijdens het onderzoek
3x vragenlijstengezondheid/leefgewoonten
3x plaatsen van canule en 7 bloedafnamens (in totaal 21 afnames van elk 12 ml)
3x dieetrestricties: gedurende 3 dagen wordt door Unilever verstrekte voeding
gegeten en moet worden opgeschreven wat en hoeveel werd gegeten (eerste
periode) of worden herhaald wat in de eerste periode werd gegeten (tweede en
derde periode). Op testdagen moet een portie rauwkostsalade (250 gram) met de
test-dressings als ontbijt worden gegeten.
Risico's: 3 venapunctie voor bloedafname
Publiek
Olivier van Noortlaan 120
3133 AT Vlaardingen
Nederland
Wetenschappelijk
Olivier van Noortlaan 120
3133 AT Vlaardingen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde, niet rokende mannen tussen de 18 t/m 60 jaar oud met een BMI tussen de 18,5 and 30 kg/m2
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Chronische ziekte of bekend met voedingsallergie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL33681.028.10 |