Het vaststellen van de mate waarin sensorische eigenschappen van een product de 'verwachte verzadiging' bepalen, en het onderzoeken of deverwachting van de verzadigende werking van het voedingsmiddel zal veranderen na herhaaldelijke…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas en overgewicht
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat is de verandering in de verwachte verzadiging op dag 5
t.o.v. de meting op dag 1.
Secundaire uitkomstmaten
Ad libitum inname van de zuivelproducten na de periode van herhaaldelijke
blootstelling.
Achtergrond van het onderzoek
Een belangrijke determinant van eetgedrag is aangeleerde verzadiding, waarin
aangenomen wordt dat
herhaaldelijke consumptie leidt tot een associatie tussen voedseleigenschappen
en 'post-ingestieve'
(metabole) consequenties van deze consumptie. Cognitieve factoren spelen echter
ook een
grote rol in voedselkeus en in keuzes omtrent maaltijdomvang of portiegrootte.
De verwachting die men
heeft omtrent de verzadigende werking van voedingsmiddelen, zal daarom van
belang kunnen zijn in in
beslissingen omtrent de omvang van een maaltijd/portie.
Wij veronderstellen dat de sensorische eigenschappen van een product een
belangrijke rol spelen in deze 'verwachte verzadiging'.
Doel van het onderzoek
Het vaststellen van de mate waarin sensorische eigenschappen van een product de
'verwachte verzadiging' bepalen, en het onderzoeken of de
verwachting van de verzadigende werking van het voedingsmiddel zal veranderen
na herhaaldelijke cosnumptie van het product.
Onderzoeksopzet
Een cross-over studie met 2 condities: deelnemers consumeren een zuivelproduct
waarvan de verwachte verzadiging laag of hoog is. Het product met de lage
verwachte verzadingswaarde is een dunne vla, het product met een hoge
verzadigingswaarde is een dikke/stevige pudding. Energiedichtheid van zal
gelijk zijn voor beide producten.
Voor beide condities beslaat de studie-periode 5 dagen aaneensluitende
ontbijtsessies van maandag t/m vrijdag, en een wash-out periode van minimaal
een week.
Tijdens een studieperiode wordt het zuivelproduct op dag 1 ad libitum
aangeboden, op dag 2 tot 4 in een vaste portie; en
op dag 5 wordt de zuivel weer ad libitum aangeboden. Deelnemers zullen aan het
begin (dag 1), op dag 2 en aan het einde (dag 5) een
meting van verwachte verzadiging uitvoeren.
Deelname bestaat uit twee periodes met 5 aaneensluitende ontbijtsessies van
maandag t/m vrijdag, dus 10 ontbijtsessie in het totaal.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Tijdens een studieperiode wordt het zuivelproduct op dag 1 ad libitum aangeboden, op dag 2 tot 4 in een vaste portie; en op dag 5 wordt de zuivel weer ad libitum aangeboden. Deelnemers zullen aan het begin (dag 1), op dag 2 en aan het einde (dag 5) een meting van verwachte verzadiging uitvoeren. De hoeveelheid product op dag 1 en dag 5 is groter dan een gemiddelde maaltijd, en de deelnemer mag hiervan eten totdat hij/zij prettig verzadigd is.
Inschatting van belasting en risico
Het onderzoek heeft geen therapeutisch doel voor de deelnemer. Het
gezondheidsrisico is
verwaarloosbaar. Er zijn geen invasieve metingen tijdens het onderzoek.
Vergelijken met soortgelijke
(verzadigings)studies is de belasting laag.
Publiek
Postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Jong-volwassenen (tussen 18 en 40 jaar)
BMI tussen 18,5 en 25,0 kg/m2
Ontbijt regelmatig (>=5 keer per week)
Gezond (gerapporteerd door deelnemer in de inclusievragenlijst)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Afkeer van/weerzin tegen de producten die als voedingsmiddel ter vergelijking ( 'comparison
foods') in het computer foto programma voorkomen (getoetst in inclusievragenlijst
met een 9-punt hedonische schaal; proefpersonen mogen geen uiterst negatieve score halen (score <=2) voor deze voedingsmiddelen die ter vergelijking met de soep op foto's worden gepresenteerd).
- Gebrek aan eetlust, om welke reden dan ook
- 'Restraint eaters' (eters "beperkt" in energie-inname - bewust bezig met regulering voedselinname).
- Energie-arm dieet gedurende de afgelopen twee maanden
- Gewichtsverlies of -toename van meer dan 5 kg gedurende de afgelopen twee maanden
- Maag- of darmaandoeningen
- Diabetes; schildklier- of overige endocriene aandoeningen
- Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen in de studie
- Deelname aan de Yoghi-studie (NL17534.081.07); FRESH-study (NL23795.081.08); MaaltijdSoep-study (NL28577.081.09); sensorisch experiment om testproducten te bepalen.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL32016.081.10 |
OMON | NL-OMON21875 |