1) Het onderoeken van het effect van het concept "De Genietende, Groene Tafel" op de voedselinname en maaltijden tevredenheid van ouderen in verpleeghuizen.2) Het verkennen van het effect van het concept "De Genietende, Groene Tafel…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen specifieke aandoeningen; preventie van ondervoeding bij ouderen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire parameter is de voedselinname tijdens de hoofdmaaltijd vergezeld
van voedingsinname (energie, nutriënten en macro)
Secundaire uitkomstmaten
- Voedingstatus status van de ouderen in het verpleeghuis
- Waargenomen kwaliteit van leven van de ouderen in het verpleeghuis
- Mentale toestand van de ouderen in het verpleeghuis
- Maaltijd tevredenheid van de ouderen in het verpleeghuis
- Kosten analyses bv. zorgvraag, drugsgebruik en gebruik van bijvoeding
Verdere achtergrond informatie zal worden verzameld bij de patiënt dossier op
- Leeftijd
- Geslacht
- Duur verblijf zorginstelling
- Hoofddiagnose
- Tandheelkundige status
- Help-index
- Medicijngebruik
- Gebruik van bijvoeding
Achtergrond van het onderzoek
Recent onderzoek heeft laten zien dat 27.8% van ouderen in zorginstellingen
lijdt aan ondervoeding en nog eens 51.7% risico loopt hierop. Eén van de
mogelijke oorzaken hiervoor is dat bij het ouder worden de balans tussen
interne signalen (verzadiging,
trek) en externe signalen (sociale omgeving) lijkt te verschuiven naar de
externe factoren. Kwaliteit van leven en voedselinname blijken toe te nemen
wanneer "family style" maaltijden worden aangeboden (eten aan tafel met
tafelkleed, servetten enz, in
tegenstelling tot maaltijden op een dienblad). Dit onderstreept de gevoeligheid
van ouderen voor externe factoren. Daarnaast is gemeld dat biologische voedsel
allergische reacties blijkt te verminderen, een betere smaak heeft, hogere
niveaus van
bioactieve stoffen en nutriënten heeft en minder contaminanten bevat. De
voorgestelde studie onderzoekt de rol van een eet en drink concept ("De
Genietende, Groene Tafel") op voedselinname en kwaliteit van leven bij ouderen
in een zorginstelling.
Doel van het onderzoek
1) Het onderoeken van het effect van het concept "De Genietende, Groene Tafel"
op de voedselinname en maaltijden tevredenheid van ouderen in verpleeghuizen.
2) Het verkennen van het effect van het concept "De Genietende, Groene Tafel"
op de kwaliteit van leven (lichamelijk en geestelijk welzijn) van ouderen in
verpleeghuizen.
3) Het verkennen van het effect van het concept "De Genietende, Groene Tafel"
op de zorg-gerelateerde, medicijnen-gerelateerde en / of
voedingssupplementen-gerelateerde kosten in de verpleeghuizen.
Het uiteindelijke doel is bijdragen aan een toename in voedselinname, afname in
ondervoeding en een toename van de kwaliteit van leven van ouderen verblijvend
in verpleeghuizen
Onderzoeksopzet
In een longitudinale opzet, twee groepen van 40 proefpersonen (controle groep
en experimentele groep) worden blootgesteld aan hun normale hoofdmaaltijden in
hun gebruikelijke eetomgeving (4 weken; controle fase). De controle groep zal
daarna hun normale hoofdmaaltijden in hun standaard instelling blijven eten
voor 8 weken (controle fase). Bij de experimentele groep, zullen de
experimentele veranderingen - gedefinieerd in het concept "De Genietende,
Groene Tafel" - worden toegepast op de maaltijden en de eetomgeving. De
proefpersonen van de experimentele groep worden blootgesteld aan deze
veranderde maaltijden voor 8 weken (experimentele periode).
Onderzoeksproduct en/of interventie
Alle proefpersonen worden blootgesteld aan hun standaard maaltijden voor 4 weken of 12 weken en veranderde maaltijden met producten van biologische oorsprong in een nieuwe setting voor 8 weken (alleen experimentele groep),
Inschatting van belasting en risico
Alle proefpersonen worden blootgesteld aan hun standaard maaltijden voor 4
weken of 12 weken en veranderde maaltijden met producten van biologische
oorsprong in een nieuwe setting voor 8 weken (alleen experimentele groep), wat
niet wordt gezien als een belasting of een risico.
De omvang van de belasting voor de ouderen is als volgt:
- tweemaal deelnemen aan de beoordeling van de voedingstoestand
- worden geobserveerd via camera's tijdens het nuttigen van de hoofdmaaltijd
twee keer per week gedurende een periode van 12 weken
- tweemaal beantwoorden van 3 verschillende vragenlijsten (met een interviewer
in een een-op-een-situatie)
Als de uitkomst is als verwacht, dan zullen zowel de voedselinname als de
kwaliteit van leven toenemen, en het beroep op zorg, bijvoeding en/of medicatie
afnemen.
Publiek
Bornse Weilanden 9
6708 WG Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
6708 WG Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Ze zijn somatische clienten en wonen in het verpleegcentrum 'De Watersteeg Veghel' of 'Vita Nova Oss
- Ze hebben de toestemmingsverklaring ondertekend
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Ze hebben de toestemmingsverklaring niet ondertekend
- Ze hebben psycho-geriatrische aandoeningen (Dementia, Alzheimer)
- Zen zijn aan het revalideren
- Ze eten bij voorkeur alleen op hun kamer
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL31446.081.10 |