Het primaire doel is om te onderzoeken of een zout-gereduceerd dieet tot een grotere activiteit in de beloningscentra in de hersenen leidt wanneer men aan voeding wordt blootgesteld met een lagere zoutconcentratie.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Falen van de hartfunctie
- Vasculaire hypertensieaandoeningen
Synoniemen aandoening
Aandoening
preferentie voor zout
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Hersenactiviteit in de beloningscentra
Preferentie voor zout (subjective metingen)
Secundaire uitkomstmaten
Gevoeligheid voor zout gemeten door:
-drempelwaarde NaCl
-supra-thresholde (boven drempelwaarde) subjective beoordelingen van NaCl in
water
Subjective metingen van: hoe graag mensen zoute producten willen eten.
Achtergrond van het onderzoek
De dagelijkse inname van natrium in voeding is wereldwijd te hoog en dit leidt
tot een verhoogde bloeddruk en daarom een vergrote kans op cardiovasculaire
aandoeningen. Een reductie van natrium in voeding resulteert vaak in een minder
zoute smaak dat vaak minder lekker wordt gevonden. Er zijn aanwijzingen dat de
waarneming en preferentie voor zout is aangeleerd door blootstelling aan zoute
producten, en niet door physiologische mechanismen. Preferentie voor zout kan
daarom veranderd worden bij herhaalde blootstelling aan minder zoute smaken.
Het is mogelijk dat een zout-gereduceerd dieet leidt tot een grotere activiteit
in de beloningscentra in de hersensen wanneer mensen worden blootgesteld aan
minder zoute smaken. Eveneens zou een zout-gereduceerd dieet kunnen leiden tot
een grotere smaak gevoeligheid voor zout.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel is om te onderzoeken of een zout-gereduceerd dieet tot een
grotere activiteit in de beloningscentra in de hersenen leidt wanneer men aan
voeding wordt blootgesteld met een lagere zoutconcentratie.
Onderzoeksopzet
Een interventie die bestaan uit een dieet van 2 g natrium per dag uit het dieet
gedurende 13 weken.
De interventie wordt vergeleken met de controle groep, die een normaal, hun
gebruikelijke, dieet volgt.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Interventie: 2 g natrium per dag uit het dieet gedurende 13 weken. Control: Normaal, gebruikelijk dieet
Inschatting van belasting en risico
De belasting voor de deelnemers bestaat uit:
-Inclusievragenlijst
- 6X smaaktesten (het proeven van producten, zoutoplossing in water en dat
daarvan beoordelen)
- 6X computertaak (het beoordelen van producten die worden getoond op een
computerscherm)
-4X MRI (vragenlijsten invullen voor het scannen, 30 minuten in de scanner)
(-5 X bloeddruk meten voor controle groep)
(-5 x 24 uurs urine voor controle groep)
De smaaktesten en computertaak vinden plaats in dezelfde sessie, voor het
MRI-scannen worden er aparte afspraken gemaakt.
De totale belasting in tijd van alle metingen is berekend op 7,5 uur, de
metingen zijn verspreid over 15 weken.
Het onderzoek in niet therapeutisch voor de deelnemers.
Het risico aan voor deelname aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en de
belasting kan als laag worden gezien.
Publiek
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Inclusie criteria voor de interventie groep van de "Zout" studie:
- Deelname aan de Ka/Na-trial
- Bereidheid om deel te nemen aan de "Zout" studie
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Exclusie criteria interventie en controle groep voor de "Zout" studie (dit geldt alleen voor de MRI metingen, er zijn geen exlusie criteria voor de sensorische testen):
• Niet geschikt zijn voor MRI metingen:
(claustrofobie, epilepsie, ernstige fysieke of mentale aandoeningen, pacemakers and defibrillatoren, metaal in het lichaam, moeite met eten en/of slikken)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL39002.081.11 |
OMON | NL-OMON22606 |