We willen wetenschappelijk vaststellen of specifieke zuiveldranken (combinatie van aroma en smaak) een gevoel van verzadiging teweeg kunnen brengen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
factoren van invloed op eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Belangrijke parameter (eindpunt) in deze studie is de subjectieve
verzadigingsbeleving welke vastgesteld wordt met vragenlijsten (Visual Analogue
Scale (VAS)).
Secundaire uitkomstmaten
n.v.t.
Achtergrond van het onderzoek
Overgewicht is in de Westerse wereld een groot probleem. Mensen met overgewicht
hebben een groter risico op allerlei ernstige aandoeningen zoals suikerziekte
en hart- en vaatziekten. Minder eten en meer bewegen is de beste remedie tegen
overgewicht. Minder eten blijkt voor veel mensen lastig te realiseren.
Producten die de eetlust remmen zouden hierbij behulpzaam kunnen zijn. Een
klant van NIZO food research heeft recentelijk ontdekt dat een specifieke
combinatie van aroma en smaak verzadiging zou kunnen opwekken.
Doel van het onderzoek
We willen wetenschappelijk vaststellen of specifieke zuiveldranken (combinatie
van aroma en smaak) een gevoel van verzadiging teweeg kunnen brengen.
Onderzoeksopzet
De verzadigende werking van specifieke zuiveldranken (combinatie van aroma en
smaak) wordt middels een gerandomiseerd dubbelblind cross-over design getest
tegen een controle product: een andere zuivelproduct (zonder specifieke
combinatie van aroma en smaak) (placebo). De dosis van de te testen producten
bedraagt 500 ml, welke in 2 porties wordt aangeboden (100 kcal/250 ml per
portie). Daarnaast consumeren proefpersonen een mueslireep (50 kcal) op het
moment dat ze de eerste portie nuttigen.
Op de testdagen dienen de proefpersonen geen ontbijt te nuttigen en na 22.00
uur voorafgaand aan de testdag niets meer eten. Het is overigens wel toegestaan
dat proefpersonen slappe thee (zonder suiker)/water drinken, maar géén koffie.
Proefpersonen worden om 07.45u op de testlocatie verwacht.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De deelnemers worden willekeurig verdeeld over 7 groepen en ontvangen per testdag willekeurig een product. De eerste groep krijgt de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde testdag een nieuwe zuivelproduct; de zevende dag een controle product. De tweede groep krijgt de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zevende dag een nieuw zuivelproduct en de zesde testdag een controle product. De derde groep krijgt de eerste, tweede, derde, vierde, zesde en zevende dag een nieuw zuivelproduct en de vijfde testdag een controle product. De vierde groep krijgt de eerste, tweede, derde, vijfde, zesde en zevende dag een nieuw zuivelproduct en de vierde testdag een controle product. De vijfde groep krijgt de eerste, tweede, vierde, vijfde, zesde en zevende dag een nieuw zuivelproduct en de derde testdag een controle product. De zesde groep krijgt de eerste, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende dag een nieuw zuivelproduct en de tweede testdag een controle product. En tot slot krijgt de zevende groep krijgt de tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende dag een nieuw zuivelproduct en de eerste testdag een controle product. Alle deelnemers krijgen verspreid over de hele studie alle producten aangeboden. Bij elke persoon is er sprake van totaal 7 testdagen.
Inschatting van belasting en risico
De specifieke zuivelproducten worden geproduceerd in een foodgrade omgeving.
Alle ingrediënten zijn geschikt voor humane consumptie en worden reeds
veelvuldig toegepast in commercieel verkrijgbare voedingsmiddelen. Behalve een
vol gevoel zijn er geen bijzonderheden te verwachten. Voor wat betreft de
placebo zijn er eveneens geen complicaties te verwachten. De placebo is
eveneens op melkbasis. Aangezien er tevens geen invasieve handelingen
plaatsvinden, is het risico voor de proefpersoon uiterst gering.
Publiek
15-1, Kyobashi 1-chome, Chuo-ku
Tokyo 104-8315, Japan
JP
Wetenschappelijk
15-1, Kyobashi 1-chome, Chuo-ku
Tokyo 104-8315, Japan
JP
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- geslacht: vrouwen
- leefrijd: 20-40 jaar
- BMI: 18.5-24.9 kg m-2
- deelnemers zijn gezond en hebben geen voedselallergie, in het bijzonder t.a.v.de specifieke zuivelproducten
- akkoordverklaring
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- mensen waarbij het lichaamsgewicht gedurende het laatste jaar voor het onderzoek meer dan 5 kg is toe- of afgenomen
- mensen die aangeven niet goed gezond te zijn
- mensen die gebruik maken van voorgeschreven medicijnen (met uitzondering van anticonceptie langer dan 3 maanden)
- mensen die gebruik maken van de volgende medicijnen: maagzuurremmers, Norit, laxeermiddelen, beta-blockers, antidepressiva
- ziekten en operaties van het maagdarmkanaal
- mensen met voedselallergieen, in het bijzonder t.a.v. de specifieke zuiveldranken
- bij vrouwen zwangerschap of borstvoeding, momenteel of gedurende het laatste jaar
- mensen die roken of in het afgelopen 1/2 jaar zijn gestopt met roken maar nicotine houdende producten gebruiken
- mensen die in een week meer dan 14 alcohol consumpties nuttigen
- mensen die niet gewoon zijn om 3 maaltijden per dag te nuttigen
- mensen die zich meer dan 9 uur per week sportief inspannen
- mensen die eetstoornissen vertonen (= hoge score (>1) in SCOFF)
- mensen die restraint eetgedrag vertonen (= hoge score (>9) op factor 1 in de TFEQ), worden uitgesloten
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL37577.081.11 |