Het doel van het onderzoek is om te onderzoeken hoe het zetmeel van verschillende soorten tarweproducten verteerd wordt door het lichaam en hoe het lichaam hierop reageert.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
- het onderzoeken naar de verschillen van vertering (glucose kinetiek) tussen
de verschillende testmaaltijden
- het onderzoeken van het verschil in glycemische en insuline respons
Secundaire uitkomstmaten
- het onderzoeken van de plasma concentraties van incretines
- het uitvoeren van metabolomic analyse van plasma en urine monsers
- het meten van 13CO2 in ademmonsters
- het identificeren van microbes die betrokken zijn bij de vertering van
zetmeel en vezels
- het evalueren van het honger/verzadigingsgevoel na het eten van de
testmaaltijden
Achtergrond van het onderzoek
Overgewicht (obesitas) en het krijgen van diabetes type 2 (suikerziekte) gaan
vaak hand in hand, nemen de laatste decennia snel toe en vormen daarbij een
groot gevaar voor de volksgezondheid. Het dagelijks dieet speelt, naast een
gebrek aan beweging, hierbij een grote rol en verzadigde vetten en snel
verteerbaar zetmeel zijn hierbij waarschijnlijk de boosdoeners. Zetmeel in het
voedsel komt hoofdzakelijk van graanproducten en ondergaat een
verwerkingsproces (snel verteerbaar) of granen worden in hun geheel gebruikt
als zogenaamde volkoren producten, wat tot tragere vertering leidt. Er wordt
verondersteld dat producten die langzaam verteerbaar zetmeel bevatten de kans
op diabetes type 2 verkleinen. Het onderliggende mechanisme hiervan is niet
bekend. Met behulp van dit onderzoek, waarbij achtereenvolgens 4 verschillende
maaltijden worden genomen, zal onderzocht worden hoe langzaam verteerbaar
zetmeel van verschillende soorten tarweproducten verteerd worden door het
lichaam en hoe het lichaam hierop reageert.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om te onderzoeken hoe het zetmeel van
verschillende soorten tarweproducten verteerd wordt door het lichaam en hoe het
lichaam hierop reageert.
Onderzoeksopzet
10 gezonde mannelijke vrijwilligers nemen deel aan dit onderzoek. Er zullen
vier testmaaltijden worden gegeten op vier verschillende dagen waartussen
minstens een week zit.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Voorkeuring: er wordt gewicht en lengte gemeten en een bloedafname klinsche chemie. Tussen de periodes: de vrijwilliger moet een dagboekje bijhouden. Per periode: er wordt een vragenlijst afgenomen (alleen 1e periode), gewicht en lengte wordt gemeten en er wordt een alcohol en drugstest gedaan. Verder wordt er een glucose-infuus gegeven en word er bloed-, urine-, adem- en ontlastingmonsters verzameld en worden er standaard maaltijden gegeven. De testmaaltijd bestaat uit 3 verschillende typen brood (gemaakt van 13C gelabeld graan) of uit pasta gemaakt van 13C gelabeld graan. De 3 verschillende broodmaaltijden hebben een overeenkomstige samenstelling, maar verschillen in structuur doordat ze verschillend bereid zijn.
Inschatting van belasting en risico
Het is mogelijk dat sommige onderzoeksprocedures, zoals het aanbrengen van de
verblijfscanule en het prikken, onaangenaam zijn, maar ze zijn niet gevaarlijk.
Mogelijk kunnen ook kleine bloedingen en/of infecties optreden en/of pijn op de
afnameplaats voor bloed.
Publiek
Nieuwe Kanaal 9A
6709 PA Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Nieuwe Kanaal 9A
6709 PA Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde mannelijke vrijwilligers van 18 jaar of ouder
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Diabetes
BMI 18< of > 25 kg/m2
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL37877.056.11 |