Het doel van deze studie is om te evalueren of twee versies van een innovatief voedingsadvies-op-maat programma effectief zijn in het verminderen van de inname van totaal en verzadigd vet en hoog-energetische snacks en het verhogen van de fruit en…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
onderzoek is niet gericht op medische aandoening, maar is gericht op preventie
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoeksvariabelen zijn zelf-gerapporteerde inname van fruit,
groente, hoog-energetische snacks en totaal en verzadigd vet.
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire onderzoeksvariabelen zijn Body Mass Index (BMI, welke wordt berekend
door middel van zelf-gerapporteerde lengte en gewicht), zelf-controle
vaardigheden en zelfregulatie vaardigheden.
Achtergrond van het onderzoek
Ondanks vele landelijke voorlichtingsprogramma's en onderzoeksprojecten op het
gebied van gezonde voeding, komen ongezonde voedingspatronen nog steeds veel
voor en bestaan er nog steeds verschillen in gezonde voeding tussen groepen met
een lage en een hoge sociaal economische status. De meeste
voedingsvoorlichtingsprogramma's hebben geprobeerd gedrag te veranderen door
mensen te motiveren om gezond te gaan eten, waarbij mensen niet werden gesteund
in het daadwerkelijk maken van deze gewenste veranderingen. Binnen dit project
wordt een geïndividualiseerd voorlichtingsprogramma gericht op gezonde voeding
ontwikkeld en geëvalueerd. Dit programma gaat verder dan enkel motiveren,
doordat het ook de 'actie fase' van gedragsverandering meeneemt. In één versie
van het programma zal als toevoeging hierop feedback op de beschikbaarheid van
gezonde voedingskeuze in de omgeving worden gegeven.
Voordat nieuw ontwikkelde voorlichtingsprogramma's kunnen worden
geïmplementeerd in de praktijk, is het belangrijk om de effectiviteit van het
programma vast te stellen, hetgeen wordt gedaan in het huidige onderzoek.
Doel van het onderzoek
Het doel van deze studie is om te evalueren of twee versies van een innovatief
voedingsadvies-op-maat programma effectief zijn in het verminderen van de
inname van totaal en verzadigd vet en hoog-energetische snacks en het verhogen
van de fruit en groente inname van volwassenen op de korte (1 maand) en lange
termijn (6 en 12 maanden).
Onderzoeksopzet
De studie zal worden uitgevoerd als een randomized controlled trial met drie
groepen (twee interventie groepen en één controle groep). De eerste interventie
groep ontvangt de standaard versie van het advies-op-maat programma, en de
andere groep ontvangt een uitgebreide versie van het advies-op-maat programma
waarin ook feedback over de beschikbaarheid van gezonde voedingsproducten in
de voedingsomgeving wordt gegeven. De controle groep zal worden verwezen naar
bestaande websites over gezonde voeding. Metingen van zelfgerapporteerd gedrag
zullen plaatsvinden bij baseline en 1, 6 en 12 maanden na het gebruik van het
advies-op-maat programma. De metingen zullen bestaan uit het invullen van
vragenlijsten. Onderzoeksdeelnemers kunnen de vragenlijsten thuis invullen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Twee versies van een innovatief voedingsadvies-op-maat programma zullen worden geëvalueerd. Beide versies van het programma hebben als doel om mensen te motiveren voor en te begeleiden naar het aannemen van gezondere voedingsgewoonten, door het geven van geïndividualiseerde feedback op het huidige voedingspatroon en opties voor verandering. Deelnemers ontvangen feedback op hun voedingsgedrag, kunnen een doel voor gedragsverandering stellen, en maken een actie-plan die hen steunt in het bereiken en behouden van de gestelde doelen. Er wordt ook feedback gegeven op de vorderingen van de gedragsverandering. De uitgebreidere versie van het programma zal als toevoeging hierop feedback geven over de beschikbaarheid van gezonde voedingsmiddelen in lokale supermarkten, restaurants en fast-food ketens.
Inschatting van belasting en risico
De belasting van deelname bestaat uit de tijd die nodig is om het
voorlichtingsprogramma te doorlopen, en om de vragenlijsten op baseline, 1, 6
en 12 maanden follow-up in te vullen. Deelnemers kunnen op elk moment stoppen
met de studie.
Er zitten geen risico's aan deelname aan dit onderzoek.
Publiek
Dr. Molewaterplein 50
3015 GE Rotterdam
NL
Wetenschappelijk
Dr. Molewaterplein 50
3015 GE Rotterdam
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Mensen uit de algemene, gezonde Nederlandse populatie
- Deelnemers moeten tussen de 20 en 65 jaar oud zijn
- Deelnemers moeten de Nederlandse taal voldoende beheersen (in woord en geschrift), omdat de voorlichting en vragenlijsten in het Nederlands zullen zijn
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Volgen van een dieet dat is voorgeschreven door een arts of diëtist
- Geen toegang tot Internet
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL35430.078.11 |