Onderzoeken van het effect van orthonasale geurblootstellingsduur op eetlust, SSS en speekselvorming
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
etiologie van obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
ΔEetlust
ΔSpecifieke-eetlust (maat voor SSS)
Secundaire uitkomstmaten
speekselvorming
Achtergrond van het onderzoek
Vanuit de industrie is er behoefte aan wetenschappelijke kennis over de invloed
van producteigenschappen op verzading en voedselkeuze. Het is bekend dat
blootstelling aan eten gerelateerde prikkels, bijv. het ruiken en zien van vers
gebakken brood of pizza, de speekselvorming en honger kunnen verhogen. Aan de
andere kant beweren mensen juist minder honger te hebben na het koken (ook zien
en ruiken van eten) van een maaltijd. Dit is een langere blootstelling aan deze
prikkels. In deze studie willen we sommige aspecten van deze schijnbare paradox
onderzoeken door voor en tijdens blootstelling aan geur de honger, eetlust en
speekselvorming te meten in de tijd. Speekselvorming wordt gemeten omdat het
non-invasieve manier is om een van de lichaamsreacties op geur te meten. Het
voornaamste doel is om het effect van orhonasale geurblootstellingsduur op
eetlust, sensorisch-specifieke verzadiging en speekselvorming te onderzoeken.
Verder willen we verkennen of er verschillen tussen verschillende geuren zijn
en of er een effect van geurtype op voedselkeuze is.
Doel van het onderzoek
Onderzoeken van het effect van orthonasale geurblootstellingsduur op eetlust,
SSS en speekselvorming
Onderzoeksopzet
Een crossover interventiestudie zal worden uitgevoerd, waarbij deelnemers 6x
voor deelname op de testlokatie worden verwacht. Tijdens ieder bezoek zal een
deelnemer worden blootgesteld aan 2 verschillende test-condities, resulterend
in totaal 12 sessies. De eerste sessie is een oefensessie om de deelnemer
bekend te laten worden met de procedure. Tijdens de overige 11 sessies zullen
de deelnemers worden blootgesteld aan 9 verschillende geuren en 2 controle
sessies (geen geur). Tijdens iedere sessie zullen we eetlust, SSS en
speekselvorming meten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
geurblootstelling
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet therapeutisch voor de deelnemer. Het risico voor deelname is
verwaarloosbaar en de belasting voor de deelnemers is laag vergeleken met
andere studies.
Publiek
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
vrouw
gezond, gebasseerd of zelfrapportage
18-45 jaar
BMI tussen 18.5-25 kg/m2
gezonde eetlust
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
roken
'restrained eater'
gedurende de laatste 2 maanden een energiebeperkend dieet gevolgd
vegetarier
overgevoelig of allergisch voor enkele of meerdere voedingsmiddelen
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL35493.081.11 |