Het doel van deze studie is inzicht verkrijgen in de impact van natrium verlaagde, smaak gecompenseerde (geherformuleerde) voedingsproducten, op consumenten acceptatie en consumptie. Dit kan industriele producenten motiveren natrium te verlagen in…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen; doel is onderzoek naar natrium reductie in voeding
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Aantal keer dat een voedselproduct gekozen is, voedselinname (in g and in Kcal
) en natrium (in mg), en 24-hr totaal natrium in urine (3 dagen).
Secundaire uitkomstmaten
Vragenlijst perceptie van de aangeboden producten (smaak, liking) (week 2, 5,
7)
Vragenlijst doel van de studie (eind week 5)
Vragenlijst lunch voedselkeuze en lunchgewoontes (eind week 7)
Achtergrond van het onderzoek
Huidige schattingen laten zien dat in Nederland de gemiddelde zoutinname 9 tot
10 gram natrium chloride per persoon per dag is. De aanbevolen hoeveelheid is
maximaal 6 gram per dag. 75-80% van de natrium inname vindt plaats via bewerkte
levensmiddelen. Het verlagen van natrium in bewerkte levensmiddelen kan daarom
een effectieve methode zijn om natrium inname te reduceren.
Echter, verlaagd zout producten worden vaak geassocieerd met verminderde
smakelijkheid. Hierdoor kunnen in zout-verlaagde producten door consumenten
afgewezen worden of wordt de zout inname aan tafel gecompenseerd door gebruik
van tafelzout (of later gedurende de dag door keuze van andere zoute
levensmiddelen).
Er is weinig bekend over zoutverlaging in relatie tot voedselkeuze gedrag. Er
is een behoefte om de acceptatie en consumptie van in zout verlaagde producten
en de rol van informatie over zoutverlaging te begrijpen, in samenhang met
totale dagelijkse natrium inname.
Deze studie onderzoekt het effect van zoutverlaging van lunchproducten, met en
zonder informatie, op voedselkeuzegedrag, en zoutinname.
Doel van het onderzoek
Het doel van deze studie is inzicht verkrijgen in de impact van natrium
verlaagde, smaak gecompenseerde (geherformuleerde) voedingsproducten, op
consumenten acceptatie en consumptie. Dit kan industriele producenten motiveren
natrium te verlagen in hun bewerkte voedingsproducten, wat bijdraagt aan het
maken van een gezonde voedselkeuze door de consument.
Primaire doelstellingen:
1. Bestuderen van het effect van het aanbieden van een reeks met 30-60%
natrium gereduceerde lunchproducten op voedselconsumptie, calorische- en
natrium inname tijdens de lunch en waardering van de zoutverlaagde producten.
2. Bestuderen of de verwachte verlaagde natrium inname tijdens de lunch leidt
tot een verlaagde dagelijkse natrium inname, gemeten in 24-uurs urine.
Secundaire doelstellingen:
1. Het effect van informatieverstrekking over natriumverlaging op
voedselconsumptie, calorische- en natrium inname tijdens de lunch en
waardering van de zoutverlaagde producten.
2. Het effect van informatieverstrekking over natriumverlaging op dagelijkse
natrium inname gemeten in 24-uurs urine.
3. Bestuderen van het effect van het aanbieden van een reeks met 30-60%
natrium gereduceerde lunchproducten op het gebruik van tafelzout en andere
smaakmakers.
Onderzoeksopzet
De studie is heeft een parallel binnen proefpersoon design, waarbij de
deelnemers gedurende de studie van 7 weken niet weten in welke groep ze zitten
Deelnemers in de control en interventie groep kunnen vrij kiezen uit
lunchproducten van het gealloceerde lunchbuffet en hoeven hun lunch niet te
betalen.
Na een periode van 2 weken, met reguliere producten voor beide groepen, worden
de aangeboden producten voor de interventie groep vervangen door natrium
verlaagde, smaak gecompenseerde producten, gedurende 3 weken. Er wordt geen
informatie verstrekt over de natrium reductie.
De laatste 2 weken van de studie worden aan beide groepen natriumverlaagde
producten aangeboden. Hierbij wordt wel informatie verstrekt over de zout
reductie.
In week 2, 5 en 7 wordt de deelnemers van elke groep gevraagd 24-uuurs urine in
te leveren, voor een bepaling van totaal natrium.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Na de run-in (2 weken) krijgt de interventiegroep 3 weken natrium verlaagde lunch producten, de controle groep krijgt dan nog steeds de reguliere producten. Hierna krijgen alle deelnemers nog 2 weken natrium verlaagde producten aangeboden, met informatie over de zoutverlaging.
Inschatting van belasting en risico
Deelnemers lunchen 32 keer gratis bij het Restaurant van de Toekomst gedurende
ca 30 minuten. Hieraan zijn geen risico's verbonden.
De belasting is minimaal, mensen moeten 32 keer komen, en 3 vragenlijsten (en
een inclusievragenlijst) invullen.
Bij 24 uurs urine verzameling (3 dagen) wordt para-aminobenzoic acid (PABA)
geslikt om te controleren of alle urine is verzameld. Er zijn bij de gebruikte
lage doseringen geen negatieve effecten bekend, en het gebruik ervan wordt als
veilig beschouwd. Ook hier is het risico dus nihil.
De uitkomsten van het onderzoek geven inzicht in zoutverlaging in dieten, dat
kan bijdragen aan gezondere voedselkeuze, met verlaagde natrium inname. Dit
alles kan bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Dit doel
rechtvaardigt onsinziens de relatief beperkte belasting en de geringe risico's
van het voorgestelde onderzoek.
Publiek
Bornse Weilanden 9
6708 WG Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
6708 WG Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• leeftijd 18-35 jaar
• BMI tussen 18.5 en 25
• algemene goede gezondheid (eigen beoordeling)
• minimaal 4x per week een lunch gebruiken met brood met hartig beleg
• bereid zijn om 3 dagen 24-uurs urine te verzamelen
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- voedselallergie, sulfonamideallergie, vegetarier of specifiek dieet
- geen goede gezondheid
- BMI < 18.5 of >25
- minder dan 4x per week lunch gebruiken met brood met hartig beleg
- deelnemers aan de ontbijtstudie naar zoutverlaging
- informed consent niet ondertekenen
- student of wedewerker Humane Voeding (Wageningen UR)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL35927.081.11 |