Bestuderen of helpen bij de groentebereiding een positief effect heeft op de groenteconsumptie van kinderen direct na de participatie en op langere termijn (1 maand en 3 maanden later).
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Geen specifieke aandoening, het gaat om het stimuleren van gezond eten bij kinderen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Groenteconsumptie van de kinderen (grammen)
Secundaire uitkomstmaten
Consistentie in keuze (type groente)
Consumptie van de andere maaltijdcomponenten (puree + knakworst)
Achtergrond van het onderzoek
Hoewel groente gunstig is voor de gezondheid, eten veel kinderen onvoldoende
groente. Er is behoefte aan strategieen die effectief zijn om kinderen te
helpen om meer groente te eten. Er zijn aanwijzingen dat participatie bij de
bereiding positief kan werken.
Doel van het onderzoek
Bestuderen of helpen bij de groentebereiding een positief effect heeft op de
groenteconsumptie van kinderen direct na de participatie en op langere termijn
(1 maand en 3 maanden later).
Onderzoeksopzet
100 kinderen komen samen met een van hun ouders 4x een warme maaltijd eten in
het Restaurant van de Toekomst. Deze maaltijd bestaat uit aardappelpuree,
knakworst en twee soorten groente. De kinderen mogen zelf kiezen welke van de
twee groentes zij kiezen.
Op de tweede avond krijgt de helft van de kinderen een voorleessessie van 15-20
minuten voor aanvang van de maaltijd (controlegroep). De andere groep
(experimentele groep) wordt betrokken bij het bereiden van de groente.
Een maand en drie maanden later vinden maaltijd 3 en 4 plaats. Deze maaltijden
dienen om de langere termijn effecten te bestuderen.
Tijdens elke maaltijd wordt gekeken hoeveel groente de kinderen consumeren en
welke groentesoort ze kiezen.
Inschatting van belasting en risico
De belasting voor de kinderen is minimaal. Zij mogen samen met hun ouders 4x
naar het restaurant van de Toekomst komen om een warme maaltijd te eten. Deze
maaltijden zijn gespreid in de tijd. De maaltijd wordt gratis geserveerd, en de
kinderen mogen zelf bepalen welke van de twee groentes ze kiezen. Het tijdstip
van eten wordt bepaald in overleg met de ouders, en daarbij wordt de normale
eettijd zoveel mogelijk gehandhaafd, zodat dit overeen komt met hun normale
leefstijl. Tijdens het hele onderzoek wordt een kindvriendelijke aanpak
gehandhaafd.
De risico's van deelname zijn nihil. De producten die in het onderzoek gebruikt
worden zijn verkrijgbaar in de gewone supermarkten, worden klaargemaakt door
een professionele kok en zijn niet schadelijk voor de kinderen.
Publiek
Bornse Weilanden 9
6708 WG Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
6708 WG Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde kinderen
Kinderen waarvan de ouders de bereidheidverklaring ondertekend hebben
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- kinderen zonder getekende bereidheidverklaring
- kinderen die allergisch zijn voor de producten die in de studie gebruikt worden
- kinderen die helemaal geen groente eten
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL35544.081.11 |