Het loskoppelen van intrinsieke product eigenschappen van individuele voorkeuren (exentriek) en het lokaliseren van neuronale verschillen (vaststellen van hersengebieden en activiteit) tussen individuen die onze voorkeur of afkeur voor een product…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
sensoriek (smaak- en reukvermogen) en eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Verschil in hersenactivatie in reactie op de test stimulus tussen de
proefpersonen die deze stimulus lekker vinden en de proefpersonen die deze
stimulus vies vinden (fMRI).
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire onderzoeksvariablen/uitkomstmaten zijn:
1. Verschil in hersenactivatie in reactie op de test stimulus en de neutrale
controle stimulus
2. Verschil in hersenactivatie in reactie op de test stimulus en de universeel
lekkere en vieze stimuli
3. Verschil in plezier-ervaring in reactie op de test stimulus tussen de
proefpersonen die de test stimulus lekker vinden en de proefpersonen die de
test stimulus vies vinden
4. Verschil in plezier-ervaring in reactie op de test stimulus en de universeel
lekkere en vieze stimuli
5. Verschil in verlangen naar de test stimlulus tussen de proefpersonen die de
test stimulus lekker vinden en de proefpersonen die de test stimulus vies vinden
6. Verschil in verlangen naar de test stimulus en naar de universeel lekkere en
vieze stimuli
7. Verschil in intensiteits-ervaring in reactie op de test stimulus tussen
de proefpersonen die de test stimulus lekker vinden en de proefpersonen die de
test stimulus vies vinden
8. Verschil in intensiteits-ervaring in reactie op de test stimulus en de
universeel lekkere en vieze stimuli
9. Verschil in sensitiviteit voor de basis-smaken zoet, zuur, zout en
bitter tussen de proefpersonen die de test stimulus lekker vinden en de
proefpersonen die de test stimulus vies vinden
10. Correlaties tussen verschillen in hersenactiviteit en verschillen in
subjectieve plezier, verlangen, intensiteits-ervaringen, en sensitiviteit voor
basis-smaken
Achtergrond van het onderzoek
Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat verschillende hersengebieden de
valentie van voedsel-gerelateerde stimuli (geuren, smaken) coderen. Echter,
deze onderzoeken hebben gebruik gemaakt van universeel lekkere en universeel
vieze stimuli, waardoor deze onderzoeken beperkte informatie geven of deze
codering tot stand is gekomen door intrinsieke product eigenschappen of door
individuele voorkeuren en ervaringen. In het huidige onderzoeksvoorstel willen
we een test stimulus gebruiken die lekker wordt gevonden door de helft van de
proefpersonen en vies wordt gevonden door de andere helft van de proefpersonen,
zodat we de intrinsieke product eigenschappen kunnen loskoppelen van
(exentrieke) individuele voorkeuren en om neuronale verschillen tussen
individuen te lokaliseren die onze voorkeur of afkeur voor een product bepalen.
We verwachten dat stimuli met een positieve valentie andere netwerken in de
hersenen activeren dan stimuli met een negatieve valentie, in plaats van
graduele activatie binnen hetzelfde netwerk of gebied. Daarnaast verwachten we
dat patronen van hersenactiviteit in reactie op de individueel lekker of vies
gevonden stimulus verschillen van activatiepatronen in reactie op universeel
lekkere en vieze stimuli. Het vaststellen van deze hersengebieden en
activatiepatronen zal het mogelijk maken om in de toekomst een model te
ontwikkelen voor de voor de beoordeling van lange termijn acceptatie door
middel van het meten van veranderingen in valentie en acceptatie codering na
herhaalde blootstelling.
Doel van het onderzoek
Het loskoppelen van intrinsieke product eigenschappen van individuele
voorkeuren (exentriek) en het lokaliseren van neuronale verschillen
(vaststellen van hersengebieden en activiteit) tussen individuen die onze
voorkeur of afkeur voor een product bepalen.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek is een observationeel experiment waarin een groep proefpersonen
die de test stimulus lekker vinden en een groep proefpersonen die de test
stimulus vies vinden een bepaalde hoeveelheid van alle vier de
onderzoeks-stimuli proeven terwijl hersenactiviteit zal worden geregistreerd
met behulp van een 3T MRI scanner: i) de test voedsel-stimulus die of lekker of
vies wordt gevonden, ii) een voedsel-stimulus die universeel lekker wordt
gevonden, iii) een voedsel-stimulus die universeel vies wordt gevonden, en iv)
een voedsel-stimulus die neutraal wordt gevonden. De volgorde waarin
proefpersonen aan deze stimuli worden blootgesteld is gerandomiseerd en
gebalanceerd.
Inschatting van belasting en risico
De studie bestaat uit een trainingssessie en het daadwerkelijke onderzoek (1
sessie), op aparte dagen. Proefpersonen zullen de MRI faciliteiten in Ede
(Ziekenhuis Gelderse Vallei) eenmaal bezoeken om de fMRI metingen te ondergaan,
de voedsel stimuli te proeven, en de plezier, verlangen, en
intensiteits-ervaringen van elke stimuli te bepalen. Voordat proefpersonen
geincludeerd worden in de studie zullen zij tijdens de introductie-afspraak een
training krijgen voor de fMRI meting. De studie is niet-therapeutisch voor de
proefpersoon. Het gezondheidsrisico voor deelname is erg laag.
Publiek
Postbus 557
6700 AN Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Postbus 557
6700 AN Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Extreem lekker of extreem vies vinden van de test-stimulus
- Volwassen mannen/vrouwen (18-45 jaar op eerste studiedag)
- Normale BMI (18,5-25 kg/m2)
- Gezond (zelfgerapporteerd)
- Rechtshandig
- Schriftelijk akkoord gaan met de onderzoeks-informatie
- Akkoord gaan met de onderzoeks-procedures
- Bereid zijn om geinformeerd te worden over eventuele pathologische bevindingen
- Succesvol volbrengen van de trainingssessie
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Overgevoeligheid (allergie of intolerantie) voor de voedingsmiddelen die gebruikt worden in het onderzoek
- Aandoening aan smaak of reuk vermogen
- Gebrek aan eetlust
- Een score >= 2.25 op de terughoudendheidsschaal van de Nederlandse Eetgedrag Vragenlijst
- Energiebeperkt dieet gedurende de afgelopen 2 maanden
- Gewichtsverandering van meer dan 5 kg gedurende de afgelopen 2 maanden
- Maagdarm aandoening
- Endocriende aandoening
- Medische geschiedenis op het gebied van neurologische aandoeningen
- Gebruik van medicijnen, met uitzondering van paracetamol en orale anticonceptie medicijnen
- Roken
- Verleden van of huidig excessief alchohol gebruik
- Contra-indicatie voor het maken van een MRI scan
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL37232.081.11 |