De acute effecten van capsaicine op energiegebruik, substraatverbranding, honger- en verzadigingsprofiel en ad libitum energie inname onderzoeken tijdens negatieve energiebalans.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Metabolismestoornissen NEG
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Energiegebruik, substraatverbranding, honger- en verzadigingsprofiel en ad
libitum energie-inname.
Secundaire uitkomstmaten
n.v.t.
Achtergrond van het onderzoek
Rode peper voorkomt mogelijk de verlaging in energiegebruik en het verhoogde
hongergevoel als gevolg van energie-inname restrictie.
Doel van het onderzoek
De acute effecten van capsaicine op energiegebruik, substraatverbranding,
honger- en verzadigingsprofiel en ad libitum energie inname onderzoeken tijdens
negatieve energiebalans.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek zal uitgevoerd worden in een crossover design met vier random
opeenvolgende condities. Energiegebruik en substraatverbranding zal continu
geregistreerd worden gedurende 36 uur. Honger- en verzadigingsprofiel zal ieder
uur gemeten worden. Ad libitum energie-inname zal gemeten worden tijdens de
laatste maaltijd.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Proefpersonen zullen voor ieder van de vier condities in een respiratiekamer verblijven gedurende 36 uur. Tweemaal zullen zij een energiebalans (100 En%) dieet ontvangen en tweemaal een energie-restrictie (75 En%) dieet, beide zowel met als zonder toegevoegd capsaicine (100%control, 75%control, 100%CAPS, 75% CAPS).
Inschatting van belasting en risico
Het onderzoek veroorzaakt geen aanzienlijke risico*s voor de proefpersonen.
Antropometrische en lichaamssamenstelling metingen, uitgevoerd tijdens de
screening, zullen niet invasief zijn voor de proefpersonen. Deuterium
verdunning is een veilige methode gebleken om de totale hoeveelheid
lichaamswater te bepalen. Verder zal de registratie van zuurstofconsumptie en
koolstofdioxideproductie in de respiratiekamer gebeuren door middel van een
onbewust proces. De lucht in de kamer zal continu gereguleerd worden.
Urine verzameling zal gedaan worden met behulp van urineflessen met toegevoegd
HCl, wat een risico voor de proefpersonen kan zijn. Echter, de proefpersonen
zullen zorgvuldig geïnstrueerd worden hoe om te gaan met de flessen om dit
risico te verkleinen.
Tenslotte zullen er geen risico*s voor de proefpersonen zitten aan het
consumeren van de aangeboden maaltijden, aangezien personen met een bepaalde
voedselallergie uitgesloten worden van deelname en alle maaltijden samengesteld
zijn uit reguliere voedingsmiddelen, verkrijgbaar in normale Nederlandse
supermarkten. De toevoeging van capsaicine aan de maaltijden zal geen
gezondheidsrisico vormen. Capsaicine is een natuurlijk product dat veilig
gebruikt kan worden in de aangeboden dosis, die de maximale aanbevolen
dagelijkse dosis niet overschrijdt.
Het onderzoek zal geen directe voordelen voor de proefpersonen opleveren, maar
zal mogelijk nieuwe inzichten bieden in de behandeling van obesitas.
Publiek
Postbus 616
6200 MD Maastricht
NL
Wetenschappelijk
Postbus 616
6200 MD Maastricht
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezond, leeftijd 18-50 jr, BMI 20-30 kg/m2, niet-rokend, gewichtsstabiel, geen beperking van energie-inname met als doel het gewicht te controleren
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Roken, medicijngebruik, meer dan matige alcohol- en/of caffeineconsumptie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL35339.068.11 |