- Te onderzoeken of een zuivelvrij en zuivelrijk dieet verschillend effect heeft op de gezondheid door evaluatie van markers van het glucose, vet en energie metabolisme, oxidatie en inflammatie in een nuchtere situatie en postprandiaal.- De potentie…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
niet van toepassing
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Aan het einde van elke interventieperiode, t=0 (nuchter) and 4 tijdspunten
postprandiaal, worden parameters voor metabolomics (basaal metabolisme (energie
metabolisme, ureum cyclus, glucose metabolisme, ketonbodies, vet metabolisme,
aminozuren etc), oxidatieve stress) en cytokines (IL-1beta, IL-6, IL-8, IL-10,
IL-12, TNF-alpha, IFN-gamma) gemeten.
Secundaire uitkomstmaten
Niet van toepassing
Achtergrond van het onderzoek
Het wordt verondersteld dat de consumptie van varierende hoeveelheden
zuivelproducten verschillend effect zal hebben op de basale fysiologische
processen. Deze studie heeft als doel nieuwe aanwijzingen op (kortdurende)
biologische markers en routes te identificeren die een bijdrage kunnen leveren
de langdurige gezondheidsvoordelen van de consumptie van zuivelproducten te
verklaren.
Doel van het onderzoek
- Te onderzoeken of een zuivelvrij en zuivelrijk dieet verschillend effect
heeft op de gezondheid door evaluatie van markers van het glucose, vet en
energie metabolisme, oxidatie en inflammatie in een nuchtere situatie en
postprandiaal.
- De potentie van metabole profilerings technologie in humane voedingsstudies
te onderzoeken
Onderzoeksopzet
Deze studie is open label en de behandelingen zullen worden gerandomiseerd
(cross-over). De studie zal 2 studieperioden van 3 weken omvatten elk gevolgd
door een challenge test, zonder wash-out periode.
Inschatting van belasting en risico
The risks associated with participation to this study are minimal.
Publiek
Harderwijkerstraat 41006
7418BA Deventer
NL
Wetenschappelijk
Harderwijkerstraat 41006
7418BA Deventer
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Vrijwilliger moet in een goede gezondheid zijn, bepaald op basis de gezondheids- en leefstijl vragenlijst, lichamelijk onderzoek en de labresultaten van de keuring;
- Mannen, 30 t/m 40 jaar oud op studiedag 1;
- Body Mass Index (BMI) van 23 tot 28 kg/m2;
- Taille omvang <102 cm;
- Regelmatige en normale nederlandse eetgewoonten (3 hoofdmaaltijden per dag inclusief ontbijt bepaald op basis de gezondheids- en leefstijl vragenlijst;
- "Gemiddelde" gebruiker van zuivelproducten bepaald op basis de gezondheids- en leefstijl vragenlijst;
- In de mogelijkheid om deel te nemen aan de studie, bereid schriftelijk toestemming te geven voor deelname aan de studie en zich te houden aan de studieprocedures en beperkingen;
- Bereid om te stoppen met het gebruik van voedingssupplementen tijdens de gehele duur van de studie.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Elke klinisch significante afwijking zoals bepaald tijdens het afnemen van een medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek tijdens een medische keuring dat in de mening van de artsonderzoeker kan interfereren met de studie objectives of de veiligheid van de proefpersoon;
Klinische relevante laboratorium afwijkingen, ECG resultaten, bloeddruk en hartslag tijdens de medische keuring die in de mening van de artsonderzoeker kan interferen met de studie objectives of de veiligheid van de vrijwilligers;
- Voedselallergie of gevoeligheid voor voedsel (tarwe, melk, eieren, noten etc);
- Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename van > 2 kg gedurende de maand voor de keuring;
- Een afslankings- of medisch dieet
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL40043.058.12 |