Het primaire doel van deze studie is om het effect van een 16-daags laag eiwit dieet op de beloningswaarde van voedselproducten die veel of weinig eiwit bevatten wanneer er blootstelling is aan de geur en visuele stimuli van deze producten te…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Onze primaire uitkomstmaat is de verandering in hersenactiviteit in gebieden
betrokken bij beloning bij het ruiken en zien van producten die veel of weinig
eiwit bevatten na een 16-daags hoog of laag eiwit dieet.
Secundaire uitkomstmaten
Onze secundaire uitkomstmaten zijn:
• Het effect van een 16-daags laag eiwit dieet op verschillende aspecten van
'food liking' en 'food wanting' welke gemeten worden met de
VoedselVoorkeurVragenlijst in vergelijking met een hoge eiwit dieet;
• Het effect van een 16-daags laag eiwit dieet op eiwit en energie inname in
vergelijking met een hoog eiwit dieet;
Achtergrond van het onderzoek
Eiwit is een onmisbaar component in ons dieet. Het lijkt erop dat de inname van
eiwit in mensen sterk gereguleerd wordt. In een voorgaande studie hebben we
aangetoond dat na een eiwit tekort, voedselinname en voedselvoorkeuren
veranderden om de eiwitbalans te herstellen.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van deze studie is om het effect van een 16-daags laag eiwit
dieet op de beloningswaarde van voedselproducten die veel of weinig eiwit
bevatten wanneer er blootstelling is aan de geur en visuele stimuli van deze
producten te onderzoeken, in vergelijking met een hoog eiwit dieet.
Onderzoeksopzet
De studie bestaat uit twee 16-daagse gecontroleerde voedingsinterventie
perioden waarbij proefpersonen de ene periode een laag eiwit dieet volgen,
welke 0.5 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag bevat, en de andere periode een hoog
eiwit dieet volgen, welke 2.0 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag bevat. Beide
dieten bevatten evenveel energie. De volgorde van de dieten is gerandomiseerd.
Beide interventieperioden worden gevolgd door 1 dag waarbij de proefpersonen
zelf mogen bepalen hoeveel ze eten van de aangeboden voedingsproducten.
Veranderingen in beloningswaarde in het brein zullen worden gemeten met fMRI
metingen. Voedselvoorkeuren zullen worden gemeten mbv vragenlijsten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De studie bestaat uit twee 16-daagse gecontroleerde voedingsinterventie perioden waarbij proefpersonen de ene periode een laag eiwit dieet volgen, welke 0.5 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag bevat, en de andere periode een hoog eiwit dieet volgen, welke 2.0 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag bevat.
Inschatting van belasting en risico
De studie bestaat uit 2 onderzoeksperioden waarbij de deelnemers een
gecontrolleerd dieet volgen (twee keer 16 dagen). Na de interventie volgt er 1
dag waarbji de deelnemers zoveel mogen eten van de producten die wij ze
aanbieden. Na de interventies zullen de deelnemers de fMRI faciliteit in Ede
(Ziekenhuis Gelderse Vallei) bezoeken om een fMRI meting te ondergaan (in
totaal 3 keer, namelijk inclusief 1 basismeting). The studie is
niet-therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor deelname aan dit
onderzoek is verwaarloosbaar.
Publiek
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
NL
Wetenschappelijk
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• Leeftijd: 18-35 jaar
• BMI: 18.5 - 25.0 kg/m2
• Gezond (zelfgerapporteerd
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Restraint eetgedrag (men: score > 2.25; women: score > 2.80)
• Gebrek aan eetlust
• Moeite met slikken en/of eten
• Energiebeperkt dieet gedurende de afgelopen 2 maanden
• Gewichtsverandering van meer dan 5 kg gedurende de afgelopen 2 maanden
• Maagdarm aandoening
• Endocrience aandoeningen
• Medische geschiedenis op het gebied van neurologische aandoeningen
• Aandoening aan smaak of geur vermogen
• Dagelijks medicijngebruik anders dan de anticonceptiepil
• Zwanger zijn of borstvoeding geven
• Roken van meer dan 1 sigaret per dag
• Vegetariërs
• Overgevoeligheid voor de voedingsmiddelen (of ingrediënten daarvan) gebruikt in de studie
• Werkzaam aan de afdeling humane voeding (WUR)
• Deelgenomen aan 'ProTime' of huidige deelname andere studie van de afdeling humane voeding (WUR)
• Contra-indicatie voor het maken van een MRI scan
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL39292.081.11 |