Dit protocol richt zich op studies met als doel: 1. Een beter begrip van sensorische waarneming en eetgedrag 2. Validatie van nieuw ontwikkelde sensoriek- en gedragsmethoden3. Het bepalen van het effect van vet-, suiker- en/of zoutreductie op de…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
nvt
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoeksvariabelen zijn afhankelijk van de primaire doelen.
Bijvoorbeeld, sensorische evaluatie kan gecorreleerd worden aan
producteigenschappen (bijv. instrumentele analyse) en/of gedragsmaten (bijv.
vragenlijsten).
Secundaire uitkomstmaten
NVT
Achtergrond van het onderzoek
Veel onderzoek op het gebied van sensoriek en eetgedrag kan worden beschouwd
als niet invasief en van minimaal risico en belasting op de proefpersoon. Deze
onderzoeken worden vaak in zijn geheel of gedeeltelijk door MSc studenten
uitgevoerd, onder strikte en uitvoerige begeleiding van medewerkers op de
Afdeling Humane Voeding. Vanwege het beperkte tijdsraam dat beschikbaar is voor
studenten, binnen hun scriptie project, is het niet mogelijk om een volledig
METC protocol in te dienen voor elk van deze (pilot) onderzoeken. Ethische
goedkeuring wordt echter steeds belangrijker voor publicatie in *peer-
reviewed* (wetenschappelijke) tijdschriften.
Doel van het onderzoek
Dit protocol richt zich op studies met als doel:
1. Een beter begrip van sensorische waarneming en eetgedrag
2. Validatie van nieuw ontwikkelde sensoriek- en gedragsmethoden
3. Het bepalen van het effect van vet-, suiker- en/of zoutreductie op de
sensorische waarneming en/of voorkeur.
Onderzoeksopzet
Afhankelijk van het primaire doel, zullen verschillende taken gebruikt worden,
inclusief vragenlijsten (bijv. eetlust, eetgedrag), sensorische testen en/of
gedragsexperimenten (op de computer of op papier). Bij sensorische testen gaat
het om smaak-, geur- en/of visuele stimuli, zoals commercieel verkrijgbare
voedselproducten, suiker- en kinineoplossingen, voedsel- en
niet-voedselgerelateerde geuren. Smaakstrips van filterpapier en/of de Sniffin*
Sticks (geurstiften) zullen mogelijk gebruikt worden om de smaak- en/of
geurdrempelwaarde en de mate waarin proefpersonen smaken/geuren kunnen
identificeren te bepalen. Bij gedragsexperimenten gaat het om software
programma*s zoals E-prime (Psychology Software Tools, Inc.) en andere software
programma*s (bijv. het gebruik van voedselplaatjes (ook mogelijk op papier),
animatiefiguren die emoties uitbeelden).
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Blootstelling aan commercieel verkrijgbare voedselproducten/ingrediënten, geuren bij veilige concentraties. - Honger conditie (maximaal 3 uur geen eten/drinken wat calorieën/cafeïne bevat))
Inschatting van belasting en risico
Een sessie zal per proefpersoon maximaal 60 minuten duren, met een maximum van
6 sessies per proefpersoon. Mogelijk worden commercieel verkrijgbare
voedselproducten en/of -ingrediënten gebruikt, bij concentraties die
goedgekeurd zijn door de Voedsel en Waren Autoriteit, en/of geuren in
concentraties die ook gevonden worden in consumentenproducten, die niet toxisch
zijn en/of beschouwd worden als veilig (GRAS status). Het risico van deelname
aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en de belastbaarheid voor proefpersonen is
minimaal.
Publiek
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Zie pagina 12 van het protocol.
- Geslacht: mannen en/of vrouwen
- Leeftijd 18-55 jaar oud
- Stabiel lichaamsgewicht
- Gezond (zelfgerapporteerd)
- Normaal reukvermogen (optioneel inclusiecriterium)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Zie pagina 12 en 13 van het protocol.
- Aandoening aan smaak- of reukvermogen
- Moeite met slikken en/of kauwen
- Overgevoelligheid (allergie of intolerantie) voor de geuren of smaken in het onderzoek
- Gebruik van medicijnen, uitgezonderd paracetamol en de anticonceptiepil
- Gebrek aan eetlust
- Energie beperkt dieet gedurende de afgelopen 2 maanden
- Gewichtsveranderingen van meer dan 5 kg gedurende de afgelopen 2 maanden
- Medische geschiedenis die van invloed zou kunnen zijn op de uitkomstmaat van de studie (bv. diabetes, maagdarm aandoeningen)
- Mentale of fysieke beperking(en) die de onderzoeksproceduren zou(den) kunnen hinderen
- Zwanger zijn, de intentie hebben om zwanger te raken of borstvoedinggevend
- Roken
- Restraint, emotioneel of extern eetgedragsscores kunnen gebruikt worden als eventuele aanvullende criteria
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL46034.081.13 |