De vergelijking van de digestie, biologische beschikbaarheid, en daaropvolgende eiwitsynthese respons na de inname van caseïne opgelost in water of in melk matrix in gezonde oudere mannen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
spiermetabolisme
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaat: spiereiwitsynthese
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire uitkomstmasten: snelheid van digestie en absorptie en heel lichaam
eiwitbalans
Achtergrond van het onderzoek
Het verlies van skeletspiermassa tijdens veroudering, ook wel sarcopenie
genoemd, heeft een enorme impact op ons gezondheidszorgstelsel door een toename
in morbiditeit en verhoogde noodzaak voor opname in een zieken- of
verzorgingshuis. Een manier om skeletspiermassaverlies bij ouderen te voorkomen
is door de voedingsinname te verbeteren. Het is bekend dat de inname van
melkeiwitten de eiwitsynthese stimuleert en de afbraak remt. Het anabole effect
is echter wel afhankelijk van de kwaliteit en kwantiteit van het ingenomen
eiwit. Melk bestaat voor 80% uit caseïne en 20% wei eiwit. Onderzoek toont aan
dat geïsoleerde caseïne langzamer verteerd wordt en beschikbaar komt over een
langere periode in vergelijking met wei eiwit. Wanneer caseïne in the maag komt
wordt de PH van de maag verlaagd waardoor de caseïne klontert waardoor de maag
lediging vertraagd, dit gebeurd niet wanneer wei eiwit in de maag komt. Door de
langzamere digestie en absorptie van caseïne eiwit in het maag-darm stelsel
wordt caseïne als kwalitatief minder (minder anabool) goed eiwit gezien. Echter
in experimenteel onderzoek wordt altijd geïsoleerde caseïne aan de
proefpersonen gegeven. Er zijn indicaties uit voorgaand onderzoek dat caseïne
zich anders gedraagt wanneer dit wordt ingenomen in the matrix van melk. Melk
bevat namelijk naast caseïne en wei eiwit ook lactose, vitamine, zouten en
mineralen. Deze extra voedingstoffen in de melk kunnen mogelijk de PH van de
maag reguleren waardoor de digestie en absorptie van caseïne mogelijk heel
anders verloopt dan nu vanuit onderzoek wordt verondersteld. De resultaten van
dit onderzoek zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van nieuw onderzoek
en voedingsstrategieën om spiermassa verlies bij veroudering tegen te gaan.
Doel van het onderzoek
De vergelijking van de digestie, biologische beschikbaarheid, en daaropvolgende
eiwitsynthese respons na de inname van caseïne opgelost in water of in melk
matrix in gezonde oudere mannen.
Onderzoeksopzet
Randomized, single blind, parallel study
Onderzoeksproduct en/of interventie
Eén groep (n=16) zal een testdrank innemen met 20 g intrinsiek gelabeld caseïne opgelost in water, de tweede groep (n=16) zal een testdrank drinken met hetzelfde volume (600 mL) met 20g intrinsiek gelabeld caseïne opgelost in melk matrix.
Inschatting van belasting en risico
De risico's bij deelname aan dit onderzoek zijn minimaal. Het inbrengen van de
katheters in de aders voor bloedafnames is vergelijkbaar met de een normale
bloedafname, het geeft alleen een klein risico of een lokaal klein hematoom.
Dit zelfde geldt ook voor de spierbiopten. Spierbiopten worden, na lokale
verdoving van de huid en de fascia van de spier, genomen middels een klein
incisie (5 mm). Deze zal complete genezen. De spierbiopten zullen worden
afgenomen door een ervaren arts. De stabiele, niet-radioactieve
aminozuurtracers die intraveneus worden toegediend worden geproduceerd on de
GMP standaarden en zijn volledig veilig om bij mensen te gebruiken.
Publiek
universiteitssingel 50
Maastricht 6200 MD
NL
Wetenschappelijk
universiteitssingel 50
Maastricht 6200 MD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Man
- Leeftijd tussen 65-85 jaar
- Gezond, recreatief actief (zelf gerapporteerd, tussen 2-4 uur wandelen of fietsen met lichten weerstand (voor transport) per week)
- BMI < 30 kg/m2
- geen mobiliteits problemen (i.e. geen problemen met het uitvoeren van taken in het dagelijkse leven)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- vrouw
-roken
- Allergien voor melk eiwitten (Caseine of wei)
- artritische aandoeningen
- Over de toon bank maagzuurremmers
- Diabetes mellitus type 1 and type 2
- Een gescheidenis met neuromuscular problematiek
- Individuen met dit medicatie gebruiken die het eiwit metabolism kunnen verstoren ( bv. corticosteroiden, ontstekingsremmers, of voorgeschreven medicatie tegen acne)
- Deelname aan een gestructureerde inspannings interventie
- Chronisch gebruik van maagzuurremmer of anti stolling medicatie
- Onstabiel lichaamsgewicht over de laatste 3 maanden
- Pathologien of maag-darmstelse
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL47390.068.13 |