Dat kinderen wit brood lekkerder vinden heeft o.a. te maken met de matrix van het brood, de zoetere smaak, en het aan deze factoren gerelateerde mondgevoel. *Dit t.o.v. volkorenbrood dat leidt tot een andere smaakperceptie, mede door bitter…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Volwassenen met overgewicht
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Post prandiaal:
*- substraat oxidatie
*- energie verbruik
*- honger verzadiging gevoelens
*- vaatfunctie
- levels van bloed glucose, insuline, triacylglycerol (TAG) and vrije vetzuren
(free fatty acids, FFA).
Secundaire uitkomstmaten
NVT
Achtergrond van het onderzoek
Consumptie van een gezond dieet is van groot belang voor de preventie van
chronische ziekten. Er zijn recente meta-analysen en overzichtsartikelen die
wijzen op de gunstige effecten van regelmatige consumptie van volkoren
producten op het verminderen van ziekte risico's voor hart en vaat ziekten en
diabetes type 2 en sommige soorten kanker, alsook een gunstigere lange termijn
gewichtsregulatie.
Ondanks de vele aanbevelingen blijkt het zeer moeilijk om eetgedrag te
veranderen erin resulterend dat kinderen en jeugdigen vooral graag wit brood
consumeren. Wit brood is snel verteerbaar, leidend tot een hoge glykemische
response, en heeft een laag gehalte aan voedingsvezels en vezel gebonden
micronutriënten en anti-oxidanten. In dit opzicht is volkoren brood de
gezondere keuze. *Tevens is er zorg over een te grote zoutconsumptie. In
Nederland is brood de grootse inname bron van zout en het verlagen van het
zoutgehalte in brood zal bijdrage tot minder hart en vaatziekte risico's.
Doel van het onderzoek
Dat kinderen wit brood lekkerder vinden heeft o.a. te maken met de matrix van
het brood, de zoetere smaak, en het aan deze factoren gerelateerde mondgevoel. *
Dit t.o.v. volkorenbrood dat leidt tot een andere smaakperceptie, mede door
bitter componenten van de volkoren vezels. *Door gebruik te maken van een
nieuwe receptuur die leidt tot een zeer laag zoutgehalte en een verrijking met
een volkoren vezelfractie die erg rijk is aan micronutriënten (aleuron) maar
weinig bittercomponenten heeft, is het mogelijk om een brood te maken met
bijzondere gezondheidsondersteunende eigenschappen (HealthBread4Kids). *Het
vergelijken van dit type brood met gewoon wit brood in termen van smaak, geur,
mondgevoel en volkoren brood in termen van honger, verzadiging en metabolisme
bij kinderen zal leiden tot gegevens die belangrijk zijn voor verdere
verbetering en voor mogelijk communicatie strategieën en om de volkoren
consumptie bij kinderen t.g.v. een verminderde consumptie van wit brood tot
stand te kunnen brengen.* Als zodanig gaat het hier om een multidisciplinair
onderzoek. *Dit protocol heeft betrekking op het metabool onderzoek.
Omdat we in kinderen geen invasieve metabole testen kunnen toepassen is ervoor
gekozen om twee studies op te zetten: 1 met volwassenen, waarin we invasieve en
non-invasieve metabole testen kunnen toepassen en 1 in kinderen, waarin alleen
non-invasieve testen toegepast worden. Na afloop van beide studies wordt de
data van de non-invasieve testen met elkaar vergeleken en wordt gekeken of er
aan de hand van deze data en de bloed-levels (glucose, insuline, TAG en FFA) in
volwassenen een uitspraak kan worden gedaan over het verwachtte effect van
HealthBread4Kids op de glucose, insuline, TAG en FFA levels in kinderen.
Onderzoeksopzet
Randomized cross over interventie onderzoek *n=18*. Vergelijking wit brood
maaltijd t.o.v. volkorenbrood maaltijd.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Proefpersonen krijgen op 2 verschillende testdagen in willekeurige volgorde een broodontbijt bestaande uit gezondbrood4kids (HB) of bruin brood (BB) met aardbeienjam of chocolade pasta (hetzelfde beleg op beide testdagen van 1 proefpersoon). Pre- en post-prandiaal metabolisme (in reactie op de verschillende broodmaaltijden) zal gemeten worden (zie primaire onderzoeksvariablen / uitkomstmaten).
Inschatting van belasting en risico
De belasting van het voorgestelde onderzoek is minimaal. Er zal op beide
testdagen een intraveneuze katheter worden ingebracht waar per onderzoeksdag 8
bloedsamples (in totaal maximaal 87.5 mL) gecollecteerd worden. De enige
risico's verbonden aan het onderzoek zijn de risico's verbonden aan de afname
van bloed, welke minimaal zijn.
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• Bloeddruk: diastolisch 60 - 90 mmHg , systolisch 100 and 150 mmHg
• Body Mass Index > 28 (overgewicht) (BMI: gewicht/lengte2)
• Eiwit en glucose vrije urine tijdens de screening
• Gezond, (naar eigen zeggen) en zonder gebruik van medicatie
• normaal Nederlands voedingspatroon (geen veganistische, vegetarische or macrobiotische levenswijze)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Medische geschiedenis die de resultaten van het onderzoek kan beinvloeden (maagdarm ziekten)
• Regelmatige maagdarmklachten (stomach upsets, diarrhea,
constipation, wind, abdominal colic), zonder aantoonbare medische oorzaak
• metabole of endocriene ziekten
• Diabetes Mellitus (type I and II)
• Gluten en lactose intolerantie
• Recent gewichtsverlies/toename >2kg zonder duidelijke oorzaak
• Deelname aan afslank/medisch voorgeschreven dieet
• Veganistische, vegetarische or macrobiotische levenswijze
• Antibiotica gebruik tijdens de laatste 3 maanden
• Zwangerschap
• Meer dan 28 alcohol consumpties per week (voor mannen) en meer dan 21 alcohol consumpties per week (voor vrouwen)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL43613.068.13 |