het onderzoeken van het autonome zenuwstelsel en gezichtsuitrdukkingen in respons op sensorisch specifieke verzadiging
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
sensoriek en eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
fysiologische maten zoals veranderingen in hartslag, huidweerstand,
huidtemperatuur en gezichtsuitdrukkingen. gedragsmaten zijn veranderingen in
aangenaaamheid van de voedselproducuten, en algemene en specifieke trek; als
gevolg van eten tot sensorisch specificiek verzadiging
Secundaire uitkomstmaten
verschillen in fysiologische en gedragsmaten tussen de verschillende (zoete,
hartige) voedselproducten
Achtergrond van het onderzoek
Eetgedrag wordt bepaald door diverse variabelen, waaronder sensorische
processen die onze voedselkeuzen beinvloeden en bepalen hoeveel we eten. als
een voedselproduct is,gegeten daalt de aangenaamheid van dat product ten
opzichte van dat van anderen. dit fenomeen noemen we sensorisch specifieke
verzadiging, en draagt, samen met andere factoren, bij aan het stoppen met
eten. hoewel dit effect vrij goed gedocumenteerd is, geven impliciete maten
wellicht beter inzicht in de ontwikkeling van sensorisch specificiek
verzadiging over tijd, naast de expliciete aangenaamheids-scores van het
voedselproduct voor, tijdens en na blootstelling.
Doel van het onderzoek
het onderzoeken van het autonome zenuwstelsel en gezichtsuitrdukkingen in
respons op sensorisch specifieke verzadiging
Onderzoeksopzet
het onderzoek is een binnen-personen, cross-over interventie onderzoek. alle
deelnemers ondergaan 4 testsessie, waarin ze verschillende maaltijden (zoet en
hartig) krijgen die tot sensorisch specifieke verzadiging leiden. Voor, tijdens
en na de maaltijden worden reacties van het autonome zenuwstelsel,
gezichtsuitdrukkingen en aangenaamheid gemeten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
verschillende voedselproducten om ad libitum te eten
Inschatting van belasting en risico
De proefpersonen zullen deelnemen in 4 testsessies die in totaal maximaal 4uur
in beslag zullen nemen. Tijdens elke sessie zullen de metingen ongeveer 45-60
minuten duren. Proefpersonen krijgen met enige regelmaat kleine hoeveelheden
(vloeibare) producten te eten/drinken via een rietje. Verder worden er een
aantal sensoren op de hand en borstkas geplaatst waarmee lichaamsreacties
worden gemeten. Ervaring leert dat deze sensoren geen ongemak veroorzaken.
Deze studie is niet therapeutisch. Deelname aan de studie is gerelateerd aan
een verwaarloosbare belasting en een verwaarloosbaar risico. Vergeleken met
andere studies kan de belasting van deze studie worden beschouwd als laag
Publiek
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
vrouwen, leeftijd tussen 18-35jaar, in algemene goede gezondheid, niet allergisch voor een van de voedselproducten in de studie, met een normaal BMI (18-25kg/m2).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
energiebeperkt dieet volgend gedurende de afgelopen twee maadnen
>5kg gewichtsverlies in het afgelopen jaar
niet lusten van de producten in de studie
gebrek aan eetlust
roken
allergie of intolerantie voor een van de voedselproducten in de studie
zwanger of borstvoeding gevend
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL48361.081.14 |