Het doel van deze studie is om MRI te valideren als een functionele methode voor het direct obseren en meten van maaglediging in vivo, daarnaast wordt de invloed van viscositeit en nutrientdichtheid van de maagvulling op het ledigingsproces…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
normale fysiologie van het Maagdarmstelsel
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De onderzoeksvariabele is maagomvang/vulling gemeten met MRI.
De uitkomstmaat is de vergelijking tussen de variabelen om daarmee de invloed
van viscositeit en nutrientdichtheid van de maagvulling op het ledigingsproces
te kunnen zien.
Secundaire uitkomstmaten
Voor en tijdens het scannen worden vragen gesteld over ondermeer honger, zin om
te eten, dorst en hoe lekker de shake is. ook wordt gevraagd te scoren hoe
misselijk ze zijn en hoe erg ze op hun gemak zijn in de scanner. Hun antwoorden
worden gegeven door te scoren op een 100-mm visual analogue scale.
Uitgeademde lucht wordt via massa spectrometrie op coolstof isotopen gemeten,
om deze data te kunnen vergelijken met de MRI data.
Achtergrond van het onderzoek
Voedsel dat wordt opgenomen komt via de mond e slokdarm in de maag. De maag
heeft vele fncties binnen het verteringsproces. De tijd die voedsel doorbrengt
in de maag is niet alleen relevant voor vertering, maar ook voor verzadiging,
een belangrijke parameter in voedingsonderzoek. Er zijn enkele indirecte
methodes om maagvulling/lediging te meten, maar een superieure, directe methode
is sterk te prefereren om de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek op dit
gebied te verbeteren. MRI biedt de mogelijkheid om de maag direct te
observeren, en het proces van lediging dus inzichtelijk te maken.
Doel van het onderzoek
Het doel van deze studie is om MRI te valideren als een functionele methode
voor het direct obseren en meten van maaglediging in vivo, daarnaast wordt de
invloed van viscositeit en nutrientdichtheid van de maagvulling op het
ledigingsproces inzichtelijk.
Onderzoeksopzet
De studie heeft een randomized crossover design, waarbij deelnemers 500 ml
maaltijdshake opnemen, die qua samenstelling anders is in viscositeit en
nutreintdichtheid. De shakes zijn gemarkeerd met een 13C isotoop (stabiel
isotoop), opdat de maaglediging via MRI kan worden vergeleken met de standaard
klinische wijze van meting: Mass Specometrie van gemarkeerd koolstof.
Stimuli:
Shake B
Laag viscositeit - Hoog nutrient
Shake D
Hoog viscositeit - Hoog nutrient
Shake A
Laag viscositeit - Laag nutrient
Shake C
Hoog viscositeit - Laag nutrient
Controle
Water
Gehele studie gezien vanuit de deelnemer:
Screening, scan sessie 1, scan sessie 2, scan sessie 3, scan sessie 4,
Scan sessie:
Aankomst, MRI verklaring tekenen, Ind e scanner liggen, en eerste scan: scan
van lege maag, shake drinken, scan elke 10 minute van maag voor 2 uur, en elke
tien minuten uitademen in een zakje, eind sessie
Elke deelnemer krijgt een random volgorde van shakes toegewezen, bij een random
sessie wordt de shake voorafgegaan door een controle: water. De sessies hebben
een of meerdere dagen er tussen zitten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Stimuli: Shake B Laag viscositeit - Hoog nutrient Shake D Hoog viscositeit - Hoog nutrient Shake A Laag viscositeit - Laag nutrient Shake C Hoog viscositeit - Laag nutrient Controle Water
Inschatting van belasting en risico
De studie heeft geen directe voordelen voor de deelnemer, behalve de gratis
shake die ze krijgen. Verder moeen ze 2 uur in de scanner liggen, maar wordt
dat door muziek en kussens zo prettig mogelijk gemaakt. Risico's die de
deelnemers lopen door mee te doen aan de studie zijn verwaarloosbaar.
Publiek
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Man
18-35
BMI: 18.5 - 25.0 kg/m2
Door hen zelf beoordeeld als gezond
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Niet voldoen aan de inclusie criteria
• Moeite met slikken/eten
• Gewichts verlies of toename van >5 kg in de afgelopen 2 maanden
• Lijden aan een aandoening die de functie van het maagdarmkanaal beïnvloed
• Voedselallergie/intolerantie voor gebruikte producten
• Werkzaam bij de Division of Human Nutrition (WUR)
• Reeds deelnemend aan een onderzoek bij de Division of Human Nutrition (WUR)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL48059.081.14 |