Het primaire doel is het kwantificeren en vergelijken van het effect van toegevoegde arabinose op suiker bevattende vloeibare en vaste voedingsmiddelen op glycemische respons en hydrolyse van suiker door sucrase en glucose absorptie in gezonde…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Glycemische respons, gemeten op basis van de AUC van plasma glucose gedurende
180 minuten.
Secundaire uitkomstmaten
1) Insuline respons, gemeten op basis van de AUC van plasma insuline gedurende
180 minuten.
2) Recovery van 13C in uitgeademde lucht als een voorspeller van suiker
metabolisme gedurende 180 minuten.
3) Ad libitum energie inname, gemeten als lunch na 240 minuten.
4) Verzadiging, gemeten met VAS-vragenlijsten gedurende 300 minuten.
5) Maag-darm klachten, gemeten met vragenlijsten met 7-punts schalen.
6) Dagboekje
Achtergrond van het onderzoek
Een stof die de interesse wekt is arabinose. Arabinose is een pentose met een
zoete smaak die langzaam wordt opgenomen. Arabinose komt van nature voor in
planten. Arabinose kan worden gewonnen door middel van enzymatische hydrolyse
uit plantenmaterialen, zoals suikerbieten. Arabinose kan worden gebruikt als
een vervanging van suiker in vele voedingsmiddelen, zoals een drank op basis
van fruit en muffins.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel is het kwantificeren en vergelijken van het effect van
toegevoegde arabinose op suiker bevattende vloeibare en vaste voedingsmiddelen
op glycemische respons en hydrolyse van suiker door sucrase en glucose
absorptie in gezonde mensen.
De secundaire doelen zijn:
1) Het vergelijken van de effecten van arabinose met xylose op de glycemische
respons en de hydrolyse van suiker door sucrase en glucose absorptie in een
suiker bevattend vloeibaar voedingsmiddel.
2) Het meten van het effect van arabinose in suiker bevattende vloeibare en
vaste voedingsmiddelen op ad libitum energie inname.
3) Het vergelijken van de effecten van arabinose met xylose in een suiker
bevattend vloeibare voedingsmiddel op de ad libitum energie inname.
4) Het meten van het effect van arabinose in suiker bevattende vloeibare en
vaste voedingsmiddelen op verzadigingsgevoelens.
5) Het vergelijken van de effecten van arabinose met xylose op
verzadigingsgevoelens in een suiker bevattend vloeibaar voedingsmiddel.
6) De verdraagzaamheid van de behandelingen meten aan de hand van maag-darm
klachten.
Onderzoeksopzet
Een gerandomiseerde cross-over trial met 5 behandelingen en een binnen personen
design. Er zal een washout tijd tussen de verschillende behandelingen zijn van
een week. De behandelingen zijn: 1) controle drank; 2) xylose drank; 3)
arabinose drank; 4) controle muffin; 5) arabinose muffin. De dranken worden at
random aangeboden in de eerste drie weken en de muffins worden at random
aangeboden in de laatste twee weken. Plasma glucose en insuline, 13C in
uitademingslucht, verzadiging en maag-darm klachten zullen worden gemeten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Alle deelnemers krijgen vijf behandelingen in een gerandomiseerde volgorde binnen de dranken en binnen de muffins. De voedingsmiddelen worden nuchter gegeten als ontbijt: 1) controle drank, een drank op basis van fruit; 2) xylose drank, een drank op basis van fruit met toegevoegde xylose (xylose toegevoegd als 10% van de suiker); 3) arabinose drank, een drank op basis van fruit met toegevoegde arabinose (arabinose toegevoegd als 10% van de suiker); 4) controle muffin; 5) arabinose muffin, een muffin met toegevoegde arabinose (arabinose toegevoegd als 10% van de suiker).
Inschatting van belasting en risico
De interventie is non-therapeutisch voor de proefpersoon. Het risico dat
samengaat met deelname is verwaarloosbaar en de last wordt gezien als
gemiddeld. Xylose en arabinose zijn pentose moleculen. Xylose, arabinose en 13C
zijn aanwezig in vele soorten planten en maken deel uit van het dagelijks dieet
van de meeste mensen op de wereld. De xylose en arabinose die in dit onderzoek
worden gebruikt worden verkregen vanuit suikerbieten. De veiligheid van xylose
en arabinose is nog niet geëvalueerd door wettelijke bevoegdheden en is not
niet geclassificeerd als GRAS in de USA en als novel food ingrediënt in de EU.
Maar in Japan en de USA worden deze producten al gebruikt in voedingsmiddelen.
Ook in Europees onderzoek zijn deze componenten al gebruikt bij mensen. Alle
behandelingen bevatten een stabiele isotoop als tracer voor suikerabsorptie.
Na het tekenen van de toestemmingsverklaring worden de volgende vragenlijsten
afgenomen: algemene en medische vragenlijst, en de Nederlandse Vragenlijst voor
Eetgedrag (NVE). Bij de screening worden de volgende metingen gedaan: lengte en
gewicht, nuchter plasma glucose en hemoglobine concentratie. De avond voor de
testochtenden krijgen de deelnemers een maaltijd van het studie team. Op de
testochtend komen de deelnemers nuchter naar de universiteit. Dan worden 8
bloedmonsters (in totaal 56 ml) en 9 ademzakjes verzameld in 180 minuten. Ook
wordt ad libitum energie inname gemeten tijdens de lunch. Daarnaast worden
verzadiging en maag-darm klachten vragenlijsten afgenomen. Ten slotte, is er
een evaluatie vragenlijst. De totale studie duurt 5 weken. Dus inclusief de
informatiebijeenkomst en de screening moeten de deelnemers 7 keer de
universiteit bezoeken.
Publiek
Van de Reijtstraat 15
Breda 4814 NE
NL
Wetenschappelijk
Van de Reijtstraat 15
Breda 4814 NE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• Mannen
• 18-35 jaar oud op de dag dat het informed consent getekend wordt
• Goed Nederlands spreekt, schrijft en begrijpt
• Gezond: beoordeeld door de proefpersoon
• BMI: 18.5-25 kg/m2
• Stabiel lichaamsgewicht, dat betekent dat de deelnemer de 2 maanden voor de screening niet meer dan 5 kilogram is aangekomen of afgevallen
• Normale nuchtere glucose concentratie <6.1 mmol/L
• Normale Hb concentratie >8.5 mmol/L
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Allergie, intolerantie of overgevoeligheid voor de voedingsmiddelen die tijdens de studie gebruikt worden
• Een medische ingreep gehad hebbend die het onderzoek kan beïnvloeden
• Maag-darm problemen
• Medicijngebruik dat het onderzoek kan beïnvloeden
• Huidig gebruik van antibiotica of in de twee maanden voorafgaand aan de screening
• Wil geen muffins of op fruit gebaseerde dranken consumeren
• Vegetariër (wil geen vlees eten)
• Gebruik van voedingssupplementen die het onderzoek kunnen beïnvloeden
• Op dit moment of in de twee maanden voorafgaand aan de screening een medisch voorgeschreven dieet of afvaldieet volgend
• Excessief alcohol consumptie (>21 glazen/week gemiddeld)
• Mentale status die niet samengaat met meedoen aan het onderzoek
• Extreem sporten, dat is sporten > 7u/week intensief
• Van plan het activiteitenpatroon te veranderen tijdens de studie
• Bloedvaten waarbij moeilijk een cannule ingebracht kan worden, beoordeeld door een verpleegkundige
• Recente bloeddonatie (<1 maand voor de start van de studie)
• Bloed willen doneren tijdens de studie
• Geen huisarts hebbend
• Werknemers van Wageningen University, afdeling Humane Voeding
• Huidige deelname aan ander onderzoek
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL51738.081.15 |
OMON | NL-OMON23134 |