Dit onderzoek heeft tot doel de verzadigende werking van diverse ontbijtproducten te bestuderen onder gecontroleerde condities als in de thuis situatie.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
1. Effect op verzadigingsgevoelens
Secundaire uitkomstmaten
1. Effect op testconditie (gecontroleerd of thuis)
2. Effect op bloed glucose
Achtergrond van het onderzoek
Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) komen wereldwijd steeds vaker
voor en vormen een groot risico voor de gezondheid, omdat de kans op een hoge
bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten vergroot wordt. Obesitas heeft
hierdoor een negatief effect op de volksgezondheid. Overgewicht en obesitas
worden veroorzaakt doordat er meer energie ingenomen wordt dan er gebruikt
wordt. Om het lichaamsgewicht op peil te houden moet men meer bewegen en/of
minder eten.
Er is al veel onderzoek gedaan naar factoren die bepalen hoeveel we eten, maar
het regelmechanisme is nog niet opgehelderd. Er worden nog steeds nieuwe
factoren gevonden die mede bepalen hoeveel voedsel wij eten. Eén van de
factoren die een belangrijke rol speelt is de mate waarin voedsel een vol
gevoel geeft en dus het hongergevoel onderdrukt.
Bij TNO wordt momenteel een computerprogramma gemaakt dat in staat is de mate
van verzadiging te voorspellen op basis van de samenstelling van hetgeen is
geconsumeerd. Om de voorspellingen te vergelijken met de werkelijke mate van
verzadiging is het van belang dat bekende producten worden gegeten. De gemeten
werkelijke gevoelens van honger en verzadiging kunnen dan worden vergeleken met
de voorspelde waarden.
In dit onderzoek wordt het effect van verschillende ontbijtproducten, zoals
brood en havermout bestudeerd. Het effect van ontbijtproducten op gevoelens van
verzadiging wordt bepaald tot vier uur na inname van het product. Zo kan de
verzadigende werking na het eten van verschillende testproducten worden
vergeleken.
Deze testen worden bij TNO onder gecontroleerde condities uitgevoerd.
Daarnaast wordt u gevraagd dezelfde testen thuis te herhalen en
verzadigingsscores bij te houden. Zo kunnen we nagaan of een test thuis
dezelfde resultaten oplevert als een test onder gecontroleerde condities bij
TNO.
Doel van het onderzoek
Dit onderzoek heeft tot doel de verzadigende werking van diverse
ontbijtproducten te bestuderen onder gecontroleerde condities als in de thuis
situatie.
Onderzoeksopzet
Aan het onderzoek nemen 32 gezonde vrouwen met overgewicht deel. Er worden vijf
verschillende ontbijten bij TNO en thuis getest.
De studie is een gerandomiseerde, cross-over studie, met een open design.
Gerandomiseerd betekent dat door toeval wordt bepaald in welke volgorde u de
testen zult ondergaan. Cross-over betekent dat u beide testcondities ondergaat,
zowel gecontroleerd bij TNO als de testen thuis.
Inschatting van belasting en risico
Aan deelname aan dit onderzoek zijn de volgende voordelen verbonden:
1.U krijgt tien maal een testontbijt verstrekt door TNO;
2.Na afloop van de studie wordt u geïnformeerd over het resultaat van de studie;
3.U levert een bijdrage aan kennis over het gebruik van zelf-monitoring
meetinstrumenten in wetenschappelijk onderzoek.
Als u deelneemt aan het onderzoek kunt u (eventueel) de volgende ongemakken
verwachten:
1.Gezondheidsvragenlijst om te bepalen of u wel of niet mee kunt doen;
2.Vijf maal nuchter naar het onderzoekscentrum komen voor de testsessies;
3.Vijf maal nuchter blijven voor testsessies thuis;
4.Herhaalde bloedafname met behulp van vingerprikjes voor glucosemetingen, 5
maal per gecontroleerde testdag bij TNO;
5. Het eten van een door TNO voorgeschreven ontbijt;
6. Het niet mogen eten en drinken tijdens de testdag gedurende ± 4 uur;
7. Het niet mogen sporten de dag voorafgaand aan de testdag;
8. Geen alcohol gebruiken de dag voorafgaand aan het onderzoek.
We verwachten van de consumptie van de ontbijtproducten geen bijwerkingen. U
vindt mogelijk niet elk product lekker. De vingerprikjes zijn minimaal
belastend, een klein prikje in de vingertop, welke zelden blauwe plekken of
napijn opleveren.
Per testsessie kost de studie de deelnemer 5 uur (voorbereiden, 4 uur volgen
van verzadiging, afsluiten).
Tien ontbijtsessies en één voorbereidende bijeenkomst maken dat de deelnemers
over 6-8 weken 52 uur met het onderzoek bezig zijn.
Publiek
Utrechtseweg 48
Zeist 3704 HE
NL
Wetenschappelijk
Utrechtseweg 48
Zeist 3704 HE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
1. U vrouw bent en uw leeftijd bij aanvang van de studie tussen de 18 en 50 jaar ligt;
2. U een BMI heeft tussen de 22 en 32 kg/m2 (BMI is de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte);
3. U schriftelijk toestemming geeft voor deelname;
4. Een normaal eetpatroon heeft van drie hoofdmaaltijden per dag en gewend bent om met brood te ontbijten of lunchen;
5. U normaal eetgedrag heeft (geen geremde eter; score op een vragenlijst < 3.4);
6. U gezond wordt bevonden op basis van een anamnese formulier;
7. Voedingsvezelinneming per dag tussen de 10-30 gram/dag (bepaald door middel van een vragenlijst);
8. U vrijwillig deelneemt aan het onderzoek;
9. U bereid bent zich te houden aan de studieprocedures;
10. U bereid bent te accepteren dat de verzamelde gegevens gecodeerd worden gebruikt, minimaal 15 jaar worden gearchiveerd en mogelijk gepubliceerd;
11. U thuis beschikt over een laptop met internetverbinding en u hebt ervaring deze te gebruiken. Tevens bent u bereid de laptop mee te nemen naar TNO en bij TNO te gebruiken.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
1. U een ziekte(geschiedenis) heeft of medicatie gebruikt die het onderzoek kan beïnvloeden, zoals diabetes, hypertensie, hart -en vaatziekten, psychiatrische condities, (chronische) ontstekingsziekte, reuma, ziekte van Crohn;
2. U de menopauze al heeft gehad;
3. U menstruatiestoornissen heeft (PCOS);
4. U een afslankdieet of een medisch voorgeschreven dieet volgt;
5. U langdurig afslankpreparaten gebruikt;
6. U darmstoornissen/klachten heeft, voedselallergie/intolerantie, de testproducten niet lust, chronische constipatie, eetstoornissen, recente maagontsteking;
7. U (onbedoeld) meer dan 2 kg in gewicht bent aangekomen of afgevallen in de maand voorafgaand aan het onderzoek;
8. Roken;
9. Veel fysieke activiteit per week (> 5 uur intensief sporten per week);
10. U meer dan 14 glazen alcohol drinkt per week;
11. U fysiek, mentaal of praktisch niet in staat bent om een computer/laptop te gebruiken;
12. U partner of familielid bent van een medewerker van TNO in Zeist (tot en met de tweede graad).
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL53772.028.15 |