Het primaire doel van de studie is om te onderzoeken hoe selectieve aandacht gericht op verschillende voedsel eigenschappen (calorieën, smaak intensiteit en aangenaamheid) hersenactivatie beïnvloedt tijdens het proeven.Secundaire doelen zijn om (1)…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoeksvariabel/uitkomstmaat is hersenactivatie tijdens het
proeven.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire onderzoeksvariabel/uitkomstmaat is ad libitum voedselinname
Achtergrond van het onderzoek
Hoe onze hersenen reageren op een hap voedsel hangt af van de aandacht die we
schenken aan de verschillende eigenschappen hiervan. In fMRI smaak onderzoek
zijn instructies die worden gegeven samen met een smaak stimulus vaak erg
onspecifiek. Hierdoor kunnen deelnemers hun aandacht richten op verschillende
aspecten van het voedsel, wat het moeilijk maakt om te achterhalen wat de
bijbehorende hersenenactivatie nou precies weergeeft.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van de studie is om te onderzoeken hoe selectieve aandacht
gericht op verschillende voedsel eigenschappen (calorieën, smaak intensiteit en
aangenaamheid) hersenactivatie beïnvloedt tijdens het proeven.
Secundaire doelen zijn om (1) te onderzoeken of smaakactivatie die wordt
gemeten terwijl de aandacht gericht is op calorieën, smaak intensiteit of
aangenaamheid, het best voorspellend is voor voedselinname, (2) te onderzoeken
of smaakactivatie tijdens selectieve aandacht hetzelfde is voor zoete en
hartige smaken en (3) te onderzoeken of smaakactivatie tijdens selectieve
aandacht gemoduleerd wordt door persoonlijkheidseigenschappen.
Onderzoeksopzet
Op de studiedag ondergaan deelnemers een fMRI smaak test waarin ze worden
geïnstrueerd om hun aandacht te richten op de calorieën, smaak intensiteit of
aangenaamheid van een hartige, zoete en neutrale drank. Aan het einde van de
sessie (buiten de scanner) worden deelnemers gevraagd om zoveel van de zoete
drank te consumeren als ze willen (ad libitum).
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers worden geinstrueerd om hun aandacht te richten op de calorieën, smaak intensiteit of aangenaamheid van een zoet, hartige en neutrale stimulus en proeven deze stimuli vervolgens.
Inschatting van belasting en risico
De studies bestaat uit een screeningsbijeenkomst (ongeveer 60 min.), een
trainingssessie (ongeveer 60 min.) en een scansessie (ongeveer 90 min.).
Deelnemers bezoeken de universiteit eenmaal voor de screeningsbijeenkomst.
Hierna bezoeken deelnemers de dummy scanner om de trainingssessie te ondergaan
(Restaurant van de Toekomst, Wageningen). Voor de scansessie bezoeken
deelnemers de MRI-faciliteit in Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede). Tijdens de
fMRI-scan worden deelnemers blootgesteld aan visuele instructies en kleine
hoeveelheden van de stimuli. Hierna consumeren de deelnemers een product ad
libitum. Tenslotte maken deelnemers een aantal vragenlijsten en beoordelen ze
de drie teststimuli op aan aantal sensorische aspecten. De studie is niet
therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor deelname aan dit onderzoek is
verwaarloosbaar.
Publiek
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
-Geslacht: vrouw
-Leeftijd: 18-35 year
-BMI: 18.5 - 25.0 kg/m2
-Gezond (zelfgerapporteerd)
-Rechtshandig
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
-Restraint eetgedrag (score > 2.80 )
-Gebrek aan eetlust
-Moeite met proeven, ruiken, slikken of eten
-Energie beperkt dieet gedurende de afgelopen 2 maanden (voorafgaand aan de screeningsbijeenkomst)
-Gewichtsveranderingen van meer dan 5 kg gedurende de afgelopen 2 maanden (voorafgaand aan de screeningsbijeenkomst)
-Maagdarm aandoeningen
-Diabetes, schildklier problemen, een nierziekte of een andere chronische aandoening
-Epilepsie of een andere neurologische aandoening
-Claustrofobie, schizofrenie of een andere mentale ziekte
-Gebruik van dagelijkse medicatie anders dan de anticonceptiepil, paracetamol of H1-antihistaminica.
-De afgelopen 6 maanden zwanger zijn geweest, de intentie hebben om zwanger te worden of borstvoeding gevend
-Roken van gemiddeld meer dan 1 sigaret/sigaar per dag.
-Allergisch/intolerant of overgevoelig voor voedingsmiddelen die in de studie worden gebruikt
-Het niet lekker vinden van de dranken gebruikt in de studie
-Werken bent bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit of hier een afstudeervak of stage volgen
-Deelnemen aan een ander (medisch) wetenschappelijk onderzoek (met uitzondering van het EetMeetWeet onderzoek)
-Gemiddeld nuttigen van meer dan 21 alcoholische consumpties per week of dit in het verleden hebben gedaan
-Hebben van een contra-indicatie voor het maken van een MRI-scan
-Bezwaar hebben tegen het worden geïnformeerd in het geval van onverwachte bevindingen waarvoor medische behandeling noodzakelijk kan zijn en ook bezwaar hebben dat de huisarts wordt geinformeerd bij zulke bevindingen.
-Het hebben van een onverwijderbare piercing
-Het hebben van een ijzer bevattende tatoeage
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL52691.081.15 |