Het doel van dit onderzoek zal daarom zijn om vast te stellen of er verschillen in nitraat en nitriet concentraties in het bloed te zien zijn tussen nitraatrijke voedingsmiddelen (geconcentreerde bietensap versus groenten), wanneer deze meerdere…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Hartaandoeningen, tekenen en symptomen NEG
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat is de toename in plasma nitraatconcentratie ten
opzichte van baseline bloedwaarden.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire uitkomsmaten zijn:
- plasma nitrietconcentratie
- nitraat en nitriet speeksel concentraties
- bloeddruk
- urine-nitrosamines
- voedselinname
Achtergrond van het onderzoek
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de inname van nitraat (NO3-) kan leiden
tot een verhoging van plasma nitriet en nitraat niveaus, en een verlaging van
de bloeddruk tijdens rust en het pulmonale zuurstofopname tijdens inspanning.
Deze effecten worden gerelateerd aan de endogene productie van stikstofmonoxide
(NO), wat gekoppeld wordt aan een stijging van plasma nitriet niveaus.
De consumptie van groenten verklaard voor 60-80% van de dagelijkse inname van
nitraat. Tot dusverre hebben de meeste studies echter gebruik gemaakt van
natriumnitraat (NaNO3) en rode bietensap om deze metabolische effecten te
bewerkstelligen. Een recente studie uit onze onderzoeksgroep laat zien dat
actute suppletie van nitraatrijke groenten kunnen zorgen voor dezelfde
effeccten als natriumnitraat en rode bietensap op de stijging van plasma
nitraat en nitrietwaarden en een verlaging van de bloeddruk. Er is echter nog
niet bekend of langdurige inname van nitraat via de gebruikelijke voeding
dezelfde effecten laat zien. Daarnaast kan nog niet gezegd worden of de inname
deze hoeveelheden groenten, praktisch haalbaar zijn.
Op basis van de nog openstaande vragen op dit gebied, zal ons voornaamste doel
zijn om meer inzicht te krijgen in het effect van 7 daagse suppletie met
geconcentreerde nitraat-rijke bietensap in vergelijking met dieetadvies gericht
op de verhoging van de nitraat inname door middel van de gebruikelijke voeding.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek zal daarom zijn om vast te stellen of er verschillen
in nitraat en nitriet concentraties in het bloed te zien zijn tussen
nitraatrijke voedingsmiddelen (geconcentreerde bietensap versus groenten),
wanneer deze meerdere dagen worden ingenomen. Ook zal onderzocht worden wat de
verschillen zijn in bloeddruk, speeksel nitraat en nitriet concentraties, de
formatie van nitrosamine en voedingsinname.
Onderzoeksopzet
Gerandomiseerde, cross over interventie studie
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers ontvangen 1 week dieetadvies waarbij ze worden voorzien van een voldoende hoeveelheid groenten (400 mg = 6.5 mmol) nitraat per portie) en informatie over nitraat en nitraatrijke recepten. In een gerandomiseerde cross-over design zullen de deelnemers ook 1 week een suppletie protocol volgen waarbij zij 400 mg (6.5 mmol) nitraat per dag innemen in de vorm van geconcentreerde rode bietensap. Beide interventieperioden zullen worden onderbroken door 1 week.
Inschatting van belasting en risico
De proefpersonen zullen gevraagd worden om zich in totaal 11 keer, inclusief
screening bij het labratorium op de Universiteit te melden (totaal maximal 15
uur). Voorafgaand aan de eerste testdag, zullen de deelnemers worden gevraagd
om hun voedingsinname te registreren in een 7 daags voedingsdagboek. Daarnaast
wordt hen gevraagd 24 uur voorafgaand aan de testdagen geen zware fysieke
inspanning te leveren, en alcohol te vermijden. Voor caffeine geldt een 12 uur
restrictie voorafgaand aan de testdagen.
In totaal worden er tien bloedmonsters (à 7.5 ml) bij de deelnemers afgenomen,
over een periode van totaal 4 weken. Het inbrengen van de naald voor
bloedafname zou kunnen leiden tot een kleine blauwe plek, of naar gevoel. De
deelnemers zullen tevens drie maal 24 uurs urine verzamelen. De meest
tijdrovende actie die de deelnemers zullen ondernemen is het invullen van het
voedingsdagboek, gedurende de totale interventieperiode (3 x 7 dagen).
De toegediende dosis van nitraat in bietensap is gebruikt in meerdere klinische
studies en is een commercieel verkrijgbaar supplement. De meest gemelde
bijwerking is beeturia (rood gekleurde urine/faeces) en milde
gastro-intestinale klachten (opgeblazen gevoel, boeren), en af **en toe
meldingen van lichte hoofdpijn (die al dan niet in verband worden gebracht met
de nitraat).
De groenten die worden gebruikt in deze studie zijn vrij verkrijgbare
producten. De inname van grote hoeveelheden groenten zou kunnen leiden tot
lichte gastro-intestinale klachten (opgeblazen gevoel, boeren). De lange
termijn effecten van nitraat inname dienen nog volledig te worden onderzocht.
Er is geen direct voordeel voor de deelnemers. Deelnemers leveren echter een
bijdrage aan wetenschappelijke onderzoek en ontvangen gratis groenten incl.
recepten.
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6200 MD
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6200 MD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Gezond (afwezigheid van gediagnosticeerde hart- en vaatziekten en metabole ziekten en/of mentale/psychologische beperkingen)
- 18 - 45 jaar
- 18.5 < BMI < 30 kg/m2
- Regelmatig fysiek actief ( > 2 u/week) ;(pagina 18, protocol)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Gebruik van medicatie
- Roken
- Indien de huidige voeding wordt aangevuld met nitraat(supplementen);(pagina 18, protocol)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL58765.068.16 |
Ander register | Registratie volgt na goedkeuring protocol |
OMON | NL-OMON25661 |