Het onderzoeken van de effectiviteit van eiwitverrijkte maaltijden en brood om de dagelijkse eiwitinname te verhogen met ten minste 14.5g bij thuiswonende ouderen met thuishulp, om aan de dagelijkse eiwitbehoefte van 1.2g per kg lichaamsgewicht per…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Voldoen aan eiwitbehoefte van ouderen ter voorkoming van ondervoeding.
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Onze belangrijkste uitkomstmaat is de totale dagelijkse eiwitinname gedurende
drie weken.
Secundaire uitkomstmaten
Onze secundaire uitkomstmaten zijn totale dagelijkse voedingsinname en de
productevaluatie gedurende drie weken.
Achtergrond van het onderzoek
Risico op ondervoeding bij zelfstandig wonende ouderen in ontwikkelde landen
kan oplopen tot 24%, waardoor het verouderingsproces vervelend is voor velen op
de wereld. De belangrijkste oorzaak van ondervoeding bleek eiwit-energietekort
te zijn onder ouderen. Dit tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door drie
processen: een verminderde capaciteit om eiwitten te gebruiken als gevolg van
verminderde anabole en insuline reacties, een verhoogde fysiologische behoefte
aan eiwitten door een levenslange cumulatieve lichamelijke achteruitgang, en
een verminderde energie- en eiwitinname. Het tegengaan van de verminderde
eiwitinname van is een strategie die haalbaar evenals effectief is om
ondervoeding te verminderen bij zelfstandig wonende ouderen. Het verhogen van
de eiwitinname kan het beste gedaan worden door zo dicht mogelijk bij de
gangbare voedingspatronen van ouderen te blijven, en daar naar mogelijke
oplossingen te kijken.
Doel van het onderzoek
Het onderzoeken van de effectiviteit van eiwitverrijkte maaltijden en brood om
de dagelijkse eiwitinname te verhogen met ten minste 14.5g bij thuiswonende
ouderen met thuishulp, om aan de dagelijkse eiwitbehoefte van 1.2g per kg
lichaamsgewicht per dag te komen. Daarnaast om de langeretermijnwaardering van
eiwitverrijkte maaltijden en brood te testen bij thuiswonende ouderen met
thuishulp.
Onderzoeksopzet
De studie zal worden uitgevoerd als een dubbelblinde, gerandomiseerde,
gecontroleerde, drie weken durende interventie in de thuisomgeving, met één
controle- en één interventiegroep.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De controlegroep zal tien standaardmaaltijden en ad libitum standaardbrood ontvangen gedurende twee weken in een totale studietijd van drie weken. De interventiegroep zal tien eiwitverrijkte maaltijden en ad libitum eiwitverrijkt brood ontvangen gedurende twee weken in een totale studietijd van drie weken.
Inschatting van belasting en risico
De risico*s voor deelname aan het onderzoek zijn nihil, aangezien de metingen
niet invasief zijn en de producten die we aanbieden reguliere, commerciële
producten zijn, die door voedingsbedrijven worden geproduceerd, waarbij de
reguliere voedselveiligheid regels gelden. De belasting bestaat voornamelijk
uit de tijd die deelnemers kwijt zijn aan de metingen (huisbezoeken en
zelf-evaluaties van maaltijden). Deze metingen kunnen echter ook als een
positieve invulling van de dag worden gezien, waarbij de onderzoekers tijd en
aandacht geven aan de deelnemers. Bovendien krijgen de deelnemers twee weken
lang maaltijden en brood, wat weer tijd oplevert omdat deelnemers niet zelf
hoeven te koken en minder boodschappen hoeven te doen. Deze studie is
groepsverbonden omdat het geen zin heeft om de langeretermijnacceptatie en
-eiwitinname van verrijkte maaltijden en brood te testen zonder deelname van de
uiteindelijke doelgroep, de thuiswonende ouderen met thuishulp.
Publiek
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- 65 jaar of ouder;
- Zelfstandig wonend in een wooncentrum;
- In staat om zelf te kiezen wat ze eten;
- In staat om zelfstandig te eten;
- In staat om Nederlands te begrijpen;
- Bereidheidsverklaring getekend.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Wilsonbekwaam;
- Niet bereid om toestemming te geven om contact op te nemen met de huisarts over geschiktheid van deelname;
- Mini Mental State Examination score <24;
- Houdt niet van volkorenbrood of van ten minste vijf van de acht aangeboden maaltijden;
- Heeft een allergie/intolerantie voor melk, lactose, soja of gluten;
- Volgt een dieet dat verhindert om normaal brood of normale maaltijden te eten (bijv. vloeibaar dieet, sterk zoutverlaagd dieet)
- Lijdt aan een verminderde nierfunctie (eGFR < 60 ml/min);
- Lijdt aan een terminale ziekte.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL52857.081.15 |