Het hoofddoel van de studie is om de relatie tussen glucose, cognitie en welzijn in een werksetting te onderzoeken. Daarnaast heeft deze studie als doel om de inter- en intra-persoonlijke variatie in glucoserespons op een bepaald voedingsmiddel of…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
algemeen welbevinden en gezondheid
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoeksvariabelen zijn:
- Dagelijkse voedingsinname, zoals gemeten met FatSecret applicatie.
- Dagelijkse glucoseniveaus, zoals gemeten met de continu glucosemonitor
FreeStyle Libre.
- Twee maal dagelijkse cognitietesten, zoals gemeten met een online tool
(beschikbaar via Smartphone of desktop)
- Dagelijkse welzijn, zoals vijf keer per dag gemeten met dagelijkse
vragenlijsten (max. 1 minuut) via de Smartphone
Met 'dagelijks' worden alleen weekdagen bedoeld. Op weekenddagen hoeven de
deelnemers geen metingen te verrichten.
De glucosesensor zal wel in het weekend gewoon blijven zitten.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire parameters zijn sociaal-psychologische factoren.
- Intention to eat healthy (intentie tot gezond eetgedrag): dit wordt gemeten
via een vragenlijst bestaande uit 5 items
- Gebruikerservaringen: dit wordt op twee manieren gemeten. Enerzijds
kwantitatief, via een vragenlijst voor zelf-effectiviteit met betrekking tot
gezond eetgedrag en het type motivatie om gezond te eten (intrinsiek of
extrinsiek). Anderzijds kwalitatief, via een vragenlijst en focusgroepen over
ervaringen met studiedeelname, gebruik van de zelfmonitoring tools, en de
persoonlijke feedback.
Achtergrond van het onderzoek
Dit onderzoek is opgezet door Wageningen University & Research en TNO en wordt
gedaan samen met diverse bedrijven namelijk Jumbo en Google.
Veel mensen in de Westerse wereld hebben een ongezonde leefstijl, inclusief een
ongezond voedingspatroon. Er is al op veel verschillende manieren getracht om
mensen te stimuleren gezondere keuzes te maken, maar resultaten van dergelijke
studies zijn erg variabel. Eén mogelijke verklaring hiervoor is dat bij veel
van deze aanpakken geen rekening is gehouden met de specifieke individuele
wensen en behoeften. Voor een effectievere aanpak, zou rekening moeten worden
gehouden met persoonlijke karakteristieken. Met andere woorden, een meer
gepersonaliseerde aanpak is nodig.
Wanneer gepersonaliseerde voeding en gezondheid in een werksetting wordt
toegepast, moeten de gezondheidsaspecten die worden meegenomen ook relevantie
hebben voor deze werksetting. Bloedglucose levels, cognitie en (subjectieve)
welzijn zijn dergelijke parameters.
Op hoofdlijnen is bekend wat de relatie is tussen bloedglucose en
voedingsinname en tussen cognitie en voedingsinname. De relatie tussen
bloedglucose en cognitie is minder goed onderzocht. Daarnaast zijn dergelijke
onderzoeken in lab-settings uitgevoerd, en niet in 'real-life'.
Een onderzoek naar deze parameters, inclusief (subjectieve) welzijn als
individuele maat voor ervaren profijt, in een werk-setting kan bijdragen aan
het inzicht in de relatie tussen glucose, cognitie en welzijn, evenals de
koppeling met voedingsinname. Daarnaast kan een dergelijk onderzoek inzicht
opleveren in de potentie van gepersonaliseerd advies op het gebied van glucose,
cognitie en welzijn door te kijken naar de intra- en inter-individuele
verschillen in respons op verschillende typen maaltijden / voedingsmiddelen.
Doel van het onderzoek
Het hoofddoel van de studie is om de relatie tussen glucose, cognitie en
welzijn in een werksetting te onderzoeken. Daarnaast heeft deze studie als doel
om de inter- en intra-persoonlijke variatie in glucoserespons op een bepaald
voedingsmiddel of maaltijd te onderzoeken.
Secundaire doelstellingen:
- Draagt zelf-monitoren en feedback met betrekking tot voedingsinname en
welzijn bij aan motivatie voor gezondere keuzes bij werknemers?
- Wat zijn de gebruikerservaringen van werknemers met het zelf-monitoren van
glucose, welzijn, voedingsinname en cognitie op de werkplek, en de persoonlijke
feedback hierop?
Onderzoeksopzet
Geïnteresseerden ontvangen een vragenlijst, op basis waarvan wordt bepaald of
deze persoon aan alle inclusiecriteria voldoet. Bij meer dan 40 geschikte
kandidaten zal een random selectie worden gemaakt, waarbij rekening wordt
gehouden met een gelijke spreiding van leeftijd en geslacht.
Deelname aan dit onderzoek duurt in totaal ongeveer 9 weken. Tijdens twee
periodes van elk 2 weken zullen deelnemers hun voedingsinname, cognitie,
welzijn en glucose meten. Op basis van deze zelf-meet resultaten ontvangt een
deel van de proefpersonen na de eerste en de tweede meetperiode persoonlijke
feedback (feedback groep). In dit persoonlijke feedbackformulier krijgen
deelnemers inzicht in hun eigen data en wat deze betekenen. Daarnaast wordt,
aan het einde van de studie, het doel van de studie hierin uitgelegd.
De controlegroep ontvangt na de eerste meetperiode "generieke feedback"
(uitleg over de metingen, zonder persoonlijke data). Wel ontvangt de
controlegroep gepersonaliseerde feedback aan het einde van de studie.
Alle zelf-metingen zullen op de werkplek plaatsvinden. Dit kost in totaal
ongeveer 15 minuten per dag. Deze metingen zullen gedurende 2 periodes van elk
twee weken plaatsvinden. Tijdens deze periodes zal een deelnemer dagelijks:
- voedselkeuzes voedingsinname bijhouden met behulp van een app.
- glucose meten met behulp van de een continu glucose-monitor in de vorm van
een pleister op de bovenarm.
- geheugen testen via een aantal korte testjes met behulp van de computer /
smartphone
- welbevinden scoren middels een korte vragenlijst.
Bovendien krijgen deelnemers aan het begin, midden en eind van het onderzoek
een aantal vragenlijsten, waarbij onder andere ervaringen met betrekking tot
het onderzoek worden uitgevraagd.
Voedingsinname
Tijdens de eerste meetperiode van dit onderzoek vragen we deelnemers op
werkdagen een vooraf vastgestelde lunch te nemen. Dit zullen gewoon in het
restaurant verkrijgbare lunches zijn. Tijdens de tweede meetperiode zijn
deelnemers vrij om alles uit het restaurant te kiezen. Wel vragen we deelnemers
om keuzes bij te houden in een app. Daarnaast worden deelnemers gevraagd
tijdens de twee meetperioden van twee weken elke ochtend (ongeveer) hetzelfde
ontbijt te nemen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De interventie bestaat uit een persoonlijk feedbackrapport dat de persoonlijke feedback groep na de eerste meetperiode van twee weken, evenals na de twee meetperiode ontvangt. Het persoonlijke feedbackrapport bevat persoonlijke data, inclusief grafieken van de glucoseprofielen en welzijnsscores en hieraan gekoppelde voedingsinname en cognitie. Daarnaast wordt in het feedbackrapport uitgelegd waarom deze parameters van belang zijn en wat ze betekenen (inclusief gezonde afkapwaarden of benchmarkdata). De controlegroep (generieke feedback groep) ontvangt tijdens de studie een generiek feedback formulier. Na afloop van de studie ontvangt de controlegroep wel een gepersonaliseerde feedback. Daarnaast worden deelnemers in de eerste meetperiode gevraagd om gestandaardiseerde maaltijden / voedingsmiddelen te eten met de lunch. Dit om de glucoseprofielen na een bepaalde maaltijd zowel tussen als binnen een persoon te kunnen vergelijken. De gestandaardiseerde maaltijden bestaan uit lunches die regulier verkrijgbaar zijn bij het Jumbo personeelsrestaurant. In de tweede meetperiode zijn deelnemers vrij in hun keuze, zodat verschillen in keuzes, en motivatie voor gezonde keuzes, tussen de persoonlijke feedback en controlegroep kunnen worden bekeken.
Inschatting van belasting en risico
Nadelen van meedoen aan het onderzoek kunnen zijn dat deelnemers gedurende twee
keer twee weken dagelijks een aantal testen moet verrichten en dat deelnemers
zich aan een aantal afspraken moeten houden (compliance met studieprotocol).
Er worden geen risico's verwacht voor deelnemers van deelname aan de studie of
het gebruik van de zelfmonitoring tools. De gebruikte tools zijn allemaal
commercieel verkrijgbaar of eerder gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Er zijn
geen nadelige effecten van deze tools bekend of verwacht.
Publiek
Nieuwe Kanaal 9a
Wageningen 6709PA
NL
Wetenschappelijk
Nieuwe Kanaal 9a
Wageningen 6709PA
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Deelnemers moeten minimaal vier dagen per week tijdens de lunch aanwezig zijn op het Jumbo hoofdkantoor, en toegang hebben tot een computer.
* Deelnemers moeten regelmatig gebruik maken van het Jumbo Food cafe (3 of meer keer per week).
* Vrijwillige toestemming verleend
* Bereid zich te houden aan alle studieprocedures.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* Ploegendiensten
* diabetes type 2 patienten
* onder behandeling voor neurologische of psychiatrische klachten/aandoeningen
* specfieke dieetvoorkeuren, inclusief veganistisch, raw food, paleo
* specifieke allergieën en intoleranties, waaronder coeliakie, gluten intolerantie, lactose intolerantie, melk eiwit allergie
* huidallergie of eczeem
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL61725.028.17 |