Onderzoeken wat de invloed is van een verstoring in het circadiaans ritme op voedselvoorkeuren en reuk- en smaakvermogen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
slaapstoornisssen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoeksvariabelen zijn (veranderingen in) voedselvoorkeuren en
reuk- en smaakvermogen.
Secundaire uitkomstmaten
Ander uitkomstmaten zijn slaapduur en kwaliteit, lichaamstemperatuur, beweging
en honger en verzadiging.
Achtergrond van het onderzoek
In Nederland werkt ongeveer 15 procent van de beroepsbevolking regelmatig in de
nachtdienst. Helaas zorgt werken in de nachtdienst voor een ontregeling van
onze natuurlijke ritmen van eten, slapen, en werken. Dit zorgt voor verhoogde
gezondheids- en veiligheidsrisico's. Zo is werken in de nachtdienst
geassocieerd met een verhoogd risico op het krijgen van hart en vaatziekten,
diabetes mellitus type 2 en overgewicht. Het is nog niet duidelijk wat precies
de oorzaak is van deze verhoogde risico's en hoe ze door middel van
voedingsinterventies kunnen worden verbeterd. Een verschuiving in het slaap- en
waak ritme kan zorgen voor een onregelmatig eetpatroon en ongezondere
voedselkeuzes. Dit kan het gevolg zijn van veranderende voedselvoorkeuren door
hormonale veranderingen in honger en verzadiging. Daarnaast is het vermoeden
dat ook het reuk- en smaakvermogen wordt beïnvloed door een dag-nachtritme.
Mogelijk zorgen veranderingen in het reuk- en smaakvermogen voor veranderde
voedselvoorkeuren en kan hiermee de keuze voor ongezondere voedingsmiddelen
verklaren.
Doel van het onderzoek
Onderzoeken wat de invloed is van een verstoring in het circadiaans ritme op
voedselvoorkeuren en reuk- en smaakvermogen.
Onderzoeksopzet
Deze observationele studie wordt uitgevoerd onder nachtdienstmedewerkers. Het
onderzoek vindt plaats op 4 aaneengesloten dagen. Tijdens deze dagen wordt er
gekeken naar voedselvoorkeuren en zal het reuk- en smaakvermogen worden gemeten
op verschillende tijdstippen tijdens een normaal en verstoord circadiaans
ritme.
Inschatting van belasting en risico
Er zijn geen risico's verbonden aan deelname van het onderzoek. De last die het
onderzoek met zich meebrengt is de tijdsinvestering. De deelnemers wordt
gevraagd om gedurende 4 aangesloten dagen deel te nemen aan 10
onderzoekssessies van 45 tot 75 minuten. Van de 10 sessies vinden in 0-6
onderzoekssessies plaats op Wageningen University & Research.
Door het observationele karakter van het onderzoek zullen de deelnemers niet
direct voordelen ontvangen bij deelname. Wel krijgen ze inzicht in hun reuk- en
smaakvermogen.
De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in veranderingen in
voedselvoorkeuren en reuk- en smaakvermogen in relatie tot veranderingen in
voedselinname in nachtdienstmedewerkers. Deze informatie kan gebruikt worden
bij het ontwikkelen en optimaliseren van voedingsrichtlijnen voor
nachtdienstmedewerkers.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Ten minste 3 maanden werkzaam in de nachtdienst,
Ten minste 35 jaar,
Een Body Mass Index van ten minste 25 kg/m2,
Bereid zijn om de studieprocedures op te volgen (geen parfum opdoen en 45 tot 120 minuten voorafgaand aan een testsessie niet eten)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
In de afgelopen 6 maanden zwanger geweest
Verminderde reuk- en smaakvermogen (zelfgerapporteerd)
Roken
Gediagnosticeerd met narcolepsie of chronische slapeloosheid
Lijdt aan insuline afhankelijke diabetes mellitus,
Medicatie gebruikt die slaapproblemen veroorzaakt of verminder/tegengaat of bereid bent deze tijdens de studie tijdelijk niet in te nemen (indien mogelijk),
Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename heeft van meer dan 5 kg in de afgelopen maand,
Aan een ander medisch-wetenschappelijk onderzoek meedoet.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL62968.081.17 |