Het doel van dit onderzoek is om aan te tonen dat plantaardig eiwit een goed alternatief is om spieropbouw te stimuleren. In dit onderzoek vergelijken we het effect na inname van plantaardig eiwit en dierlijk eiwit op spiereiwitsynthese.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eiwit- en aminozuurmetabolismestoornissen NEG
- Spieraandoeningen
Synoniemen aandoening
Aandoening
gezonde voeding
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het belangrijkste eindpunt in de studie is spiereiwitsynthese. Om deze te
bepalen zullen de volgende parameters
worden gemeten in bloed en spierweefsel:
- Spiergebonden L-[ring-13C6]-phenylalanine verrijking (in MPE)
- Spier vrije L-[ring-13C6]-phenylalanine verrijking (in MPE)
- Plasma L-[ring-13C6]-phenylalanine verrijking (in MPE)
Secundaire uitkomstmaten
Aminozuur concentraties, glucose en insuline concentraties
GI-klachten en smakelijkheid na consumptie van de maaltijd (VAS vragenlijst)
Achtergrond van het onderzoek
Het behoud en herstel van spiermassa en functie zijn van essentieel belang voor
zowel jongeren als tijdens veroudering, waar spiermassa verlies (sarcopenie)
gekenmerkt is. Sarcopenie heeft grote impact op onze gezondheidszorg als gevolg
van een verhoogde morbiditeit, hospitalisatie en/of institutionalisering. Het
verlies van spiermassa wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren,
waaronder een suboptimaal voedingspatroon en een sedentaire levensstijl. Bij
jongeren is ook met name tijdens herstel na inspanning een optimale
voedingstoestand van belang. Een verstoring in de regulatie van skeletspier
eiwitomzetting volgt uit een disbalans tussen spiereiwitsynthese en degradatie.
Het is bekend dat de inname van eiwitten een positieve werking heeft op de
vorming en het behoud van skeletspierweefsel. Inname van eiwitten stimuleert de
aanmaak van spiereiwitten en remt de spierafbraak, dat resulteert in een
positieve netto eiwit balans in zowel jongeren als ouderen. Plantaardige
(bijvoorbeeld tarwe) en dierlijke eiwitten (bijvoorbeeld wei en caseïne) hebben
verschillende effecten op spieropbouw. Echter, er is een wereldwijd tekort aan
dierlijk eiwit en de kosten zijn relatief hoog. Ook zijn de effecten van
plantaardige eiwitten op spieropbouw nog niet helemaal duidelijk.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om aan te tonen dat plantaardig eiwit een goed
alternatief is om spieropbouw te stimuleren. In dit onderzoek vergelijken we
het effect na inname van plantaardig eiwit en dierlijk eiwit op
spiereiwitsynthese.
Onderzoeksopzet
Gerandomiseerde interventiestudie
Onderzoeksproduct en/of interventie
De proefpersonen krijgen of een plantaardig eiwitproduct (220 vegetarische vleesvervanger) of een dierlijk eiwitproduct (175 gkipfilet) dat beide 40 g eiwit levert. Beide maaltijden worden 8 minuten gebakken in een koekenpan met olijfolie (3 mL) door een onafhankelijke onderzoeker en geserveerd op een wit bord. De maaltijden lijken qua kleur, verschijning en textuur op elkaar.
Inschatting van belasting en risico
De risico's verbonden aan deelname zijn klein. Het inbrengen van de infusen is
vergelijkbaar met een bloedafname en kan resulteren in een klein hematoom.
Spierbiopten vinden plaats onder plaatselijke verdoving en worden uitgevoerd
door een ervaren arts, maar kan ongemak veroorzaken tot 24 uur na de
voltooiing. Het ongemak is vergelijkbaar met spierpijn of de pijn van een
knietje tegen het bovenbeen. Wij nemen in totaal 16 bloedmonsters (in totaal
170 ml) . De totale hoeveelheid bloed die we afnemen is minder dan de helft van
een bloeddonatie en zal volledig hersteld zijn na ongeveer 1 maand. De
deelnemers komen in totaal 2 keer naar de universiteit: 1 screening (1.5 uur)
en 1 testdag (8.5 uur). Voorafgaand aan de testdag moeten de deelnemers nuchter
zijn. Ze mogen dus niet eten en drinken (met uitzondering van water) na 22.00
uur de avond ervoor. Voorafgaand aan de testavond zal er een standaard
avondmaaltijd moeten worden gegeten. Drie dagen voorafgaand aan de testavond
zal er geen intense fysieke inspanning mogen worden geleverd en geen alcohol
gedronken worden. De proefpersonen zullen gedurende 3 dagen een voedings- en
activiteitendagboekje bijhouden. Tijdens de screening zal er een DEXA scan
worden gemaakt. Verder zullen de deelnemers een medische vragenlijst invullen,
lengte en gewicht wordt bepaald Tijdens de testdag zitten de deelnemers op bed
op de universiteit waarbij spier en bloedafnames plaats vinden.Alle deelnemers
zullen een eiwitrijke maaltijd consumeren (40 g eiwit) die uit plantrdige of
dierlijke eiwitten bestaan.
Het gebruik van intraveneuze toediening van stabiele isotoop aminozuren is het
mogelijk om de novo spiereiwitsynthese uit aminozurente meten na inname van de
maaltijd. Deze methodoologie is in vele eerdere METC protocollen goedgekeurd.
Er is geen direct voordeel voor de deelnemers tijdens dit onderzoek, enkel de
bijdrage aan wetenschap onderzoek en kennis over voedingsinterventies die
spieropbouw kunnen stimuleren
dat wordt verkregen tijdens dit onderzoek en gebruikt kan worden in de
toekomst.
Publiek
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Wetenschappelijk
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229 ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Mannen
* Leeftijd 18 - 35 jaar
* Gezond en recratief actief (max 3 dagen per week lichamelijke activiteit)
* BMI 18.5 * 27.5 kg/m2
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* Vrouwen
* Gediagnosticeerd Diabetes
* Tarwe allergie
* Coeliakie
* Roken
* Gediagnosticeerde metabole ziektes of maag- darm aandoeningen
* Een geschiedeing van neuromusculaire aandoeningen
* Medicatie die eiwitmetabolisme kan verstoren (bijv. corticosteroiden, ontstekkingremmers of acne medicatie).
* Deelname aan een gestructureerd krachttraining programma
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL60380.068.16 |