De primaire doelstelling van de huidige studie is om het effect te bepalen van bewust en actief ruiken van macronutriënt-gerelateerde geuren op eetlust, en daadwerkelijke voedselinname, in personen met een normaal gewicht zonder voedselbeperkingen.…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoekvariabelen zijn: verandering in specifieke eetlust voor
producten wel/niet congruent met de blootgestelde geur (het verschil tussen
voor- en na geur blootstelling), en voedselinname (wel/niet congruent met de
blootgestelde geur).
Secundaire uitkomstmaten
De secundarie onderzoekvariabelen zijn: voedselvoorkeuren (relatieve
voorkeurscore), en correlatie tussen zelf gerapporteerde
macronutriëntenvoorkeur en daadwerkelijk macronutriënten-inname.
Achtergrond van het onderzoek
In onze obesogene omgeving worden we omgeven door geuren van voedsel die
(onbewust) onze voedselkeuze stimuleren en ons (teveel) laten eten. Geur speelt
een belangrijke rol in eetgedrag doordat het voedsel kan signaleren, onze
aandacht trekt, en onze eetlust stimuleert. Desalniettemin is het effect van de
geur van voedsel op gedrag nog niet duidelijk.
Geur kan een rol spelen in het krijgen van eetlust (trek) en het beginnen met
eten. Sommige studies hebben aangetoond dat blootstelling aan voedselgeuren de
eetlust voor voedsel met soortgelijke eigenschappen vergroot; dit staat bekend
als sensorisch-specifieke eetlust, en kan gegeneraliseerd worden naar
producten binnen bepaalde categorieën, met vergelijkbare smaak en/of
energiedichtheid.
Aan de andere kant zijn er tegenstrijdige resultaten gevonden tussen de invloed
van geuren op eetlust versus voedselkeuzes en daadwerkelijke inname.
Verschillen in intensiteit, type van blootstelling (expliciet of impliciet), en
bewustzijn van de geur zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor het gebrek aan
consistentie in de gevonden resultaten.
Daarom stellen we een serie van gedragsstudies voor om de functie van geur en
zijn invloed op eetlust en voedselinname te onderzoeken. Ons doel is om de
verschillende effecten van intensiteit, bloostellingsmethode (expliciet en
impliciet) en bewustzijn van het signaal te onderscheiden: Bewust en actief
ruiken van geuren (deel A); onbewust (impliciet) ruiken van geuren (deel B);
onbewust en passief ruiken door middel van omgevingsgeuren (deel C).
In het huidige protocol zal alleen deel A in detail worden uitgelegd. De kennis
die in deel A wordt opgedaan, zal gebruikt worden om de juiste methodes voor
deel B en C vast te stellen.
Doel van het onderzoek
De primaire doelstelling van de huidige studie is om het effect te bepalen van
bewust en actief ruiken van macronutriënt-gerelateerde geuren op eetlust, en
daadwerkelijke voedselinname, in personen met een normaal gewicht zonder
voedselbeperkingen.
De secundaire doelstelling is om het effect te bepalen van bewust en actief
ruiken van macronutriënt-gerelateerde geuren op voedselvoorkeuren.
Daarnaast zullen we de correlatie bepalen tussen zelfgerapporteerde
macronutriëntenvoorkeur en daadwerkelijke macronutriënten-inname.
Onderzoeksopzet
De huidige studie is een gebalanceerde cross-over interventie studie.
Deelnemers zullen meedoen aan een informatiebijeenkomst en vijf testsessies. In
elke testsessie zullen proefpersonen blootgesteld worden aan één van de vijf
condities (geur geassocieerd met voedsel rijk aan koolhydraten, eiwitten en
vet, laag in calorieën en een niet-geur). Proefpersonen zullen gevraagd worden
om hun algemene eetlust en specifieke eetlust aan te geven, een computertaak
omtrent voedselvoorkeuren (MTPRT) in te vullen en een alertheidstaak (PVT) uit
te voeren. Deelnemers zullen een lunch aangeboden krijgen om ad libitum inname
(zonder hun medeweten) te meten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
In elke testsessie zullen proefpersonen blootgesteld worden aan één van de vijf condities (geur geassocieerd met voeding rijk aan koolhydraten, eiwitten en vet, laag in calorieën en een niet-geur) gedurende enkele minuten.
Inschatting van belasting en risico
Deze studie is niet-therapeutisch. Het risico geassocieerd met deelname aan
deze studie is verwaarloosbaar. De belasting kan als laag worden beschouwd. De
studie omvat vijf bezoeken in een niet-verzadigde toestand en een
informatiebijeenkomst. De totale duur is ongeveer 6 uur. Alle geuren en
voedselproducten worden als veilig beschouwd om te gebruiken/consumeren, en
zijn commercieel verkrijgbaar.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Nederlandse vrouwen.
Gezond en normaal lichaamsgewicht (BMI: 18.5 - 25 kg/m^2).
Tussen de 18 en 35 jaar oud.
Normaal reukvermogen.
Normaal smaakvermogen.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Lijngericht eters.
Roken.
Incorrecte identificatie of associatie van de geuren die in de studie worden gebruikt.
Een vegetarisch dieet volgend, of allergieën, intoleranties of overgevoeligheden voor gebruikte geuren en/of voedselproducten hebben.
De gebruikte geuren en voedselproducten in onze studie niet lekker vindt.
Medicatie gebruikt, behalve paracetamol of hormonale anticonceptie.
Zwanger zijn of de intentie hebben om zwanger te raken tijdens de studie of borstvoeding geven.
In de afgelopen twee maanden 5 kg of meer bent aangekomen of afgevallen.
Werknemer bij de Afdeling Humane Voeding en Gezondheid aan Wageningen UR, of op dit moment een MSc thesis schrijft bij de Afdeling van Humane Voeding en Gezondheid.
Deelneemt aan andere medische studies.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL66580.081.18 |