Primair:- Bepalen van de dosis-responsrelatie voor SAR442168 om het aantal nieuwe actieve hersenlaesies te verminderen.Secundair:- Om de werkzaamheid van SAR442168 op de ziekteactiviteit te evalueren, beoordeeld door klinische en beeldvormende…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Demyelinisatieaandoeningen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Aantal nieuwe Gd-versterkende T1-hyperintense laesies aan het einde van de 12
weken durende SAR442168-behandeling zoals gedetecteerd door MRI van de
hersenen.
Secundaire uitkomstmaten
- Aantal nieuwe of vergrote T2-laesies na 12 weken behandeling met SAR442168
- Aantal Gd-versterkende T1-hyperintense laesies aan het einde van de 12 weken
durende behandeling met SAR442168
- Bijwerkingen (AEs), ernstige ongewenste voorvallen (SAEs), mogelijk klinisch
significante afwijkingen in laboratoriumtests, elektrocardiogram (ECG) of
vitale functies tijdens de onderzoeksperiode
Achtergrond van het onderzoek
De Bruton*s tyrosinekinase (BTK) pathway is van cruciaal belang voor
signalering in B-lymfocyten en myeloïde cellen inclusief de microglia van het
centrale zenuwstelsel (CNS). Elk van deze celtypen is betrokken bij de
pathofysiologie van multiple sclerose (MS). SAR442168, een CNS-penetrant
BTK-remmer, heeft het potentieel voor een duaal werkingsmechanisme door remming
van door antigen geïnduceerde B-celactivering die verantwoordelijk is voor
ontsteking en door het moduleren van slecht aangepaste microgliale cellen die
zijn gekoppeld aan neuro-inflammatie in de hersenen en het ruggenmerg. Er is
nog steeds een aanzienlijke onvervulde behoefte aan therapieën gericht op
neuroinflammatie in het CNS met als doel de langdurige invaliditeit en
neurodegeneratie bij mensen met relapsing multiple sclerose (RMS) te stoppen,
en ook bij progressieve vormen van de ziekte (primaire progressieve multiple
sclerose [ PPMS] en secundaire progressieve multiple sclerose [SPMS]). Zelfs de
meest recente hoog-efficiënte ziektemodificerende therapieën werken
voornamelijk op adaptieve immuniteit in de periferie met slechts een bescheiden
of tijdelijk vermogen om neuro-inflammatoire en neurodegeneratieve processen te
stoppen en de progressie van de ziekte te stoppen, zoals ook is aangetoond door
recente studies met progressieve MS.
Doel van het onderzoek
Primair:
- Bepalen van de dosis-responsrelatie voor SAR442168 om het aantal nieuwe
actieve hersenlaesies te verminderen.
Secundair:
- Om de werkzaamheid van SAR442168 op de ziekteactiviteit te evalueren,
beoordeeld door klinische en beeldvormende middelen.
- Om de veiligheid en verdraagbaarheid van SAR442168 te evalueren.
Onderzoeksopzet
Een fase 2, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, cross-over,
dosisbepalende studie om de MRI-werkzaamheid en de veiligheid van 12 weken
toediening van SAR442168 te onderzoeken.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Bruton's tyrosinekinaseremmer, maximaal vier tabletten per dag om een dagelijkse dosis van 5, 15, 30 of 60 mg te bereiken, afhankelijk van het cohort en de arm waarnaar de patiënt wordt gerandomiseerd. Dit wordt gegeven in tabletvorm en de wijze van toediening is oraal. Patienten zullen 12 weken worden behandeld met het onderzoeksmiddel en zullen of 4 weken vooraf of achteraf placebo nemen.
Inschatting van belasting en risico
Risico's gerelateerd aan bloedafname en bijwerkingen van het onderzoeksmiddel.
Publiek
Paasheuvelweg 25
Amsterdam 1105 BP
NL
Wetenschappelijk
Paasheuvelweg 25
Amsterdam 1105 BP
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- De deelnemer moet 18 tot 55 jaar oud zijn op het moment van ondertekening van de patienteninformatie.
- De deelnemer moet gediagnosticeerd zijn met RMS volgens de 2017 revisie van de
McDonald diagnostische criteria.
- De deelnemer moet minstens 1 gedocumenteerde relapse hebben in het voorgaande jaar, *2 gedocumenteerde relapses binnen de voorgaande 2 jaar, of *1 actieve Gd-versterkende hersenlaesie op een MRI-scan in de afgelopen 6 maanden voorafgaand aan screening.
- Een vrouwelijke deelnemer moet een dubbele anticonceptiemethode gebruiken, inclusief een zeer effectieve anticonceptiemethode, behalve als ze ten minste 3 maanden eerder een sterilisatie heeft ondergaan of postmenopauzaal is. Menopauze wordt gedefinieerd als zijnde amenorrheic voor *2 jaar met serum follikelstimulerend hormoon (FSH) *niveau > 30 UI / L.
- Mannelijke deelnemers, van wie de partner vruchtbaar is (inclusief vrouwen die borstvoeding geven), moeten aanvaarden om tijdens de geslachtsgemeenschap een dubbele anticonceptiemethode te gebruiken volgens het volgende algoritme: (condoom) plus (spiraaltje of hormonaal anticonceptivum) van randomisatie tot 3 maanden na de laatste dosis studiemedicatie.
- Mannelijke deelnemers van wie de partner zwanger is, moeten gedurende de geslachtsgemeenschap een condoom gebruiken van randomisatie tot 3 maanden na de laatste dosis studiemedicatie.
- Mannelijke deelnemers moeten ermee ingestemd hebben geen sperma te doneren van de randomisatie tot 3 maanden na de laatste dosis studiemedicatie.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- De deelnemer is gediagnosticeerd met PPMS volgens de 2017-herziening van de McDonald diagnostische criteria of met niet-recidiverende SPMS.
- De deelnemer heeft voorwaarden of situaties die deelname aan deze studie nadelig kunnen beïnvloeden, onder andere: een korte levensverwachting vanwege reeds bestaande gezondheidstoestand (en) zoals bepaald door hun behandelende neuroloog; Medische aandoening(en) of gelijktijdige ziekte(n) waardoor ze niet geevalueerd kunnen worden voor het primaire eindpunt of die deelname aan dit onderzoek negatief zouden beïnvloeden, zoals beoordeeld door de onderzoeker; Een vereiste voor comedicatie behandeling die het primaire eindpunt kan vertekenen; contra-indicatie voor MRI, oa. aanwezigheid van pacemakers, metalen implantaten in gebieden met een hoog risico, aanwezigheid van metaalachtig materiaal (bijv. granaatscherven) in gebieden met een hoog risico, een bekende voorgeschiedenis van allergie voor een contrastmiddel of geschiedenis van claustrofobie; Contra-indicaties om MRI-contrastverhogende preparaten van Gd te gebruiken.
- De deelnemer heeft een voorgeschiedenis van of heeft momenteel gelijktijdige medische of klinische aandoeningen die deelname aan deze studie nadelig zouden beïnvloeden, o.a.: Een voorgeschiedenis van T-lymfocyt of T-lymfocyt-receptor vaccinatie, transplantatie en / of antirejectietherapie ; Een geschiedenis van diagnose van progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) of bewijs van bevindingen die wijzen op PML op de baseline MRI; Een voorgeschiedenis van infectie met het humaan immunodeficiëntievirus; Een geschiedenis van actieve of latente tuberculose; Alle andere actieve infecties die een nadelig effect zouden kunnen hebben op deelname of IMP-toediening in deze studie, zoals beoordeeld door de onderzoeker; Een voorgeschiedenis van maligniteit binnen 10 jaar voorafgaand aan het eerste screeningsbezoek, behalve effectief behandeld carcinoom in situ van de cervix of adequaat behandeld niet-metastatisch squameus of basaalcelcarcinoom van de huid; Een geschiedenis van alcohol- of drugsmisbruik binnen 1 jaar voorafgaand aan het eerste screeningbezoek; Een voorgeschiedenis van een psychiatrische aandoening, gedragsstoornis of depressie waarvoor ziekenhuisopname nodig was binnen 2 jaar voorafgaand aan het eerste screeningbezoek; Aanwezigheid van screeningslaboratoria of ECG-waarden buiten normale limieten die volgens de onderzoeker klinisch significant zijn; Aanwezigheid van leverbeschadiging gedefinieerd als onderliggende hepatobiliaire ziekte of screening alanine-aminotransferase (ALT)> 3 x normaalwaarden (ULN).
- Bij screening is de deelnemer positief voor hepatitis B-oppervlakte-antigeen en / of hepatitis B-kernantilichaam en / of positief voor hepatitis-C-antilichaam.
- De deelnemer heeft een van de volgende aandoeningen: een bloedingsstoornis of een bekende bloedplaatjesstoornis op elk moment voorafgaand aan het eerste screeningbezoek; Een bloedplaatjestelling van <150 000 / *L bij het screeningsbezoek.
- De deelnemer heeft tijdens het screeningbezoek een lymfocyttelling die lager is dan de ondergrens van normaal (LLN).
- De deelnemer heeft een levend (verzwakt) vaccin binnen 2 maanden vóór het eerste behandelingsbezoek ontvangen.
- De deelnemer heeft een van de volgende medicaties / behandelingen ontvangen binnen het gespecificeerde tijdsbestek vóór een nulmeting (geen wash-out vereist voor behandelingen van interferonen bèta of glatirameeracetaat):
-Systemische corticosteroïden, adrenocorticotroop hormoon 1 maand voorafgaand aan screening MRI-scan
-Dimethylfumaraat 1 maand voorafgaand aan randomisatie
-Intraveneus (IV) immunoglobuline, fingolimod, natalizumab 2 maanden voorafgaand aan randomisatie
-Teriflunomide 2 jaar voorafgaand aan randomisatie of 1 maand voorafgaand aan randomisatie als deelnemer een versnelde eliminatieprocedure ondergaat en het teriflunomide plasmaconcentratie lager dan 0,02 mg / L voor randomisatie is
-B-cel-uitputtende therapieën zoals ocrelizumab en rituximab 6 maanden voorafgaand aan randomisatie of tot terugkeer van B-cel tellingen naar normale niveaus, welke langer is
- Licht tot matig immunosuppressieve / chemotherapeutische geneesmiddelen zoals azathioprine en methotrexaat 6 maanden voorafgaand aan randomisatie
-Zeer immunosuppressieve / chemotherapeutische medicatie: mitoxantron tot 120 mg / m2 lichaamsoppervlak, cyclofosfamide, cladribine 2 jaar voorafgaand aan randomisatie
- Alemtuzumab 4 jaar voorafgaand aan randomisatie
- Lymfoïde bestraling, beenmergtransplantatie, mitoxantron (met bewijs van cardiotoxiciteit na behandeling, of cumulatieve levensdosis> 120 mg / m2), andere sterk immunosuppressieve behandelingen met zeer langdurige effecten altijd
- De deelnemer krijgt sterke inductoren of remmers van CYP3A- of CYP2C8-leverenzymen zoals vermeld in appendix 7.
- De deelnemer krijgt antistollings- / antibloedplaatjes-therapieën
- De deelnemer heeft een EDSS-score> 5,5 bij het eerste screeningbezoek.
- De deelnemer heeft een relapse gehad in de 30 dagen voorafgaand aan de randomisatie.
- De deelnemer is zwanger of een vrouw die borstvoeding geeft.
- De deelnemer heeft een van de volgende symptomen binnen 4 weken voor het eerste screeningsbezoek: Koorts (*38 ° C); Aanhoudende chronische of actieve terugkerende infectie die behandeling met antibiotica, antivirale of schimmelwerende middelen vereist.
- De deelnemer heeft een gedocumenteerde geschiedenis van poging tot zelfmoord gedurende de 6 maanden voorafgaand aan het screeningsbezoek, presenteert met zelfmoordgedachten van categorie 4 of 5 op de Columbia Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS) tijdens het onderzoek, OF als in het oordeel van de onderzoeker de deelnemer risico loopt op een zelfmoordpoging.
- De deelnemer heeft binnen 4 weken voorafgaand aan het eerste screeningsbezoek een grote operatie ondergaan die de veiligheid van de deelnemer zou kunnen beïnvloeden of de immuunrespons zou kunnen beïnvloeden (zoals beoordeeld door de onderzoeker) of geplande electieve chirurgie heeft tijdens de duur van het onderzoek.
- De deelnemer heeft een geschiedenis of aanwezigheid van significante andere gelijktijdige ziekte(n) die, in het oordeel van de onderzoeker, deelname aan deze studie nadelig zouden beïnvloeden studie zoals, maar niet beperkt tot, cardiovasculaire nier-, neurologische, endocrinologische, gastro-intestinale, hepatische, metabole, pulmonale of lymfatische aandoeningen.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
EudraCT | EUCTR2018-003927-12-NL |
CCMO | NL67984.029.19 |
Ander register | U1111-1220-0572 |