De primaire doelstelling van de huidige studie is om het effect te bepalen van onbewust en passief ruiken van macronutriënt-gerelateerde geuren op eetlust, en daadwerkelijke voedselinname, in personen met een normaal gewicht zonder…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire onderzoekvariabelen zijn: verandering in specifieke eetlust voor
producten wel/niet congruent met de blootgestelde geur (het verschil tussen
voor- en na geur blootstelling), en voedselinname (wel/niet congruent met de
blootgestelde geur).
Secundaire uitkomstmaten
De secundarie onderzoekvariabelen zijn: voedselvoorkeuren (relatieve
voorkeurscore), en correlatie tussen zelf gerapporteerde
macronutriëntenvoorkeur en daadwerkelijk macronutriënten-inname.
Ook wordt exploratief onderzocht of er een effect is van honger of verzadiging
zijn op het vermogen tot logisch redeneren.
Achtergrond van het onderzoek
In onze obesogene omgeving worden we omgeven door geuren van voedsel die
(onbewust) onze voedselkeuze stimuleren en ons (teveel) laten eten. Geur speelt
een belangrijke rol in eetgedrag doordat het voedsel kan signaleren, onze
aandacht trekt, en onze eetlust stimuleert. Desalniettemin is het effect van de
geur van voedsel op gedrag nog niet duidelijk.
Geur kan een rol spelen in het krijgen van eetlust (trek) en het beginnen met
eten. Sommige studies hebben aangetoond dat blootstelling aan voedselgeuren de
eetlust voor voedsel met soortgelijke eigenschappen vergroot; dit staat bekend
als sensorisch-specifieke eetlust, en kan gegeneraliseerd worden naar
producten binnen bepaalde categorieën, met vergelijkbare smaak en/of
energiedichtheid.
Aan de andere kant zijn er tegenstrijdige resultaten gevonden tussen de invloed
van geuren op eetlust versus voedselkeuzes en daadwerkelijke inname.
Verschillen in intensiteit, type van blootstelling (expliciet of impliciet), en
bewustzijn van de geur zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor het gebrek aan
consistentie in de gevonden resultaten.
Daarom stellen we een serie van gedragsstudies voor om de functie van geur en
zijn invloed op eetlust en voedselinname te onderzoeken. Ons doel is om de
verschillende effecten van intensiteit, bloostellingsmethode (expliciet en
impliciet) en bewustzijn van het signaal te onderscheiden: Bewust en actief
ruiken van geuren (deel A; NL66580.081.18) en onbewust en passief ruiken door
middel van omgevingsgeuren (deze studie- deel B).
Resultaten van deel A laten zien dat voedselgeuren sensorisch specifieke
eetlust beinvloeden, maar geen effect hebben op voedselinname.
In de huidige studie worden methoden gebruikt, gebaseerd op de eerder opgedane
kennis in de vorige studie (deel A).
Doel van het onderzoek
De primaire doelstelling van de huidige studie is om het effect te bepalen van
onbewust en passief ruiken van macronutriënt-gerelateerde geuren op eetlust, en
daadwerkelijke voedselinname, in personen met een normaal gewicht zonder
voedselbeperkingen.
De secundaire doelstelling is om het effect te bepalen van onbewust en passief
ruiken van macronutriënt-gerelateerde geuren op voedselvoorkeuren.
Daarnaast zullen we de correlatie bepalen tussen zelfgerapporteerde
macronutriëntenvoorkeur en daadwerkelijke macronutriënten-inname.
Alternatief doel voor proefpersonen: De invloed honger en verzadiging op het
vermogen logisch te redeneren. Aan het einde van de laatste test sessie zal een
debriefing plaatsvinden voor de deelnemers.
Onderzoeksopzet
De huidige studie is een gebalanceerde cross-over interventie studie.
Deelnemers zullen meedoen aan een informatiebijeenkomst en vier testsessies. In
elke testsessie zullen proefpersonen blootgesteld worden aan één van de vier
condities (geur geassocieerd met voedsel rijk aan koolhydraten, eiwitten en
vet, en laag in calorieën). Proefpersonen zullen gevraagd worden om hun
algemene eetlust en specifieke eetlust en stress aan te geven, een computertaak
omtrent voedselvoorkeuren (MTPRT) in te vullen en sommige psychometrische taken
(om het vermogen logisch te redeneren te meten; dit is ter afleiding van het
werkelijke doel van de studie) uit te voeren. Deelnemers zullen een lunch
aangeboden krijgen om ad libitum inname (zonder hun medeweten) te meten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
In elke testsessie zullen proefpersonen blootgesteld worden aan één van de vier condities (geur geassocieerd met voeding rijk aan koolhydraten, eiwitten en vet, en laag in calorieën) gedurende enkele minuten.
Inschatting van belasting en risico
Deze studie is niet-therapeutisch. Het risico geassocieerd met deelname aan
deze studie is verwaarloosbaar. De belasting kan als laag worden beschouwd. De
studie omvat vier bezoeken in een niet-verzadigde toestand en een
informatiebijeenkomst. De totale duur is ongeveer 5 uur. Alle geuren en
voedselproducten worden als veilig beschouwd om te gebruiken/consumeren, en
zijn commercieel verkrijgbaar. Het niveau van de vragenlijsten om het vermogen
tot logisch redeneren te meten is gemiddeld tot moeilijk.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Nederlandse vrouwen.
Gezond en normaal lichaamsgewicht (BMI: 18.5 - 25 kg/m^2).
Tussen de 18 en 35 jaar oud.
Normaal reukvermogen.
Het smaakvermogen en kleurenblindheid worden ook getest tijdens de screening
sessie. Het doel hiervan is echter om de proefpersonen af te leiden van de
reuktest en het eigenlijke doel van de studie. Deze maten zijn niet relevant
voor de inclusie van het daadwerkelijke onderzoek, maar worden wel genoemd in
de informatie voor de proefpersonen (E1/E2, E3, F1-PIF) om consistentie te
waarborgen.
Tijdens de laatste testsessie zullen de deelnemers een debriefingvragenlijst
over het doel van de studie en het bewustzijn van een geur uitvoeren. Nadat de
onderwerpen de vragenlijst hebben ingevuld, zullen ze worden geïnformeerd over
het huidige doel van de studie door de onderzoekers. Deelnemers kunnen elke
verdere vraag stellen.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Lijngericht eters.
Roken.
Een vegetarisch dieet volgend, of allergieën, intoleranties of
overgevoeligheden voor gebruikte voedselproducten hebben.
De gebruikte voedselproducten in onze studie niet lekker vindt.
Medicatie gebruik, behalve paracetamol of hormonale anticonceptie.
Zwanger zijn of de intentie hebben om zwanger te raken tijdens de studie of
borstvoeding geven.
In de afgelopen twee maanden 5 kg of meer bent aangekomen of afgevallen.
Werknemer bij de Afdeling Humane Voeding en Gezondheid aan Wageningen UR, of
student op dit moment een MSc thesis schrijvend bij de Afdeling Humane Voeding
en Gezondheid.
Deelneemt aan andere medische studies.
Voorheen deelgenomen aan STER studie 1
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL69840.081.19 |
Ander register | NL7742 |
OMON | NL-OMON22413 |