Evaluatie van de smakelijkheid (primaire doel) en ervaren verzadigend gevoel (secundair doel) van medische drinkvoeding prototypes op basis van wei-eiwit concentraat en melk eiwit concentraat en de resultaten vergelijken met de smakelijkheid en…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Smakelijkheid (waardering) van de drinkvoeding producten wordt geëvalueerd met
een 11-punt categorische schaal lopend van "heel erg onaangenaam" tot "heel erg
aangenaam". Elk product wordt beoordeeld op algemene waardering, waardering van
smaak, waardering van zoetheid, waardering van romige smaak, waardering van
textuur en waardering van nasmaak. Daarnaast wordt met een 5-punt
just-about-right schaal (JAR) de passendheid van de dikte van het product
beoordeeld evenals de intensiteit van de smaak, zoetheid, romige smaak en
nasmaak. Smakelijkheid wordt beoordeeld na een slok en na consumptie van een
volledige portie van een drinkvoeding product.
Secundaire uitkomstmaten
Ervaren verzadigend gevoel (voor consumptie, na consumptie van een volledige
portie en 1 en 2 uur na consumptie)
Factoren die de smakelijkheid van het product sterk bepalen waaronder
sensorische aspecten, emoties en functionele attributen gerelateerd aan het
product.
Achtergrond van het onderzoek
Medische drinkvoeding wordt voorgeschreven in geval van ondervoeding die niet
met reguliere voedingsmiddelen kan worden behandeld. Over het algemeen is de
inname van drinkvoeding lager dan de voorgeschreven dosis. De belangrijkste
gerapporteerde redenen hiervoor zijn: lage waardering van de smaak en sterk
verzadigend gevoel. In samenwerking met commerciële partners heeft Fonterra
twee prototypes medische drinkvoeding ontwikkeld op basis van een combinatie
van melk eiwit concentraat (MPC) en wei eiwit concentraat (WPC). Vanwege de
eigenschappen van wei-eiwit, zijn de prototypes drinkvoeding licht verteerbaar
en hebben ze een lage viscositeit waardoor consumptie van een hele portie
makkelijker wordt. Het is te verwachten dat de prototypes minder verzadigend
zijn dan de reeds commercieel beschikbare producten op basis van enkel melk
eiwit concentraat. Bovendien is de smaak van het product geoptimaliseerd
waardoor de smakelijkheid van het product mogelijk verbeterd is. Als beide
aspecten gelden dan draagt dit mogelijk bij aan een betere inname van
drinkvoeding.
Doel van het onderzoek
Evaluatie van de smakelijkheid (primaire doel) en ervaren verzadigend gevoel
(secundair doel) van medische drinkvoeding prototypes op basis van wei-eiwit
concentraat en melk eiwit concentraat en de resultaten vergelijken met de
smakelijkheid en ervaren verzadigend gevoel van commercieel beschikbare
drinkvoeding op basis van enkel melk eiwit concentraat.
Daarnaast willen we nog onderzoeken welke sensorische kenmerken, emoties en
functionele attributen bepalend zijn voor de smakelijkheid van drinkvoeding.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek is een enkel-blind interventie-onderzoek met een binnen-persoons
ontwerp.
Deelnemers komen in 4 weken in totaal 8 keer naar de onderzoeksfaciliteit om
een volledige portie drinkvoeding te beoordelen. Per test dag wordt een product
beoordeeld door middel van vragenlijsten. Er zijn maximaal 2 testdagen per week
met minimaal een dag tussen de testdagen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
In dit onderzoek evalueren deelnemers een volledige portie van 8 verschillende drinkvoeding producten met vanillesmaak (een product per testdag). De drinkvoeding producten bevatten twee prototypes met 50% wei-eiwit concentraat en 50% melk-eiwit concentraat (Fonterra) en zes commercieel verkrijgbare drinkvoeding producten met alleen melk-eiwit concentraat. Een volledige portie drinkvoeding bevat 300-320 kcal en 12-20g eiwit. De volgorde van producten worden gerandomiseerd over deelnemers.
Inschatting van belasting en risico
Het risico van deelname aan dit onderzoek voor deelnemers is erg laag. Er zijn
geen directe voordelen verbonden aan deelname. Deelnemers aan het onderzoek
zijn niet de doelgroep van medische drinkvoeding producten, maar omdat
ondervoede ouderen een kwetsbare groep zijn, vinden we het belangrijk dat de
producten eerste geëvalueerd worden met gezonde ouderen. Gegevens worden
verzameld met behulp van vragenlijsten en er zijn geen invasieve metingen.
Deelname vraagt een tijdsinvestering van ongeveer 20 uur tijdens het onderzoek.
In totaal bezoeken de deelnemers 8 keer (2 keer per week gedurende 4 weken) de
onderzoeksfaciliteit. De 2 drinkvoeding prototypes zijn veilig geproduceerd en
geschikt voor consumptie. de 6 overige drinkvoeding producten in dit onderzoek
zijn commercieel verkrijgbaar.
Publiek
Eurocentre 2, Barbara Strozzilaan 356 - 360
Amsterdam 1083 HN
NL
Wetenschappelijk
Eurocentre 2, Barbara Strozzilaan 356 - 360
Amsterdam 1083 HN
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Leeftijd >65 jaar en ouder
* Schijnbaar gezond
* Zelfstandig wonend
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* Allergie voor soja, zuivel of gluten
* Op een specifiek dieet
* BMI>30
* Verminderde nierfunctie
* Kampen met de ziekte van Alzheimer, Dementie, ziekte van Parkinson, Kanker,
Nierziekte of diabetes
* Ernstige slikproblemen (dysfagie)
* Al gebruik makend van medische drinkvoeding
* Gebruik van medicijnen waarvan bekend is dat deze het smaak- of reukvermogen
verminderen.
* Huidige roker
* Deelname aan een ander onderzoek gedurende dezelfde tijdsperiode
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL70308.081.19 |
Ander register | nog niet ontvangen |